Konkurse dalyvavusių grupių likimą finale sprendė kompetetinga komisija: muzikantai Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep, Victoras Diawara ir Vilius Alesius iš „Skamp“, Kęstas iš grupės „Deeper Upper“, būgininkas Jonas Lengvinas, „Vilnius Temperature“ komandos narys Andrius Januta, muzikos grupių vadybininkai Vaidas Stackevičius, Aušra Kareniauskaitė ir Justas Čekuolis.

Pasak komisijos, visos į finalą patekusios grupėms buvo labai stiprios ir vertos finalo bei didžiųjų muzikos scenų. „Didžiajame „Novus“ finale šiemet varžėsi net penkios grupės įveikusius netrumpą kelią iki finalo: tys iš Lietuvos, viena iš Estijos ir viena iš Latvijos. Simboliška, kad pirmas tris vietas ir pasidalino lietuviai, estai bei latviai. Džiaugiuosi, kad „Novus“ tapo tarptautiniu projektu ir vis daugiau dėmesio sulaukia kaimynynėse šalyse. Šiemet „Novus“ konkurse dalyvavę užsieniečiai buvo ypatingai stiprūs – labai muzikalūs, labai įdomus ant scenos ir charizmatiški. Neveltui dalis jų atkeliavo iki pat finalo. Tai geras spyrys ietuviams – susipažinti su latvių ir estų muzikantais, pasidalinti savo patirtimis ir net išmokti vieni į iš kitų šio to naujo. Kitais metais „Novus“ bus dar stipresnis ir įvairesnis,“ – pasakoja vienas menų fabriko „Loftas“ įkūrėjų ir „Novus“ organizatorių Viktoras Diawara.

„Novus“ grupių konkurse triumfavę lietuviai „Timid Kooky“ buvo ne tik tituluoti geriausia grupe, bet ir gavo galimybę pasirodyti rugsėjo mėnesį vyksiančiame urbanistiniame muzikos ir menų festivalyje „Loftas Fest“. Taip pat grupei atiteko aštuonių valandų įrašų sesija profesionalioje „XooRec“ įrašų studijoje ir video klipo filmavimas pasirinktai dainai. Komisiją vaikinai sužavėjo ne tik įtaigiais ir pašėlusiais kūriniais, bet ir charizma bei humoro jausmu. Po finalinio „Timid Kooky“ pasirodymo jų pergalė neabejojo nei konkurso vedėjas Benas Aleksandravičius iš grupės „ba.“, nei daugybė konkurso žiūrovų. Kaip paaiškėjo vakaro pabaigoje, komisijos nuomonė sutapo su klausytojų – visi vieningai nusprendė, kad grupė „Timid Kooky“ verta pirmos vietos ir didžiausių pasaulio scenų.

Prizais buvo apdovanoti ir antrosios bei trečiosios vietos „Novus“ nugalėtojai. Per plauką nuo pirmosios vietos likę estai „vonKuusk“ konkurse pripažinti antri ir jiems atiteko galimybė įsirašyti dainą profesionalioje „Muzikos cecho“ įrašų studijoje. Trečioje vietoje atsidūrę latviai „Ezeri, į konkursą Vilniuje atskridę iš trijų skirtingų pasaulio šalių, taip pat neliko nepastebėti – sužavėję komisiją ir „Vilnius Temperature“ komandos narius, jie sulaukė pasiūlymo nusifilmuoti „Vilnius Temperature“ klipe.

„Latvių grupė „Ezeri“ dar atrankos metu patraukė mūsų dėmesį savo moderniu psichodeliniu „Jeff Buckley“ skambesiu. Labiausiai sužavėjo įtaigūs bei kompleksuoti gitaros ritminiai skambesiai, kurie mums išskirtinai yra egzotiški ir vertingi. Stebėjome, kaip grupė vis labiau juos atskleisdavo pusfinalyje, o finale tiesiog dar kart įrodė, kad jų muzika yra įdomi, o grupėms nariams labiausiai sekasi būti savimi. Tai ir lėmė mūsų pasirinkimą,“– pasakoja „Vilnius Temperature“ komandos narys Saulius Baradinskas. Jam pritaria ir Andrius Januta: „Mes norime filmuoti ne tik Lietuvos atlikėjus, todėl visada smagu sulaukti grupių iš užsienio. Per visus šių metų metų „Novus“ etapus teko išgirsti tikrai gerų grupių iš Latvijos ir Estijos. Apskritai, šis „Novus“ finalas buvo smarkus.“

Finalines vietas užėmę estai „vonKuusk“ ir latviai „Ezeri“ taip pat pasirodys „Loftas Fest“ festivalyje. Be to, visos trys finalistų grupės vasarą gros ir „Vasaros terasoje“ rengiamame koncerte. Taip pat visos konkurse dalyvavusios grupės turės galimybę pasirodyti Palangos LRT Opus scenoje „I love Palanga“ vasaros sesijoje.

„Novus“ – tai nemokamas tarptautinis įdomiausių Baltijos šalių grupių konkursas bei edukacinių seminarų apie muzikos industriją ciklas. Nuo balandžio pradžios menų fabrike „Loftas“ jau antrus metus vykęs projektas šiemet išsikyrė itin stipriomis grupėmis ir tarptautine konkurencija – pirmą kartą grupių konkurse varžėsi ne tik lietuviai, bet ir latviai bei estai. Į „Novus“ konkurso finalą grupės pateko įveikusios ne tik talentingus varžovus ant scenos (konkurse iš viso kovėsi net 23 grupės visų iš trijų Baltijos šalių), bet ir sužavėjusios reiklios komisijos ausis, nes kiekvieną konkurso etapą lydėjo kompetetingų muzikos industrijos profesionalų komentarai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją