Šiais metais sukurtas ir specialiai Richardo Wagnerio gimimo 200-osioms metinėms skirtas jautrus ir subtiliai intymus spektaklis neseniai buvo parodytas didžiausiose Paryžiaus ir Strasbūro salėse, o dabar atkeliaus ir į Vilnių. Šį savaitgalį prasidėsiančiame svarbiausiame rudens muzikos festivalyje „Gaida“ bus parodyti net trys skirtingi muzikos teatro spektakliai iš užsienio.

„Wanderer, post-scriptum“ – tai romantiškas muzikos spektaklis apie vyro ir moters meilę, aistrą, kelionę ir grįžimą. Vaizdo projekcijų lydimą nostalgišką pasirodymą atliks Ivanas Ludlowas (baritonas) ir jo partnerė tiek scenoje, tiek gyvenime Kalina Georgieva (fortepijonas). Anot spektaklio režisieriaus Antoine’o Gindto, šių menininkų bendrystė ir artumas buvo svarbiausi kelrodžiai statant spektaklį. Jo metu skambės skirtingų laikotarpių ir žanrų muzika. Nuo klasikinių Richardo Wagnerio kūrinių, kompozitorių Wolfgango Rihmo, Gerardo Pessono, György Ligeti kūrybos iki legendinių „The Doors“ melodijų.

Spektaklyje svarbus tampa poetinis tekstas, kadangi skirtingų kompozitorių muziką sujungia įvairių žymių poetų ir filosofų eilės. Meistriškai sukurta scenografija ir vaizdo projekcijos režisieriui padeda išgauti ir jaukaus namų muzikavimo įspūdį, ir šiuolaikišką vaizdinę panoramą, o atlikėjų duetas spektaklį paverčia jautria menine išpažintimi.

Kitas muzikinis spektaklis „Gaidoje“ – Mauricio Kagelio „Repertuaras“ – atvirkščiai, yra šmaikštus ir labai energingas. „Šiemet „Gaida“ pateikia platesnį šio kompozitoriaus kūrybos pristatymą, tai – unikalus ir nepralenkiamas žanrinių transformacijų meistras“, – teigia R. Merkelys, festivalio „Gaida“ vadovas.

Prieš penkerius metus pasaulį palikęs argentiniečių kilmės kompozitorius M. Kagelis laikomas vienu garsiausių ir originaliausių XX a. antrosios pusės – XXI a. pradžios muzikos teatro kūrėjų. Jo sąmojo kupinas „Repertuaras“ netiesiogiai klausia, kur yra muzikos ir teatro ribos, ir rodo šių dviejų menų sąlyčio atradimus. Muzikos spektaklyje įprastus instrumentus keičia žalvario lakštai, polistireno kamuoliukai, kūdikių žindukai, naktipuodžiai ir net klizmos.

Šį spektaklį pastatė ir į Vilnių atveža vienas garsiausių Prancūzijos teatrų „Theatre des Bouffes du Nord, Paris“, bendradarbiaujantis ne tik su žymiausiais prancūzų režisieriais, bet ir su teatro legenda Peteriu Brooku. „Repertuaro“ aktoriai kartu yra ir muzikos atlikėjai bei solistai, jie surengs milžinišką parodiją, kurioje komiškumas maišysis su konceptualumu, šaržas su intelektualia energija.

Kitą M. Kagelio kūrinį – išskirtinio šmaikštumo opusą „Dressur“ – savo teatralizuotame koncerte atliks pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis tarptautinis kolektyvas „El Cimarrón Ensemble“. Jau penkiolika metų aktyviai visame pasaulyje koncertuojantis muzikantų iš Austrijos, Vokietijos, Italijos ir Šveicarijos kolektyvas paruošė tarp lengvumo ir dramatiškumo balansuojančią muzikinio teatro kūrinių programą. Be M. Kagelio opuso, ansamblis pristatys ir vieną populiariausių pasaulyje muzikinio teatro pavyzdžių – Hanso Wernerio Henze’s įspūdingą sceninį kūrinį „El Cimarrón“, kuris davė pradžią paties ansamblio pavadinimui. Ne mažesnė intriga šiame koncerte – ir jaunos lietuvių autorės Ritos Mačiliūnaitės kūrinio „Feedbacks of Poetry“ premjera.

„Šio kolektyvo laukia prestižiškiausi muzikos festivaliai visame pasaulyje. Šmaikšti, dramatiška ir labai temperamentinga „El Cimarrón Ensemble“ koncertinė programa puikiai prisideda prie šių metų mūsų festivalio krypties“, – džiaugiasi R. Merkelys.

Garsiųjų Paryžiaus teatro kompanijų muzikiniai spektakliai bus rodomi Menų spaustuvėje: „T&M“ spektaklis „Wanderer, post-scriptum“ vyks spalio 19 d., o „Theatre des Bouffes du Nord“ spektaklis „Repertuaras“ (Mauricio Kagelis) spalio 22 d. Teatralizuotas „El Cimarrón Ensemble“ koncertas vyks spalio 21 d. Šiuolaikinio meno centro Didžiojoje salėje. Visų pasirodymų pradžia – 19 val.

Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ vyks spalio 18–26 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją