„Laukiami visi, norintys gerai praleisti laisvalaikį ir be baimės pažinti meną. Būtent dėl to ir pasirinkome atidarymo šūkį – „Turėk savo nuomonę“. Kviečiame kiekvieną užsukti ir susidaryti savo nuomonę apie meną ir drąsiai jį interpretuoti. Parodą lydintis papildomas renginių spektras leis drąsiai ir kitaip pasižiūrėti į patį muziejų ir jį atrasti“, – sakė M. Ivanauskienė.

Pirmoji MO muziejaus atidarymo diena simboliškai vadinama modernistų – tų, kurie turi drąsią viziją ir atkaklumo ją įgyvendinti, – minčių diena. Bus galima išgirsti muziejaus steigėjus Danguolę ir Viktorą Butkus, muziejų projektavusį architektą Danielių Libeskindą, profesorių Vytautą Landsbergį.

Muzikos avangardistas Vladimiras Tarasovas taip pat pasidalins modernisto mintimis bei pasveikins MO muziejų mušamųjų improvizacija.

Broliai Gataveckai dalinsis kūrybinio proceso gimimo detalėmis. Visomis muziejaus atidarymo dienomis lankytojai galės gyvai stebėti, kaip jie kuria. Taip pat bus pristatytas specialiai muziejaus atidarymo progai sukurtas Vaivos Grainytės ir Arturo Bumšteino libretas.

Ketvirtadienio vakare planuojamas pasirodymas su Pijumi Džiugu Meižiu, Manfredu ir SHI SHI.

Antroji MO muziejaus atidarymo diena bus skirta diskusijoms ir susitikimams. Diskusijas moderuos teatro kritikas Vaidas Jauniškis ir filosofas Kristupas Sabolius. Diskutuos rašytojai – Rytis Zemkauskas, Paulina Pukytė, Reinas Raudas, menotyrininkai – Linara Dovydaitytė, Virginija Januškevičiūtė, Virginijus Kinčinaitis.

Penktadienį taip pat bus pristatyta netikėta kolaboracija – skambant gyvai muzikai menininko Rimo Salakausko fantazijos dėka atgis tapytojo Andriaus Zakarausko paveikslai. Tai yra interaktyvūs atidarymo projektai, kuriuos ruošia režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Šeštadienio raktažodis – įvairovė. Įvyks specialiai MO muziejaus atidarymo progai sukurto performanso premjera. Jo autorė – tarptautinį pripažinimą pelniusi, žinoma Lietuvos performanso menininkė Kira Nova (Ieva Misevičiūtė).

Vyks parodos videofilmų programa, susitikimas su Gediminu ir Nomeda Urbonais, šiuolaikinio šokio pasirodymas kartu su Liza Baliasnaja ir Sidney Barnes. Lankytojai taip pat dar kartą galės išgirsti specialiai MO atidarymui sukurtą Vaivos Grainytės ir Arturo Bumšteino muzikinį pasirodymą.

Karolis Vyšniauskas kalbėsis su fotografe Aleksandra Kingo ir iliustratoriumi Karoliu Strautnieku. O vakare planuojami net trys koncertai. Naują eksperimentą ir muzikinį projektą su dviem lietuvių poetais pristatys „The Station“, vyks Migloko ir Dariaus Žičkaus (Nazcaman) pasirodymai.

Sekmadieniai MO muziejuje – šeimų diena. Vaikams bus siūlomi spektakliai ir užsiėmimai. Mokytis galės ir suaugusieji – vyks muzikos dirbtuvės su Egle Andrejevaite. Karolis Vyšniauskas kalbins rašytoją Gabiją Grušaitę ir kostiumų dizainerę Liuciją Kvašytę. Taip pat vyks Paryžiuje kuriančios menininkės Eglės Budvytytės perfomansas, pasirodys Vaiva Grainytė ir Arturas Bumšteinas.

Vakare muziejaus lankytojai galės atvykti į šiuolaikinės muzikos festivalio „Gaida“ koncertą MO muziejuje, kurį atliks „Synaesthesis“ su programa „In Celsius“.

MO muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų. Sukauptą 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)