„Žinau, kaip turi atrodyti metų pabaigoje vykstantis vakarėlis“, - žinutę savo gerbėjams siunčia muzikantas, gruodžio 30-ąją Vilniuje pristatysiantis naujutėlę programą, sukurtą su ryškiomis muzikos pasaulio žvaigždėmis.

Prieš kelionę į Vilnių Goranas Bregovičius žiūrovams atskleidė kai kurias Lietuvoje vyksiančio koncerto detales.

„Nauja yra tai, kad šį rudenį pagaliau išleidau albumą „Champagne For Gypsies“, kurį brandinau keletą metų. Esu labai patenkintas šiuo darbu. Todėl šių žiemos gastrolių koncertuose ketinu pagroti beveik visas jo dainas – daugelį kūrinių pirmą kartą girdėsite gyvai. Tačiau nesu kvailys ir puikiai žinau, ko iš manęs tikisi publika. Ypač – susirinkusi švęsti, juk Naujieji bus visai čia pat. Priešpaskutinę metų dieną žiūrovams noriu duoti viską, ko jie tikisi. Ypač – Lietuvoje, kur mane visada šiltai sutinka, kur visada koncertuoju metų pabaigoje. Todėl programoje bus ir visi populiariausi mano parašyti kūriniai. Šio Naųjųjų vakarėlio ilgai nepamiršite“, - prieš viešnagę perduoti Lietuvos publikai paprašė Goranas Bregovičius.

Iggy Popas, Cesaria Evora, Ofra Haza – Gorano biografijoje yra daugybė su šiais ir kitais visame pasaulyje garsiais atlikėjais įrašytų kūrinių. Šį sąrašą papildo naujasis atlikėjo darbas „Champagne For Gypsies“ - dvylika kūrinių, kuriuos vienija pagarbos romų tradicijoms ir jų teisių gynimo tema.

Įkvėptas visuomenėje kilusių diskusijų dėl romų teisių gyventi Prancūzijoje ir Italijoje, Goranas Bregovičius albumą kūrė keliuose pasaulio miestuose, įrašų studijose dirbdamas su garsiais įvairių šalių muzikantais. Tarp jų – Rumunijos čigonų muzikos žvaigždė Florinas Salamas, Šveicarijos atlikėjas Stephanas Eicheris, taip pat – Lietuvoje puikiai žinoma grupė „Gipsy Kings“ ir mūsų šalyje koncertavusios grupės „Gogol Bordello“ lyderis Eugene'as Hützas.

„Tai nėra lozungas. Tiesiog noriu savo dainomis paskatinti diskusiją. Rasizmui neturi būti vietos XXI amžiuje. Daugelis mūsų kartą per metus atsiduoda čigoniškam gyvenimo būdui, kai palieka namus ir išvyksta atostogauti į svetimus kraštus. Kai pradėjau muzikuoti, tėvas mane barė, sakė, kad tokiu „čigonišku“ darbu aš neturiu užsiimti. Laimei, jo nepaklausiau. Rinkausi partnerius albumui ne pagal jų populiarumą. Prie mano albumo prisidėjo ir mažai žinoma atlikėja iš Airijos. Tiesiog ieškojau talentingų artistų, kurie suprastų mano albumo temą ir galėtų suteikti įkvėpimo. Nesuklydau – kiekvienas sutiktas muzikantas įnešė savo braižą į albumo skambesį. Kai šias dainas atlieku savo koncertuose, jos skamba kiek kitaip, tačiau pavyksta išsaugoti įrašuose esančią dvasią. O nuotaika – tikrai pakili“, - sako atlikėjas.

Pirmieji publikos ir žiniasklaidos atsiliepimai apie albumą patvirtino, kad Goranui ir vėl pavyko sukurti mažytį šedevrą. Su „Gipsy Kings“ ir „Gogol Bordello“ įrašyti kūriniai dar labiau sustiprino esminius muzikanto kūrybos bruožus – ugningus Balkanų ritmus suderinti su pankiška roko energija.

Belgrade ir Paryžiuje namus turinčio Gorano Bregovičiaus grupė į koncertą Vilniuje susirinks iš skirtingų žemyno kampelių. Vėl susitikti su Lietuvos publika ruošiasi ir į salę koncertuose žengianti, žiūrovus šokdinanti pučiamaisiais grojanti grupė, ir ypatingų spalvų Gorano muzikai suteikiančios bulgarų dainininkės – kaip įprasta, Balkanų muzikos genijus Lietuvoje pasirodys su savo vestuvių ir laidotuvių orkestru „Wedding And Funeral Band“.

Keleto pasaulio miestų garbės piliečiu paskelbtas Goranas Bregovičius Balkanų muzikos vėliavą neša jau keturis dešimtmečius. Buvęs roko grupės „Bijelo dugme“ narys praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje visame pasaulyje išgarsėjo bendradarbiavimu su kino režisieriumi Emiru Kusturica – Gorano muzika skamba pastarojo filmuose „Čigonų laikas“, „Pogrindis“ ir „Arizonos svajonė“. Iš viso Goranas Bregovičiaus sukurtos melodijos skamba daugiau nei trisdešimtyje kino juostų.

Tarp kitų Gorano Bregovičiaus darbų – muzika teatro spektakliams, specialūs meno festivaliams sukurti kūrinių ciklai, net opera, kurioje kompozitorius pateikė savąją Georges'o Bizet kūrinio „Karmen“ viziją.

Tarp gerbėjams kiek netikėtų Gorano Bregovičiaus polėkių – jo susidomėjimas „Eurovizija“. Kai 2008-aisiais šis konkursas vyko Belgrade, muzikantas jo dalyviams surengė uždarą koncertą savo namuose, o taip pat renginio scenoje pasirodė kaip ypatingas svečias. 2010-aisiais konkurse varžėsi jo sukurta daina „Ovo je Balkan“, atliekama Serbijos atlikėjo Milano Stankovičiaus.

„Man įdomu kurti „Eurovizijai“. Tai juk – didžiausias renginys Europoje. Jei kas užsakys dainą šiam konkursui – mielai tai padarysiu. Sukurčiau ir Lietuvai, jei tik būtų susidomėjimas“, - prieš keletą metų viešėdamas Vilniuje sakė Goranas Bregovičius, „eurovizinę“ dainą įtraukęs į savo koncertų programą.

Joje taip pat netrūksta melodijų, kurios surado daugybę klausytojų tiek Europoje, tiek Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Vilniaus publikos tikrai laukia energijos pliūpsniais šaudančios „Gas Gas“ ir „Kalashnikov“, filmo „Arizonos svajonė“ garso takelio perlas „In The Deathcar“, širdį verianti rauda „Ederlezi“ ir kiti garsūs Gorano Bregovičiaus kūriniai.

Gorano Bregovičiaus ir „Gogol Bordello“ lyderio Eugene'o Hützo duetas „Be That Man“:

Su grupe „Gipsy Kings“ įrašyta daina „Presidente“:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)