„Šioms dainoms pasisekė. Jos sėkmingai pasiekė klausytojus, jūs jas puikiai žinote, klausote, - nuskambėjus Leono Somovo ir MC Mesijaus kūrinių ištraukoms, renginį pradėjo atlikėjas Domantas Razauskas. – Daina, kurios nebuvo, iš tiesų ir yra daina, kurios nebuvo ir nebus. Tai simbolis kūrinių, taip ir neišvysiančių dienos šviesos. Nors šiandien mes simuliuojame, tačiau dėl turinio vagysčių tikimybė susidurti su tokia situacija iš tikrųjų yra labai reali.”

Kaip rašoma pranešime spaudai, kino teatro salė renginiui pasirinkta neatsitiktinai. Jo metu žiūrovams pristatyta kita premjera – siaubo trilogija „Nevok ir nereikės krūpčioti”. Vakaro svečiai ir dalyviai pirmieji išvydo naujos kampanijos vaizdo klipus su aktoriumi, prodiuseriu Donatu Šimukausku ir atlikėjais Donatu Montvydu bei Viktoru Diawara. kurių kūriniai 2018 metais buvo tarp top 10 vagiamiausių Lietuvoje.

„Vaizdo klipus įkvėpė visiems iki skausmo pažįstamos siaubo filmų klišės, situacijos, kurias stebėdami ekranuose krūpčiojame kiekvieną kartą, nors ir žinome, kaip pasisuks scenarijus. Piratavimas kino pramonei kerta ypač skaudžiai, todėl vaizdais, emocija bei turiniu savaip atidavėme duoklę tiems, kurie nuo to nukenčia”, - pasakojo kūrybos vadovė, komunikacijos agentūros „Bosanova“ partnerė Eglė Bagdonaitė.

Pasak vaizdo klipų prodiuserio Simono Motiejūno („Zest Production House“), per vieną naktį Vilniuje buvo sukurtos trys mini filmavimo aikštelės. „Pasitelkę kino kamerą bei optiką, drauge su režisieriumi Jonu Trukanu bei operatoriumi Linu Žiūra norėjome žiūrovus nukelti į kino salę, ištrinti ribą tarp filmo ir reklamos. Kad ir socialinės. Kiekvienas vaizdo klipas tapo sutrumpinta filmo versija, turinčia visus klasikinius pasakojimo elementus.“

Šių metų pradžioje pažadėję griežtinti toną, kampanijos autoriai bei dalyviai suvienijo jėgas platesnei diskusijai piratavimo tema. Renginio metu jie kreipėsi į susirinkusius svečius, kviesdami šia tema kalbėti garsiau, skirti jai vietos socialinių tinklų naujienų ar anonsų sraute.

„Sudėję visus sekėjus mūsų socialiniuose tinkluose, tikriausiai padengtume beveik visą Lietuvą. Turime priemones, kuriomis galime naudotis, tik reikia iniciatyvos, kažkokio bendro vardiklio, vardan ko mes tai darome. Ir čia neapsiribojame tuo argumentu, kad kūryba yra vagiama, čia iš esmės yra mūsų kaip šalies įvaizdžio klausimas. Todėl tai liečia ne tik autorius ar atlikėjus, tai galioja ir tiems, kurie sėdi už įstatymų leidybos bei vykdymo vairo”, - sakė atlikėjas Vaidotas Valiukevičius.

2019 metais pradėtas piratinių puslapių blokavimas jau skaičiuoja rezultatus. Blokuota prieiga prie daugelį metų gyvavusios „Linkomanijos“, neseniai užblokuoti populiarieji filmai.in ir torrent.lt. Nors tai didelis žingsnis autorių teisių apsaugos srityje, šie veiksmai sulaukė audringos visuomenės reakcijos.

Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA 2019 m. atlikta gyventojų apklausa parodė, jog net 38% blokavimą vertina neigiamai ar labiau neigiamai, 34% respondentų mano, kad visi Lietuvos ir užsienio autorių sukurti kūriniai turi būti nemokami, o 12% apklaustųjų nemano, kad piratavimas yra vagystė.

„Tai sąmoningumo klausimas. Tiek metų toleruotas piratavimas nemažai daliai interneto vartotojų yra duona kasdieninė. Jie anaiptol to netapatina su vagyste. Piratavimas yra tapęs norma, įpročiu, todėl prireiks daug laiko, kol pokytis taps akivaizdus. Todėl ir griežtiname toną, nes nenorime toliau būti ta šalimi, kuri turinio vagysčių srityje rikiuojasi antra po Baltarusijos”, - teigia AGATA atstovas Linas Ežerinis.

Kampanija „Nevok ir nereikės krūpčioti” yra komunikacijos agentūros „Bosanova“ projektas, įgyvendinamas bendradarbiaujant su autorių ir gretutines teises ginančiomis bei jas atstovaujančiomis asociacijomis LATGA, AGATA, AVAKA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)