Renginys tarsi mėgdžiodamas tarptautinius apdovanojimus, vėlavo net valandą, tad išblaškyti apsnūdusius žiūrovus pradžioje panoro atlikėjas Pushaz. Po jo pasirodymo iš už scenos pasigirdo renginio idėjos autoriaus – paslaptingojo T.Ė.T.Ė‘s balsas. Buvo papasakota istorija apie tėvą, auginusį tris sūnus: du pankus, o kitą šiaip muzikantą. Miręs tėtis paliko sūnums garažus. Anot istorijos, sūnūs sulindo į garažus ir niekas jų daugiau nematė.

Pristatyti kaip du minėti paslaptingojo tėtės sūnūs pagaliau pasirodę visuomenėje apdovanojimus pradėjo šių metų renginio vedėjai aktoriai: „Trupės liūdi“ narys Šarūnas Banevičius ir Klaipėdos dramos teatre vaidinantis Viačeslavas Mickevičius.

Keturių valandų renginyje vedėjai pažadėjo atlikėjus ne tik apdovanoti, bet ir gerokai „apvanoti“. Po jų pristatymo ant kojūkų pasilipę atlikimo meistrai į sceną atnešė pjūklus ir stiklinius apdovanojimus.

Metų debiutai – „Tie Geresni“

Pirmieji scenoje su savo programa pasirodė grupės „Yoko Moko“ nariai. Po jų renginio vedėjai į sceną pakvietė, kaip juokavo, mamą, 2012 metais debiutavusią Maskvoje, dainininkę Jurgą Šeduikytę. Ji pristatė metų debiuto kategorijos laimėtojus, kuriais tapo vaikinų grupė „Tie Geresni“.

Ant scenos užlipę vyrukai, matyt, net nesitikėjo tokio apdovanojimo. Jie kukliai dėkojo gerbėjams ir patikino, kad netrukus pasirodys scenoje kaip koncertuojanti grupė, tad nėra ko daugžodžiauti.

Nugalėtojus rinko skirtingos, skirtingiems muzikos žanrams atstovaujančios komisijos narių grupės. Tad roko muzikos geriausius rinko būtent roko grandai, hiphopo meistrai sprendė, kam turi atitekti geriausios hiphopo grupės laurai ir t.t.

Metų muzikinio vaizdo apdovanojimą pristatė 2012 metų Lietuviškų kino juostų režisierius Mykolas Vildžiūnas, kurio dukra Sara, šį vakarą švenčia 5 metų gimtadienį. Apdovanojimą laimėjo "Deeper upper" klipas „In the Sands of Desert“.

Po jų scenoje pasirodė grupės „Sielos“ nariai, kurie atliko dainas „Pasaulio kraštas“ ir „Euforija“.

Metų dievaičiu pristatytas Viktoras Diawara pristatė Metų elektro nominacijos nugalėtojus, kuriais tapo „Golden Parazyth“. Atsiimti apdovanojimų vaikinai neatvyko.

Įžeidimai grupės „69 danguje“ narėms

Po jų scenoje pasirodė praėjusių metų „T.Ė.T.Ė“ apdovanojimuose geriausia metų etno/folko grupe išrinkta kompanija „Pievos“.

Vedėjai juokavo, kad būtent jų pasiruošimas festivaliui truko ilgiausiai, dėl to kaltinti būtų galima vieną grupės narį, kuris yra kairiarankis.

Simboliška, tačiau jie tarsi užleido savo vietą scenoje šių metų geriausiems etno/folk srityje išrinktiems atlikėjams grupei „Spanxti“.

Vedėjai juos pristatė eilėraščiu, o apdovanojimą įteikė aktorė Aušra Štukytė, prisipažinusi, kad buvo ir „M.A.M.A“ apdovanojimuose, tačiau pas „T.Ė.T.Ė“ – kur kas linksmiau.

Koncertą surengę grupės „Wulture“ nariai atskleidė, kad scenoje bando ne daryti šviesą ar tamsą, bet sukurti visiems patogią prieblandą, o renginio vedėjo paklausti, ar grupėje „69 danguje“ nėra užfiksuotas būdas, kaip merginos pateko į sceną, pripažino, kad visko gali būti.

Metų albumo nominacijoje geriausiais pripažintas Markas Palubenka su albumu „No Fun in 101“. Beje vaikinas buvo apdovanotas ir „M.A.M.A“ apdovanojimuose – išrinktas metų debiutantu.

Apdovanojimą įteikė „T.Ė.T.Ė“ krikštatėvis Vilius Alesius, kuris pripažino, kad „T.Ė.T.Ė“ bus net jei ir nebebus „M.A.M.A“ apdovanojimų, tad jų apdovanojimas – reikšmingesnis.

Antrą kartą triumfavo „Tie Geresni“

„Tautos balso“ nominacijoje publika buvo raginama garsiai ploti už savo išrinktuosius. Nominaciją įteikė Music.lt atstovas. Antrą nominaciją šį vakarą laimėjo „Tie Geresni“, kurie prieš tai atliko savo kūrybos dainas. Vaikinai, sakydami sveikinimo kalbą, patikino, kad „Svarbiausias balsas – žmogaus balsas“, tad šiuo apdovanojimu džiaugėsi labiau nei pirmuoju.

Sveikindami grupę „Tie Geresni“ savo dainas atliko akustinio roko grupės „Karma“ nariai. Juokdamiesi iš Algio Ramanausko požiūrio į grafiti, renginio vedėjai juokavo, kad šio televizijos laidų vedėjo baisiausias košmaras būtų atsikėlus ryte rasti savo žmonos nugarą, papuoštą užrašu „Solomon“. Tokia įžanga jie pristatė Metų hip-hopo nominacijos nugalėtoją – Lilą, kuris įveikė tokius konkurentus, kaip „G&G Sindikatas“. Nugalėtoją paskelbė viena iš „T.Ė.T.Ė“ apdovanojimų savanorių.

