2021 metų kovo 12 diena – šią datą savo kalendoriuje turėtų apsibraukti visi Lietuvos repo mėgėjai, rašoma pranešime spaudai.Tą dieną G&G Sindikato vyrai Kaune, „Žalgirio“ arenoje ketina atšvęsti savo legendinio albumo „Gatvės Lyga“ dvidešimtmetį.

Be to, šis koncertas – ir dovana šiemet turėjusio įvykti koncertų turo publikai. Visi grupės gerbėjai, įsigiję bilietus į šį pavasarį turėjusius vykti koncertus, šiuos bilietus galės iškeisti į jubiliejinio „Gatvės Lyga 20“ koncerto bilietus.

Albumas, sukūręs Lietuvos repą

2001-ųjų birželį pasirodęs G&G Sindikato albumas „Gatvės Lyga“ tuomet aukštyn kojom apvertė daugelio Lietuvos paauglių gyvenimus ir padėjo pagrindą naująjai Lietuvos repo scenai.

Prieš beveik 20 metų šiuo albumu staigiai išpopuliarėjusios grupės dainų tekstus tuomet mintinai žinojo beveik visi. Kai kurie kūriniai šokiravo savo tekstų atvirumu ir iki tol vyravusių „formatų“ laužymu.

Pasak grupės muzikos prodiuserio Donato Juršėno-Donciavo, grupės nariams didelį džiaugsmą teikia tai, kad „Gatvės Lyga“ iki šiol yra aktuali ir vis dar grojama bei klausoma. Tačiau 2001-aisiais, „sindikato smogikams“ teko nueiti sudėtingą kelią, kad jie būtų išgirsti.

„Man tiek albumas, tiek tas laikmetis asocijuojasi su dideliu užsispyrimu ir entuziazmu. Nė viena leidybinė firma, be kurių tuomet išleisti albumą ar patekti į eterį buvo neįmanoma, nenorėjo jo leisti, – pasakojo Donciavas. – Radijo stotys nenorėjo groti tokios muzikos. Joms neatrodė, kad tai yra, kaip jie vadino, „formatas“. Gal ta „neformato“ etiketė ir keldavo pyktį ir norą įrodyti, kad šita muzika yra ir jos ignoruoti negalima. Laimingų sutapimų deka daina „Tomas“ pateko į eterį ir klausytojų dėka iššovė į visas pirmas vietas to meto radijo stočių eteryje.“

Prieš 19 metų pasirodęs albumas tuomet suteikė milžinišką impulsą visam šalies hiphopo judėjimui. Iki tol ne itin didelį entuziastų skaičių vienijusi subkultūra Lietuvoje tiesiog „sprogo“. Tuomet šis albumas suteikė reperiams ne tik postūmį, bet ir vardą.

„Gatvės Lyga“ buvo albumo pavadinimas, bet šalia to jis įgavo ir tam tikrą kultūrino judėjimo pavadinimą. Tai ir iki šiol gyvuojančios radijo laidos apie repo kultūrą pavadinimas, ir žmonių tapatinimasis su tuometine gatvės kultūra“, – pasakojo jis.

Sėkme patikėjo ne iš karto

Legendinį albumą reperiai įrašinėjo „gimtojoje“ „Porno Sound“ studijoje Vilniaus Lazdynų mikrorajone. Čia gimė ir ankstesnis grupės albumas „Tavo Sielos Vagiz“. Ir nors jis ilgainiui tapo kultiniu tarp hiphopo entuziastų, žinoma plačiajai visuomenei grupė tapo būtent po „Gatvės Lygos“ išleidimo. Tačiau, tokio populiarumo tuomet nesitikėjo net patys „smogikai“.

Prisimindamas šio albumo gimimą, grupės MC, Kastytis Sarnickas-Kastetas pasakojo, jog tuomet visi grupės nariai tarsi gyveno albumo laukimu ir buvo maksimaliai susikaupę į jo kūrimo darbus. Dažnai muzikai tekdavo aukoti ir kitai veiklai skirtą laiką.

„Pamenu, tuo metu, kai įrašinėjom Gatvės Lygą, mes su Donciavu beveik gyvenome studijoje, valgydavome sausą batoną, o Svaras kai kada atveždavo baltos mišrainės“, – juokėsi Kastetas.

Tačiau, net ir dienų dienas studijoje leidęs reperis negalėjo tikėtis tokios sėkmės, kuri užklupo albumui išvydus dienos šviesą.

„Ironiška, kad likus keliems mėnesiams iki albumo išėjimo aš mečiau darbą studijoje. Praradęs viltį kada nors gyventi iš muzikos tapau programuotoju. Tad, bent jau man visas tas ažiotažas tapo nesuvokiama staigmena ir netikėtumu, – prisiminimais dalijosi Kastetas. – Ir tuomet išėjo "Tomas". Prisimenu, kai iškart po to grojome kažkokiame Alytaus stadione, o ten – keli tūkstančiai žmonių ir visi jie mintinai žinojo žodžius geriau negu aš pats.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)