Šešiuose koncertuose skambės 21 įvairių žanrų bei stilių džiazo projektas - nuo diksilendo ir bigbendo muzikos iki radikalių improvizacinės kūrybos eksperimentų.

Pasak festivalio organizatoriaus Birštono kultūros centro direktoriaus Zigmo Vileikio, "ši šventė - tarsi Lietuvos džiazo veidrodis: joje kaskart naujausius savo darbus pristato šalies džiazo meistrai, pirmuosius bandymus rodo debiutantai - programoje dominuoja lietuviškos premjeros".

Šiemetinio Birštono festivalio skiriamasis bruožas - džiazo veteranų ir jų mokinių projektų gausa. Pianistas, kompozitorius, Balio Dvariono dešimtmetės mokyklos mokytojas Olegas Molokojedovas projekte "Studio-5" muzikuos su įvairių kartų savo mokiniais. Saksofonininkas, Lietuvos muzikos akademijos (LMA) docentas Petras Vyšniauskas pristatys LMA džiazo skyriaus studentus. Lietuvos džiazo guru saksofonininkas Vladimiras Čekasinas kurs kolektyvinę sceninę improvizaciją su savo mokiniais iš Vilniaus kolegijos. Beveik po 20 metų į Birštono sceną sugrįšiantis perkusininkas ir kompozitorius Vladimiras Tarasovas pristatys būgnininkų grupės projektą "Drumming", kuriame debiutuos jo 14-metis sūnus Piotras.

Staigmeną festivalyje pateiks garsus klavišininkas Dainius Pulauskas - jis debiutuos drauge su estų džiazo korifėjumi saksofonininku Lembitu Saarsalu įkurtame kvartete. L.Saarsalu pasirodys taip pat su Lietuvos radijo ir televizijos bigbendu. Lietuviškajam džiazui šventėje atstovaus net keturi bigbendai, du vokalinio džiazo ansambliai, kelios jaunos kamerinės instrumentinės grupės.

Šiemečio festivalio išskirtinė žvaigždė - unikalus gitaros virtuozas iš Prancūzijos Marcas Ducret (Markas Diukrė). Tai vienas dažniausiai už Atlanto koncertuojančių Europos džiazininkų. Jis yra grojęs su Davidu Sanbornu (Deividu Sanbornu), Bobby Previte'u (Bobiu Privaitu), Django Batesu (Beitsu), Adamu Nussbaumu (Nusbaumu) ir daugeliu kitų džiazo korifėjų. M.Ducret Birštone pristatys vilniečio saksofonininko Liudo Mockūno ir danų būgnininko Stefano Pasborgo kvintetas "Toxikum".

Iš užsienio partnerius į festivalį atsiveš ir kontrabosininkas Vytis Nivinskas, trejus metus studijavęs JAV. Muzikantas pristatys Čikagoje suburtą savo kvintetą "Baltic Asteroids".

Nauju amplua Birštone pasirodys jo publikai jau pažįstami kanadietis Nicas Gothamas (Nikas Gotamas) iš Latvijos ir estų gitaristas Jaakas Sooaaras (Jakas Soaras).

Birštonas pasitiks džiazo gurmanus atsinaujinęs: melomanai galės mėgautis pagražėjusios Kultūros centro kavinės komfortu, o naktinės džiazo sesijos vyks baigtame įrengti "Druskupio" restorane.

Malonią atmosferą Birštono džiazo šventėse jau daugiau kaip 20 metų kuria ir dailininkų komanda - žaismingos atributikos autorius Rimvydas Kepežinskas, koncertų šviesų dailininkas Norvydas Birulis. Šiemet pirmą kartą vietoje ilgamečio festivalio scenografo Algimanto Lapienio sceną puoš Vilniaus dailės akademijos magistrantė Irma Mickevičiūtė.

Birštono kultūros rūmuose festivalio proga fotodarbus džiazo tema eksponuos Dainius Labutis, Ričardas Dailidė, Vytautas Suslavičius ir Albertas Švenčionis.

Birštono festivalis unikalus meniniais akcentais. Jis pirmasis pradėjo teikti savo laureatams autorinius skulptorių darbus. Šiemetis Birštono festivalio Didysis prizas bus Marijaus Petrausko kūrinys. Jo savininkas paaiškės kovo 27 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją