Šiuo metu išmokamas 3,24 mln. Eur atlygis už 2018 m. antrą pusmetį, rašoma pranešime spaudai. Šią sumą sudaro 1 mln. 112 tūkst. Eur už muzikos įrašų viešą naudojimą Lietuvoje per 2018 m. II pusmetį ir 1 mln. 672 tūkst. Eur kompensacinis atlyginimas (renkamas už tuščias laikmenas ir įrenginius) už 2018 m. Jau išmokėta daugiau nei 1,5 mln. Eur suma.

Likusi suma AGATA narius pasieks rugsėjo mėnesį.

Sausio mėnesį atlygis mokamas už praėjusių metų pirmą pusmetį, o liepos mėnesį – už antrą praėjusių metų pusmetį, čia prisideda ir tuščios laikmenos atlygis už visus metus. Tuščios laikmenos atlyginimą be muzikos industrijos atstovų taip pat gauna ir aktoriai.

Asociacija „AGATA“, atlikėjų ir įrašų gamintojų vardu, renka atlygį už muzikos įrašų viešą naudojimą Lietuvoje. Tai pajamos, gaunamos už suteiktas licencijas naudoti muzikos įrašus televizijos ir radijo eteryje, viešose vietose (kavinėse, parduotuvėse, renginiuose, kitur) ar kitais būdais.

Uždirbta suma priklauso nuo to, kiek kartų ir kur buvo naudojama Lietuvos muzikantų muzika. Per 2018 m. gautas 13 tūkst. Eur atlygis iš 12 giminingų užsienio asociacijų už lietuviškų įrašų transliavimą užsienyje. Didžiausios sumos atkeliavo iš Lenkijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Danijos. AGATA atstovauja ne tik Lietuvos atlikėjams ir fonogramų gamintojams, bet ir giminingų užsienio asociacijų narių teisėms LR teritorijoje.

Išaugo ir surinkta suma iš tarptautinių muzikos platformų (Spotify, Deezer, Apple Music, iTunes, Youtube ir kt.). 2018 m. pabaigoje AGATA į tarptautines platformas jau buvo įkėlusi 670 savo narių leidinių. Savo mylimus atlikėjus bei grupes žmonės gali paremti ir asmeniškai per didžiausią lietuviškos muzikos pasiklausymo platformą „Pakartot.lt“.

Rėmimo suma yra priskiriama grupei ar atlikėjui ir taip pat išmokama kartu su 2018 m. II pusmečio atlygiu.

Asociacija ne tik skirsto atlygį atlikėjams, bet ir renka tikslius statistinius duomenis apie grojamiausius ir klausomiausius atlikėjus ir grupes Lietuvoje. Taip pat kiekvieną savaitę skelbia klausomiausių singlų ir albumų topą.

Jis pateikiamas naudojantis tarptautinių muzikos platformų (Spotify, Deezer, Apple Music, iTunes ir kt.) perklausų Lietuvos teritorijoje statistika. Tai vienintelis oficialus Lietuvos teritorijoje veikiančių muzikos klausymo platformų topas.

Naudojant šiuos duomenis paskelbta, kad 2018 m.:

• klausomiausias lietuviškas albumas tarptautinėse muzikos pasiklausymo platformose (Spotify, Deezer, Apple Music ir pan.) – grupė „Lilas ir Innomine“ ir jų daina „Leisk man šlykštėtis“;

• klausomiausia lietuviška daina tarptautinėse muzikos pasiklausymo platformose – Dynoro „In my mind“;

• grojamiausia lietuviška daina radijo stotyse – Vaidas Baumila „Suknelė“;

• daugiausiai perklausų Lietuvos teritorijoje platformoje „Youtube“ surinkusi lietuviška daina – Saulius Prūsaitis „39”;

• klausomiausia lietuviškos muzikos platformos „Pakartot.lt“ daina – grupė „G & G Sindikatas“ „Grįšiu vėlai“.

Jau 20 metų Lietuvos atlikėjams atstovaujanti ir vienijanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija „AGATA“ rūpinasi atlikėjų teisių įgyvendinimu ir vykdo visuomenės švietimo veiklą intelektinės nuosavybės teisės srityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)