Kelio į poeto tėviškę reikia paieškoti

Nuo Veisiejų iki S. Gedos tėviškės Paterų – vos keli kilometrai, bet važiuoti reikia atsargiai – Snaigyno ežero pakrante vingiuojančio siauro Leipalingio-Veisiejų kelio grioviai paženklinti tragiškus eismo įvykius primenančiais kryželiais ir vainikais. Nepražiopsoti posūkio į žvyruotą keliuką link Paterų net ir man, ne pirmą dešimtmetį klaidžiojančiam po tas vietas, ne taip jau paprasta – jokios nuorodos, žyminčios lankytiną vietą, dar nėra. Bet, pasak Veisiejų seniūno Zenono Sabaliausko, greitai turėtų atsirasti.

Užtat S. Gedos tėviškę Pateruose surasti nesunku – iš tolo šviečia naujas medinis ženklas, seniūnijos iniciatyva pastatytas vos prieš mėnesį, per Veisiejuose vykusį dailininkų plenerą.

Sodyboje, iš kurios kiemo atsiveria vaizdas į vieną gražiausių Dzūkijos ežerų – Snaigyną, šeimininkauja prieš porą dešimtmečių ją nusipirkę žmonės, nesusiję giminystės ryšiais su poetu, bet geranoriškai sutinkantys kiekvieną poeto pėdsakų ieškantį svečią.

Sigito Gedos gimtinė Pateruose

S. Gedos palikimu rūpinasi jo mokytoja ir kraštotyrininkas

Kone detektyvinę paminklo S. Gedai statybos istoriją Veisiejų seniūnas Z. Sabaliauskas, specialiai dėl mūsų pašnekesio per atostogas atėjęs į savo kabinetą, pradeda pasakoti kiek susigėdęs, kad taip netikėtai pabandė perimti iš sostinės dailininko P. Repšio kūrinį.

„Kad S. Geda kelia prisiminimus ir visokių dalykų yra net ir po mirties, tai gal ir tiesa, nes net ir jo vardu pavadinant Veisiejų gimnaziją buvo visokių peripetijų. Galų gale sveikas protas nugalėjo, ir gimnazija vadinasi taip, kaip ir turėtų vadintis.

Yra pas mus žmonių, kurie labai rūpinasi S. Gedos palikimu. Esame poeto gimtinė, todėl turime tai daryti. Buvusi poeto mokytoja Joana Vaikšnoraitė dirba tykų darbą jau daug metų. Gerai prisimenu, kaip S. Geda buvo atvažiavęs į Veisiejus ir susigraudino pamatęs jam skirtą kambarį, nors jį nebuvo lengva kuo nors sujaudinti. Kraštotyrininkas Albinas Jarmala aktyviai beldžiasi į visas duris“, – pasakojo seniūnas.

Jo teigimu, šiuodu žmonės poeto atminimą stengiasi išsaugoti ir visaip propaguoti.

„A. Jarmala ir man nedavė ramybės, kol pažadėjau, kad tikrai iki dešimtųjų Gedos mirties metinių reikia Pateruose ženklo nuo kelio, atminimo lentos ir kelią sutvarkyti. Plenero metu padarėme tą gražią lentą, kurią jūs matėte. Jos autorius – Juozas Videika. Pradinis sumanymas buvo kabinti ją prie namo, bet pastatėme šalia ir dar geriau tinka“, – sakė Z. Sabaliauskas.

Pasak seniūno, keliui pinigai jau numatyti, sutvarkys šią vasarą. Kelio ženklas, nukreipiantis į lankytiną vietą, su užrašu „Poeto Sigito Gedos gimtinė“ taip pat bus pastatytas drauge su ženklais į kitas rajono lankytinas vietas, lėšos tam jau skirtos.

Keliukas į Paterus

P. Repšys pasiūlė pastatyti paminklą

„Anksti pavasarį Albinas Jarmala atėjo pas mane ir sako, kad yra toks dailininkas P. Repšys, kuris siūlo Veisiejuose pastatyti S. Gedai paminklą. Tas paminklas jau beveik yra, tik reikia tokios progos nepraleisti. Pagūglinau, kad tikrai yra toks dailininkas, tai pasiūliau, kad pirmiausia reikia su rajono valdžia susitikti, nes, aišku, reikės prisidėti lėšomis. Pašnekėjome su meru Artūru Margeliu, kuris sumanymui pritarė. Nusprendėme pasikviesti dailininką ir drauge spręsti, kurioje vietoje tą paminklą statyti“, – prisiminė Veisiejų seniūnas.

