"Netgi tęstinio finansavimo programos festivalių sąrašas neregėtai išsiplėtė. Ketiname jį trumpinti, nors labai skausminga tai sakyti viešai - tuoj būsime apkaltinti "kultūros genocidu", - interviu savaitraščiui sakė A.Gelūnas.

Anot jo, galima būtų pasiremti Suomijos kolegų patarimu ir jungti kelis panašiu metu vykstančius festivalius. Vis dėlto ministras žadėjo, kad kitais metais festivaliams yra ketina skirti didesnę finansinę paramą.

Paklaustas, ar pagrįsta pozicija, kad iš krizės buvo bandoma išeiti pirmiausia menininkų ir kitų nedideles pajamas gaunančiųjų sąskaita, jis sakė, kad šiuose žodžiuose tiesos yra.

"2009-aisiais patirtas šokas, kai biudžetai sumažėjo, o mokesčių našta kilo, tikrai smarkiai veikė menininkus. Nuo visuomenės grupių, neturinčių realios politinės įtakos, buvo "nugnybta" neproporcingai daug", - tvirtino A.Gelūnas.

Jis sakė, kad norėdami atkreipti valdžios dėmesį, kultūros žmonės galėtų rengti protestus.

"O gal būtų visai neblogai, kad mūsų žmonės dažniau streikuotų? Nes lietuviškas kantrumas ir ramumas yra neadekvatus. Kartais būtina papykti ir sušukti. Aš ir į savo atžvilgiu išsakomą kritiką normaliai reaguoju, jei tik ji pagrįsta, ministerija kažką pražiūri ar ko reikalinga nepadaro. Politikams naudinga, kai juos pažadina pikti šūktelėjimai", - sakė kultūros ministras.