Žalioji „Eurovizija“

Dainų konkurso Vienoje organizatoriai nusprendė, kad šis konkursas bus itin draugiškas aplinkai. Tokią idėją pasufleravo faktas, kad Viena – vienas iš Europos miestų, kur geriausiai išvystyta viešojo transporto infrastruktūra, patogus susisiekimas su visu pasauliu. Tai reiškia, kad svečiams itin patogu atvykti.

Įstabaus grožio konkurso scena – 100 proc. perdirbama. Tai įrodo ir specialus žaliasis sertifikatas.
Šių metų „Eurovizijos“ šūkis – „Tiesiame tiltus“. Ir tikrai: šiais metais konkursas sujungė ne tik Europą ir Aziją, net ir Australiją. Be to, renginys jungia praeitį ir ateitį bei skirtingus muzikos stilius. Konkurso organizatoriai teigia, kad renginys įkūnija bene svarbiausias vertybes – toleranciją, pagarbą, įvairovę, taiką ir kūrybiškumą.

Įdomūs faktai ir skaičiai

1. Vienoje organizuojant „Eurovizijos“ dainų konkursą dirba per 3 tūkst. žmonių;

2. Į renginį atvyko 1800 žurnalistų iš viso pasaulio;

3. Naudojama net 3500 tonų moderniausios įrangos;

4. Prireikė net 180 kilometrų laidų;

5. LED plokščių bendras plotas – 315 kvadratinių metrų;

6. Konkursas transliuojamas 45 valstybėse – 40 šalių, atsiuntusių savo atstovus, bei Ukrainoje, Kosove, Kinijoje, Kanadoje ir Naujojoje Zelandijoje.

7. Konkursas tiesiogiai transliuojamas Eurovision.tv ir pirmą kartą konkurso istorijoje svetainėje „YouTube“.

8. Oficialioje „Eurovizijos“ dainų konkurso programėlėje galima pasirinkti net septynias kalbas. Ši oficiali mobilioji aplikacija – vienas iš populiariausių ir paprasčiausių būdų balsuoti.

9. Pirmą kartą konkursą stebintiems žmonėms su klausos negalia suteikiama galimybė naudotis vertimu į tarptautinę gestų kalbą.

Balsavimas

„Eurovizijos“ dainų konkurso vykdomasis vadovas Jonas Ola Sandas sako, kad pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad balsavimas būtų kuo įmanoma skaidresnė procedūra, apie tai daug kalbėta jau seniau. Priimtas sprendimas viešai skelbti komisijos narių pavardes, po finalo visi balsavimo rezultatai bus oficialiai skelbiami svetainėje internete Eurovision.tv. Dar vienas įrodymas, kad konkurse siekiama užtikrinti maksimalų skaidrumą ir objektyvumą – iki konkurso pradžios likus savaitei, Vienoje lankėsi nepriklausomi stebėtojai ir vertintojai.

Kalbant apie žiūrovų balsavimą, Vienoje ir Kelne tuo rūpinasi 70 žmonių komanda. Pagrindinė jų užduotis – pasirūpinti, kad rezultatai nebūtų klastojami.

Akreditacijos

J.Ola Sando teigimu, jis jau seniau pastebėjo, kad nemažai akreditacijas į konkursą gaunančių žmonių neatlieka jokios konkrečios funkcijos – jie paprasčiausiai draugų draugai, verslo partneriai ar kiti nieko bendro su konkurso organizavimu ir nušvietimu žiniasklaidoje neturintys asmenys (buvo metas, tai išduota iki 10 tūkst. akreditacijų), todėl nuspręsti akreditacijų suteikimo tvarką griežtinti.

Žiūrovų reakcija

J.Ola Sandas atkreipė dėmesį ir į dar vieną svarbų klausimą – neigiamą žiūrovų reakciją į konkurso dalyvius (konkrečiai kalbama apie 2014 metų konkursą, tai buvo nušvilpti Rusijos atstovai). „Eurovizijos“ dainų konkurso vykdomojo vadovo teigimu, toks elgesys demonstruoja nepagarbą. Jis priminė, kad po pasirodymo Rusijos atstovės sunkiai tramdė ašaras.

Atsiribojimas nuo politikos

Konkurse galioja taisyklės, numatančios politinių ir komercinių žinučių draudimą. Šios taisyklės galioja tiek dainų tekstams, tiek plakatams, tiek oficialiai nepripažintoms valstybių vėliavoms. Tokiu būdu organizatoriai bando apsidrausti, kad konkursas nevirstų politiniu cirku.

„Eurovizijos“ dainų konkursas turėtų būti „draugiškas muzikos kovos laukas, ne politinis frontas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)