Tuomet ir buvo suorganizuotas Lazdijuose dailininko P. Repšio susitikimas su rajono meru, jo dalyviai atvažiavo į Veisiejus, aplankė Paterus. P. Repšiui labiausiai patiko buvusios pradinės mokyklos, kurioje dabar veikia muziejus, kiemas, kurį planuota ateityje sutvarkyti, nugriauti senus garažus.

Sigito Gedos paminklui numatyta vieta Veisiejų parke

Seniūnas: skulptorius mus pakišo

„Sutarėme, kad bendrausim, viskas tvarkoj. Tik tada skulptorius užsiminė, kad dėl paminklo statybos Veisiejuose dar reikėtų pašnekėti su Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininku Antanu A. Jonynu“, – pasakojo Z. Sabaliauskas.

Seniūnui pasidomėjus, kada prasidės muziejaus kiemo rekonstrukcija, paaiškėjo, kad konkrečių jos planų ir lėšų dar nėra, gali tekti laukti ne vieną dešimtmetį. Tada atrasta kita vieta – Veisiejų dvaro parke, ant Ančios ežero kranto, amfiteatro formos kalvos šlaite, netoli nuo muzikinio fontano ir derintas laikas, kada P. Repšys atvyks jos apžiūrėti.

„Tuo metu sakiau: mere, reikia vis tiek tam Jonynui parašyti jūsų vardu, išdėstysim visą sumanymą statyti paminklą Gedai Veisiejuose. Mes sukūrėme tą laišką, A. Margelis pasirašė. Kai gavome atsakymą, skaitau ir galvoju: ką jie apie mus pamanė? Įdomūs žmonės tie lazdijiečiai, sugalvojo, šmaukšt, atimti iš Vilniaus paminklą. Mes, aišku, lengvatikiai, nesusidūrę su tokiais dalykais, bet skulptorius P. Repšys mus pakišo. Paskambinau jam, tai sako, kad dar pašnekės su Rašytojų sąjunga. Šneka po šiai dienai“, – teigė seniūnas.

Keliukas į Paterus

Paminklo kūrimą užsakė Lietuvos rašytojų sąjunga

Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas A. A. Jonynas gautą Lazdijų rajono mero A. Margelio raštą apie ketinimus Veisiejuose pasistatyti paminklą S. Gedai vadina netikėtu, o savo reakciją į jį apibūdina kaip nuostabą ir sutrikimą.

„Rašytojų sąjunga dailininkui P. Repšiui jau daugiau nei prieš ketvertą metų yra užsakiusi sukurti paminklą poetui ir finansuoja šio paminklo sukūrimą. Užsakant paminklą planuota, kad jis bus statomas Vilniuje, Justiniškių mikrorajone, kur poetas daugelį metų gyveno ir kuriam skyrė nemažą pluoštą savo kūrybos puslapių. Kartu su dailininku rinkome paminklo statybos vietą ir derinome ją su Vilniaus savivaldybe ir jos architektais“, – stebėjosi A. A. Jonynas.

Antanas A. Jonynas

Jo teigimu, žinia apie P. Repšio ir Lazdijų savivaldybės sumanymus ir susitarimus, kurie buvo daromi neinformuojant kūrinio iniciatorių, užsakovų ir finansuotojų, buvo netikėta.

„Kadangi jau esame investavę nemažai projektinių lėšų, nelabai įsivaizduojame, kaip idėja statyti mūsų užsakytą paminklą Veisiejuose galėtų būti realizuota. Galiausiai dabar tam nebeužtektų vien LRS valdybos geros valios ir geranoriško sprendimo, tai reikėtų derinti su projektui pinigus skyrusia Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija“, – paaiškino Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas.

Jis teigia suprantantis, kad Veisiejai norėtų kuo ryškiau įamžinti garbingo žemiečio atminimą, ten galėtų ir turėtų atsirasti paminklas poetui S. Gedai, tačiau stebisi, kad tokie sumanymai derinami be paminklo užsakovo ir finansuotojo žinios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)