Ši iniciatyva prisidės prie pagalbos kultūros sektoriui suteikiant paramą vietos muzikantams, rašoma pranešime spaudai.

„Masinių susibūrimų ir fizinių kontaktų apribojimai yra nelengvas išbandymas beveik kiekvienam šalies gyventojui, įskaitant ir meno bei kultūros srityje dirbančius žmones, kurių dauguma šiuo metu yra likę be pajamų iš koncertinės veiklos. Šiuo sudėtingu metu norime pagelbėti Lietuvos muzikantams prekybos centruose pusę metų grodami vien tik jų sukurtą muziką įvairiomis kalbomis. Tikimės, kad tai, jog visos lėšos už prekybos centruose transliuojama muziką atiteks tik Lietuvos autoriams, bent kažkiek sušvelnins krizės padarinius jiems“, – sako „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Prekybos ir pramogų centrų sprendimas groti tik vietinių kūrėjų muziką suteiks galimybę muzikantams gauti papildomus honorarus. Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA), paskirstanti atlyginimus atlikėjams bei muzikos įrašų gamintojams, palaiko šią iniciatyvą. Ji pabrėžia, kad prekybos centruose skambanti lietuviška muzika bus reikšminga parama šalies atlikėjams.

Solidarumo su vietos kūrėjais ženklas


Garsūs Lietuvos muzikos atlikėjai taip pat džiaugiasi šia iniciatyva ir tikisi, kad prekybos centruose skambanti lietuviška muzika taps tradicija bei iš grojaraščių nedings ir po karantino.

„Tai reikšmingas palaikymas visiems muzikos kūrėjams Lietuvoje. Šiuos prekybos centrus aplanko daugybė žmonių, todėl džiaugiamės galimybe savo muzika pasiekti tokio dydžio auditoriją, būti išgirstiems, taip pat gauti ir finansinį atlygį. Tai ypač svarbu šiuo sudėtingu metu, kai negalime rengti koncertų ir pasirodymų. Man pačiam teko atšaukti vieną didžiausių savo koncertų“, – pasakoja atlikėjas Justinas Jarutis.

Muzikantas priduria, kad ir pats ieško būdų, kaip palaikyti lietuvišką muziką – jis sugalvojo iniciatyvą suorganizuoti lietuviškos muzikos ketvirtadienį. Kiekvieną ketvirtadienį J.Jarutis teigia klausysiantis tik mėgstamos lietuviškos muzikos ir tokiu būdu paraginsiantis tą patį daryti savo kolegas bei visus šalies gyventojus.

Atlikėjas Donatas Montvydas šį prekybos centrų žingsnį vertina kaip didžiulę pagarbą Lietuvos muzikantų kūrybai, mat jo lankytojai, girdėdami skambančią muziką, prisimins vietinius atlikėjus ir atsigręš į jų kuriamą muziką.

„Tai yra pareiškimas, kad mūsų kuriama muzika yra gera, kokybiška ir reikalinga. Atstovaudamas lietuvišką muziką ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, galiu pasakyti, kad atlikėjams yra labai svarbus palaikymas savoje šalyje. Būti scenoje ir atlikti savo kūrinius prieš pilnas žiūrovų sales – tai mūsų meilė ir aistra, mūsų savirealizacija. Dabar nelieka nieko kito, kaip tik laukti, kai ir vėl galėsime grįžti į sceną“, – tikina D. Montvydas.

Tokia pati iniciatyva – prekybos centre groti tik vietos atlikėjų muziką – vyksta ir Latvijoje esančiame prekybos pramogų centre „Akropole“. Ten Latvijos kūrėjų muzika skambės iki karantino pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)