Gegužės 28 dieną vyks viešas pateiktų projektų svarstymas. Konkursą organizuoja VšĮ „Vileišių kolegija“, Lietuvos architektų sąjunga drauge su Vilniaus miesto savivaldybe.

„Broliai Vileišiai, dar vadinami Valstybės kėlėjais, sudėtingame Lietuvos kelyje į laisvę paliko svarbų pėdsaką. Iškeldami idėją įamžinti jų atminimą, siekiame, kad dabarties ir ateities visuomenė prisimintų ir sektų asmenybėmis, kurių pasišventimas, darbštumas ir tikėjimas Lietuva leido sutvirtinti dvasinius bei materialius šalies pamatus“, – pranešime spaudai pasakojo vienas iš Vileišių giminės vaikaičių ir iniciatyva besirūpinančios VšĮ „Vileišių kolegija“ atstovas Gediminas Tursa.

„Kiekvieno miesto veidą kuria ir jo mažoji architektūra, ir joje įamžinti žmonės. Brolių Vileišių indėlis į šalies valstybingumą ir kultūrą tikrai didžiulis, todėl tikimės, kad jis suteiks įkvėpimo konkurse dalyvaujantiems menininkams pristatyti įdomius projektus ir mieste sukurti dar vieną išskirtinę erdvę“, – sakė konkursą organizuojančios Lietuvos architektų sąjungos vadovas Gintautas Blažiūnas.

Jo teigimu, paminklo konkurso organizatoriai sulaukė net 45 projektų idėjų. Ketvirtadienį, gegužės 28 dieną, vyksiančio svarstymo metu, jos bus pristatytos visuomenei. Po viešo aptarimo, birželio 1 dieną, vyks uždaras vertinimo komisijos posėdis, kurio metu bus renkamas konkurso nugalėtojas.

Pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos vertinami pasiūlymai, – tai kūrinio meninė vertė ir paminklo bei skvero sprendimo vientisumas, ryšys su aplinka. Svarbu ir tai, kaip pasiūlytas meninis sprendimas atspindėtų Petro, Antano ir Jono Vileišių pilietiškumą, valstybingumą bei tautiškumą. Su konkursiniais darbais gali susipažinti ir visi norintys – jie kviečiami apžiūrėti pateiktų projektų ekspoziciją Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose darbo dienomis 12-19 valandomis.

Vyriausias brolis Petras Vileišis buvo talentingas kelių inžinierius, geležinkelių ir tiltų statytojas, taip pat vienas iškiliausių XIX a. pab. – XX a. pr. lietuvių tautinio atgimimo šauklių. Vidurinysis Antanas Vileišis buvo gydytojas humanistas, brolio Petro bendramintis ir bendražygis Vilniaus lietuvinimo akcijoje, jo indėlis ženkliai praturtino tautos švietimą. Jauniausias brolis Jonas buvo advokatas, brolio Petro tautinės kultūrinės veiklos bendražygis Vilniuje. Jis buvo Lietuvos Tarybos narys, Vasario 16-osios Akto bendraautorius ir signataras, aktyvus ir reikšmingas politikos veikėjas.

Konkurso projektai broliams Petrui, Antanui ir Jonui Vileišiams atminti pristatomi Vilniaus sporto ir koncertų rūmų pirmojo aukšto fojė 12-19 valandomis. Viešas konkursui pateiktų 45 projektų aptarimas rengiamas gegužės 28 dieną. Pradžia - 17 valandą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją