Festivalio "Vilnius šviečia“ žemėlapis

Apšviestos Bernardinų sodo istorijos

„Vilnius šviečia“ šviesos pagalba ruošiasi atgaivinti istorinius Bernardinų sodo prisiminimus. Ant seniausio Vilniuje Sereikiškių ąžuolo bus rodoma 3D vaizdo projekcija, iliustruojanti įdomius jo biografijos faktus. Garbaus amžiaus medžio kamienas virs drobe, ant kurios bus piešiama animacija.

Ant Lietuvių Liaudies kultūros centro sienos bus pristatomi įdomūs faktai apie Bernardinų sodą. Projekcijos kūrėjai leis pasinerti į vizualią kelionę per sodo istorijos vingius. Negirdėti arba jau pamiršti faktai bus pasakojami stimpanko (angl. steampunk) stilistika. Stimpankas – tai vaizdo grafika, kuri dažniausiai vaizduoja tikras ar išgalvotas Viktorijos epochos laikų technologijas, pvz. garo variklius, prisukamus prietaisus ir kitus mechanizmus.

Viename iš fontanų naudojant projekciją, bus atkurti 3 dingę fontano drambliukai. Šie drambliukai buvo ne tik fontano akcentas, tai buvo sodo simbolis, kurį iki šiol su nostalgija prisimena senieji vilniečiai. Šviesos pagalba atgims sodo fontano istorija – provokuojanti spalvomis, fantazijomis ir vandens purslais.

Festivalio instaliacijos buvo pasirinktos tikslingai – remiantis Bernardinų sodo istorija buvo sukurtos unikalios projekcijos, paryškinančios pasirinktų vietų prigimtį šviesos projekcijų kūrėjai pasiryžę maksimaliai išnaudoti parko erdves – šviesos pagalba ne užgožti, o paryškinti Bernardinų sodo žavesį.

Istoriniame sode taip pat bus apšviesti pagrindiniai sodo vartai, muzikos ir šviesos šou kvies pasimėgauti akimirka prie pagrindinio parko fontano, o interkatyvūs parko suoliukai nušvis, kai to nesitikėsite.

Interaktyvios šviesos pramogos

3D projekcijos ant pastatų sienų nėra naujiena, o ar kada teko matyti projekciją ant medžių lapų? „Vilnius šviečia“ pristato interaktyvią veido projekciją ant medžio prie pagrindinio fontano. Didžiulis veidas pasitiks lankytojus skirtingomis emocijomis, o smagiausia tai, kad praeiviai galės jas keisti.

Kai kurios festivalio instaliacijos leis pasijausti proceso dalimi. Vienuolyno ekspozicija yra unikali, nes čia šviesą ir garsą reguliuos lankytojai – jie spręs, kurią daržo vietą apšviesti ir išgirsti trumpą tos dalies pristatymą. Tai reta proga interaktyviai pažinti čia augančius augalus, kurie buvo atsodinti remiantis19 a. sodo augalų kolekcija – viena turtingiausių to meto Europoje.

Alpinariumas ir Belvederio kalnelis – du sodo inkliuzai, kurių apšvietimą veiks lankytojų judėjimas. Vingiuotame Belvederio kalnelyje lankytojų žingsnius lydės nenuspėjamas šviesos takas, o alpinariumas sušvis visame gražume tik tuomet, kai kas nors priartės.

Bernardinų vienuolyno siena virs interaktyvių žaidimų ekranu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Žaidimą ant didžiosios sienos žaidėjai valdys ne pulteliais, o patys judėdami. Šalimais veiks interaktyvioji Terasa, kur dalyviai ne tik dalinsis trumposiomis žinutėmis, bet ir galės su joms žaisti ekrane.

Festivalio metu nebus pamiršti ir mažieji. Tik šį vakarą vėl veiks karuselė, vaikų žaidimo aikštelė nušvis ryškiomis spalvomis. Smalsuoliai galės išbandyti fantaziją žadinančius šviesos žaislus.

Pramogos – trumpam į 20 a. „Jaunimo sodą”

20 a. 2-oje pusėje viena mėgstamiausių „Jaunimo sodo“ pramogų buvo šokių aikštelė, įrengta mediniame pastate (kurio šiuo metu nebėra) ir medinis kino teatras romantišku pavadinimu „Vasara“. „Vilnius šviečia“ metu kino teatrą ir šokių salę antram kvėpavimui prikels trumpametražiai filmai ir lindy-hop šokių džentelmenai ir damos. Šokių aikštelėje po atviru dangumi bus galima ne tik išvysti retro profesionalų pasirodymus, bet ir pasimokyti judesių su vienais geriausių Lietuvoje lindy-hopo šokių mokytojais. Atsikūręs kino teatras kvies pasimėgauti trumpais, bet įsimintinais naujosios kartos lietuviškais filmais.

Pasiimk dalį „Vilnius šviečia“ su savimi

Festivalio lankytojų laukia šviečianti staigmena. Ruošiama įspūdingo dydžio šviesos instaliacija, kuria bus galima dalintis ir skleisti šviesą ne tik sode, bet ir už jo ribų. Lankytojai galės pasiimti dalelę „šviesos“ su savimi ir parsinešti namo, o gal padovanoti draugui. Tą vakarą ieškokite didžiulio balto šviesos „debesies“.

Šviesos instaliacijų festivalis „Beepositive“

Šviesos instaliacijų festivalio „Beepositive“, vyksiančio Pilaitės rajone, šių metų tema – „Šiaurės pašvaistė“. Čia savo darbus pristatys Lietuvos ir pasaulyje garsūs užsienio autoriai: Loudwigas van Ludensas, Asa Maria Bengtsson, Fredrikas Weerasinghe'as, Linas Kutavičius ir kiti. Festivalyje taip pat bus galima sudalyvauti šokių pamokose, kurios vyks aistringu Lotynų Amerikos ritmu, kūrybinėse dirbtuvėse, išvysti menininkų performansus, ugnies šou, spektaklius. Organizatoriai į renginį kviečia atvykti su šviečiančiais kostiumais ar aksesuarais – įspūdingiausio kostiumo savininkas bus apdovanotas specialiu „Beepositive“ prizu.
.
Informacija lankytojams

„Vilnius šviečia“ organizatoriai praneša: „Dėl paruošiamųjų darbų Bernardinų sodas bus uždarytas nuo spalio 10 d. 12.00 val. iki pat festivalio pradžios spalio 11 d. 19.00 val. Atsiprašome už nepatogumus ir laukiame visų festivalio vakarą. Rekomenduojame apsirengti šiltai, automobilius palikti toliau nuo parko, kad išvengtumėte spūsčių ir nereikalingų emocijų. Taip pat kviečiame atsinešti savo šviesos – prožektorius, ciklopus, įsisegti atšvaitus – ir taip tapti festivalio dalimi”.

Šviesos festivalis „Vilnius šviečia” 2014. spalio 11 d. 19.00-23.00 val. vyks Bernardinų sode ir Pilaitės rajone ("Beepositive” šviesos instaliacijų festivalis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)