Pasakos – ar klausomos, ar skaitomos ar sekamos – žmogų lydi nuo vaikystės. Visų puikiai žinomi pasakojimai ir magiški personažai iš knygų, animacinių filmukų ar įrašų susigyvena su kiekviena nauja vaikų karta ir stebuklingai tampa ilgaamžėmis istorijomis.

Maždaug 1970 – 1990 metais legendinėje „Vilniaus plokštelių studijoje“ įrašytos pasaulinės ir lietuvių kūrėjų pasakos kelis dešimtmečius buvo smagiausia vaikų vakaro pramoga.

Šiais metais „Muzikos bomba“ pradeda leisti skaitmeniniu būdu restauruotų originalių šių pasakų įrašų rinkinį, pavadintą „Iš senosios plokštelės“. „Į kolekciją sudėsime pasakas ir pasakojimus, kuriuos norisi perduoti ir būsimoms kartoms. Idėja restauruoti plokštelių pasakas jau seniai kirbėjo galvoje, nes esu tikras, kad šie pasakų įrašai yra daugelio mūsų gražus vaikystės atsiminimas,“ – pasakojo UAB „Bomba“ direktorius Lauras Lučiūnas.

Stebuklingų nuotykių kolekcijoje rasime tiek pasaulinių herojų, kaip Pūkuotukas, Karlsonas ir Raudonkepuraitė, tiek lietuviškos tautosakos įžymybių – Eglę žalčių karalienę, dvyliką brolių, juodvarniais lakstančių, Molio Motiejuką ir kitus.

„Labai apmaudu, kad televizija ir internetas yra prikimštas įvairiausio šlamšto neva skirto vaikams. Pasakos, kurias mes dabar leidžiame yra įrašytos tik profesionalių aktorių, muzika joms kūrė gerai žinomi ir nusipelnę kompozitoriai, o jų kūrybą atlieka tik profesionalūs muzikantai“, - pristatė L. Lučiūnas. Šiuose įrašuose rasime tokių žymių menininkų, kaip F. Latėno, S. Račkio, S. Trimakaitės, V. Bagdono, O. Knapkytės, A. Chadaravičiaus, S. Sipaičio ir būrio kitų vardus.

Pasakų kompaktines plokšteles apipavidalins skirtingos iliustratorės. Pirmajai pasakai „Kaip kiškis vilko namus sergėjo“ personažus ir viršelį nupiešė iliustratorė Erika Tumienė-Minkevičiūtė, antrajai „Dvylika brolių juodvarniais lakstančių“ – Lina Valužienė.

Rinkinyje „Iš senosios plokštelės“ planuojama išleisti:

Molio Motiejukas (Kostas Kubilinskas)
Didysis burtininkas (fantastinė pasaka, V. Gubariovas)
Vėjo botagėlis (Kostas Kubilinskas)
Lapės ir vilko draugystė (iš V. Pietario pasakų ciklo „Lapės gyvenimas ir mirtis“)
Sakmės ir pasakos
Dvylika brolių juodvarniais lakstančių (Lietuvių liaudies pasaka)
Pelenė ir Lukošiukas (Lietuvių liaudies pasakos)
Eglė žalčių karalienė (Salomėja Nėris)
Pūkuotuko pasaulis (A. A. Milnas)
Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo (Pagal A. Lindgren)
Kaip kiškis vilko namus sergėjo (Sigitas Geda, Petro Cvirkos pasakos motyvais)
Bruknelė (mitologinė pasaka, Martynas Vainilaitis)
Raudonkepuraitė (Eug. Švarcas)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)