Jūros vaiku – Umiko prisistatanti atlikėja scenoje pasirodė viena, tik su kompiuteriu. Ji atliko savo kūrybos elektoroninės muzikos stiliaus dainas.

Metų Punk titulu visus metus galės didžiuotis grupė „Lucky Strike“. Apdovanojimą atsiėmę vaikinai tikino, kad jie visiškai nesitikėjo laimėti, o gautas apdovanojimas paskatins ir toliau juos groti ir koncertuoti. Pasirodo, grupės nariai prieš tai buvo sustabdę savo veiklą.

Reklamavo naujus albumus

Devintąją – „Metų eksperimentai“ nominaciją įteikti buvo paprašyta Alinos Orlovos. Geriausiu 2012 metų eksperimentu tapo grupė „Avaspo“. Anot grupės narės Gabrielės Labanauskaitės, apdovanojimas jiems - puiki dovana, kovo mėnesio pabaigoje startuosiančio grupės albumo proga.

„Aplinkui yra žiauriai daug š..do. Visi tie idiotai iš programų įrodo, kad svarbiausia yra ne likti alternatyva, o likti bent jau žmogumi“, - savo nuomonę apie šiandieninę kultūrą pareiškė muzikantas Vidas Bareikis. Po tokių žodžių, jis scenoje pristatė pirmą kartą viešai atliekamą dainą „Žmogus, bet šuo“.

Geriausiais Funk srityje buvo paskelbtas „Saulės kliošas“. Deja, nė vienas grupės atstovas į „Loftą“ neatvyko. Nugalėtojus paskelbė fotografas Martynas Sirusas.

Metų metalo grupe paskelbti „Awakening Sun“ patikino, kad taip pat planuoja išleisti savo kūrybos albumą. Antrasis jų diskas prekyboje pasirodys jau netrukus.

Po jų scenoje pasirodė praėjusių metų „T.Ė.T.Ė“ apdovanojimuose Metų tautos balso kategorijoje triumfavusi grupė „Liūdni slibinai“. Jie pristatė savo dainas „Jeigu aš būčiau vyras“ ir „Anykščių šilelis“.

Dūzgės su didžėjais „Baltic balkan“

Metų rock‘o grupės titulu galės džiaugtis „Garbanotas Bosistas“. Šios kategorijos nugalėtojus pristatęs Algirdas Kaušpėdas priminė publikai, kad roko pamiršti negalima: „Rokas yra gražu ir žmonės, kurie groja roką yra gražūs žmonės. O žmonės,kurie klausosi roko, gražiai ir prasmingai stumia laiką.“

Metų festivaliu tapo „Satta Outside“. Metų muzikos skleidėju – Music.lt. Metų charizma – Dominykas Vaitiekūnas („Liūdnislibinai“). Geriausia didžėjų komanda – „Baltic balkan“. Ekcentriškas didžėjus, pasipuošęs baltu kostiumu ir kailine skrybėle, į sceną atsinešė ir paveiksliuką su savo šuniuko nuotrauka, kuris buvo papuoštas gintarais.

Su pastarosios grupės miksuojama muzika buvo nuspręsta praleisti„T.Ė.T.Ė“ apdovanojimų dūzges.

Scenoje – 14 lietuviškų grupių pasirodymai

Apdovanojimai aprėpia įvairių žanrų ir stilių nekomercinę muziką. Scenoje pasirodė ne tik „T.Ė.T.Ė“ apdovanojimų nominantai, bet ir dar keturiolika lietuviškų muzikos grupių. Jų surengtame koncerte buvo galima išgirsti tiek dainuojamosios poezijos, tiek metalo muzikos.

Vienoje erdvėje koncertavo Ba., reperiai Lilas, Tie Geresni, sunkiosios muzikos atstovai Wulture, FILIA ir „Saint Oil Sand“, jautresnių žiūrovų širdis virpino grupė „Siela“ bei neseniai į Lietuvą grįžęs Vidas Bareikis.

Pasirodė ir Lietuvoje analogų neturintys Umiko, bei DJ Mamanios ir Perfect Pill būgnininko Joshua Mc Clung duetas Yoko Mono. Išskirtinius pasirodymus T.Ė.T.Ė apdovanojimams žadėjo Movo, melodingieji rokeriai Karma, bei energijos niekada nestygstantys Roadkill. Publikai liūdėti neleido ir šių metų „M.A.M.A“ apdovanojimuose geriausios grupės titulą pelnę „Liūdni slibinai“.

Nebenusiteikę pokštauti

Įdomu tai, kad kaip pokštas ir priešprieša populiariosios muzikos apdovanojimams „M.A.M.A“ startavęs „T.Ė.T.Ė“, organizatorių teigimu, pamažu tampa rimtu ir labai reikalingu renginiu, kuriame gali būti atrandamos ateities Lietuvos scenos žvaigždės.

Šiais metais apdovanojimus vedė aktoriai: „Trupės liūdi“ narys Šarūnas Banevičius bei Klaipėdos dramos teatre vaidinantis Viačeslavas Mickevičius. Praėjusią ceremoniją vedę aktorius Mantas Stonkus ir dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep.

Organizatoriai yra tvirtai įsitikinę, kad alternatyviosios muzikos scena jau seniai nusipelnė daugiau dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)