Grojo pankroką

Kaip ir nuo ko apskritai kilo susidomėjimas hiphopu?

Maždaug 1988 metais, kai pirmąkart išgirdau šį stilių. Tuo metu tiesiog patiko klausyti. O noras išbandyti šį muzikos stilių atsirado 1992 metais. Iki to laiko aš, Donciavas ir Kastetas grojome pankroko grupėse.

Kodėl perėjote prie hiphopo?

Nes hiphopas mums suteikė platesnes saviraiškos galimybes ir didesnę improvizacijos bei pasisakymo laisvę. O pankroko mes nepamiršome. Šios dvi subkultūros gali puikiai sutilpti vienu metu.

Dainos herojai – broliai Bendžiai

Savo dainose nevengiate kritikuoti. Ar dėl to nesulaukėte piktų reakcijų ar grasinimų?

Už dainą „Vokiečių gatvė“ Vilniaus valdžios neoficialiai buvome paskelbti „persona non grata“ viešbučiuose ir miesto renginiuose.

Kūrinyje pykstate ant Vilniaus mero, kad uždraudė gerti alų šioje gatvėje. Dainos priedainyje teigiama: „Mes toliau gersim alų savo Vokiečių gatvėje“. Taip jūs leidžiate laisvalaikį?

Daina „Vokiečių gatvė“ yra ne apie alkoholio vartojimą, o apie miesto valdžios priimamus sprendimus, kurie, mūsų nuomone, yra neteisingi. Tai daina apie pilietiškumą, o ne apie alkoholį. Deja, kažkodėl žmonės dažniausiai viską supranta tiesmukai. O jei kalbėsime apie laisvalaikį, jis nesiskiria nuo bet kurio žmogaus laisvalaikio.

Vienoje savo dainų, kurios pavadinimas „Pasaka apie du brolius“, sarkastiškai pašiepiate du žymius Klaipėdos prodiuserius. Ar po to teko su dainos herojais susitikti akis į akį?

Ne Klaipėdos prodiuserius, o brolius Bendžius. Klaipėdoje yra nemažai prodiuserių, nemaišykime su jais. Nemaišykime ir miesto, jis čia niekuo dėtas. Susitikti brolius kartkartėmis tenka koncertuose. O reakcijos jokios. Juk mes nesame draugai.

Angliškai nerepuos

O užsienio hiphopo atlikėjai nesuteikia įkvėpimo kūrybai?

Minčių ir pavyzdžio - taip. Įkvėpimo – ne. Niekas negali suteikti įkvėpimo. Tai asmeninis tik vienam tau priklausantis dalykas.

Kodėl neatliekate dainų anglų kalba, tai pastaruoju metu ypač būdinga Lietuvos atlikėjams?

Angliškai greičiausiai ir nerepuosime. Mes ne „anglakalbiai“, kam juokinti kitus savo akcentu? Be to, kai gerai nemoki angliškai, ką tu gali pasakyti? Visokias banalybes „yo yo, one two one“ ir kitas nuvalkiotas frazes? Jei nori kalbėti nuoširdžiai, turi tai daryti gimtąja kalba. O nenuoširdžiai vardan išėjimo į platesnius vandenis mes š... nedarysim.

Užsiima ne vien muzika

Sutinkate koncertuoti visiems, kurie kviečia?

Nesutinkame tik tuomet, jei tai prieštarauja kokiems nors mūsų įsitikinimams. Šiaip mūsų misija - kuo plačiau žmonėms skleisti repą.

Kokiam didžiausiam ir mažiausiam žmonių skaičiui yra tekę koncertuoti?

Yra tekę koncertuoti ir dešimčiai žmonių, ir 50 tūkstančių žmonių miniai.

Ar grupė yra svarbiausias dalykas jūsų gyvenime? Kuo dar užsiimate?

Kiekvienas apie tai turi savo nuomonę. Be grupės, visi dirba kitus darbus, vien iš muzikos nepragyvensi. Donciavas, Pushaz, Svaras darbuojasi garso įrašų studijose. Svaras dar dalyvauja socialiniuose projektuose. Kastetas dirba kompiuterių firmoje, Mamania veda laidą per „teliką“ ir didžėjauja.

7 metai pogrindyje

Kaip reaguojate į kritiką, neigiamą žmonių nuomonę?

Kiekvienas turi teisę į savo nuomonę, ir tai, kad mes kažkam nepatinkame, – normalu. Visa kita priklauso nuo smulkmenų: kas? kaip? kodėl?.. Labai dažnai žmonių nuomonė pasikeičia pabendravus. Juk asmeniškai nepažinus labai lengva suklysti.

Nemažai hiphopo grupių niekaip neišlenda iš pogrindžio. Ką patartumėte tokioms grupėms?

Darbo, noro ir tikėjimo. Mes septynerius metus gyvenome juodžiausiame pogrindyje. Tik kantrybė ir noras mums padėjo išlįsti į viešumą. Ir dar svarbu, išėjus į viešumą, visiškai nepalikti požemio. Tai svarbu.

Elgiasi natūraliai

Kaip manote, ar Lietuvoje hiphopo populiarumas auga?

Be abejo, auga. Dar prieš porą metų vykdavo keli renginiai per pusmetį, o pastaruoju metu - keli renginiai per savaitę.

Savo dainose nevengiate keiksmažodžių. Taip bandote sukurti kietų vyrukų įvaizdį ar tiesiog dainuojate apie tai, kas supa mūsų realybę be jokių pagražinimų?

Ar mes panašūs į tuos, kurie bando kažką sukurti? Sukurti bando tie, kuriuos pačius sukuria prodiuseriai ir panašaus plauko projektų kūrėjai. Mes sakome tiesą ir sakome ją tokią ir taip, kaip tai yra gyvenime. Beje, keiksmažodžių be reikalo nevartojame.