Šventėje įvyks vieno ryškiausių tarpukario Lietuvos modernistų Jeronimo Kačinsko mikrotoninio Trio istorinė premjera. Pirmą kartą bus atliktas 1933 m. parašytas kūrinys, laikytas dingusiu ir tik pastaraisiais metais atrastas Čekijos archyvuose.

Muzikologės Rūtos Stanevičiūtės teigimu, J. Kačinskas (1907-2005) priklauso pirmajai modernių Lietuvos kompozitorių kartai, kuri dar iki Antrojo pasaulinio karo įsiliejo į tarptautinį šiuolaikinės muzikos sąjūdį. Tam nemažos reikšmės turėjo Vakarų ir Vidurio Europoje aukštosiose muzikos mokyklose pas garsius to meto kompozicijos pedagogus įgytas muzikinis išsilavinimas ir studijų metu užmegzti tarptautiniai ryšiai.

1929-1931 m. Prahos konservatorijoje J. Kačinskas studijavo ketvirtatonių muziką pas Aloisą Habą ir dar studijų metais tapo vienu ryškiausių jo mokyklos sekėjų, nuosekliai plėtojęs A. Habos propaguotą ateminį stilių ir mikrotonalumą savo 4-ojo dešimtmečio kompozicijose, kurios teisėtai vadintinos ankstyviausiais lietuvių muzikos avangardo pavyzdžiais.

Trio Nr. 1 trimitui, altui ir fisharmonijai yra vienintelis užbaigtas kompozitoriaus kūrinys ketvirtatonių instrumentams, sukomponuotas jau grįžus į Lietuvą, tačiau niekada taip ir neatliktas.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, J. Kačinskui pasitraukus į Vakarus ir vėliau apsigyvenus JAV, Lietuvoje likę ankstyvieji darbai ketvirtatonių sistema pradingo. Tik XXI a. Čekijos archyvuose (Čekijos muzikos muziejuje, Prahos konservatorijos bibliotekoje) buvo aptiktos dvi prarastomis laikytos kompozicijos - Koncerto ketvirtatonių trimitui ir simfoniniam orkestrui klavyras ir minėtasis Trio.

Po daugelio dešimtmečių atrastos J. Kačinsko mikrotoninės kompozicijos esmingai praplečia žinias apie ankstyvąją kompozitoriaus kūrybą ir leidžia integruoti pirmuosius Lietuvos muzikos avangardo pavyzdžius į Vidurio ir Rytų Europos modernėjimo procesus, kurie plėtojosi kaip alternatyva Vakarų muzikinio avangardo centrams.

Apdovanojimų renginyje J. Kačinsko Trio atliks Motiejus ir Mykolas Bazarai, kurie skambins specialiai suderintais fortepijonais, ketvirtatoniais trimitą valdys Laurynas Lapė, o altą - Tadas Dešukas. Renginyje nuskambės praėjusių metų Lietuvos kompozitorių sąjungos apdovanojimų nugalėtojų - Vidmanto Bartulio ir Egidijos Medekšaitės - kūriniai bei amerikiečių muzikos vizionieriaus Charleso Iveso Trys ketvirtatonių pjesės (1923-1924).

Pianistas M. Bazaras taip pat atliks prieš metus Amžinybėn iškeliavusio kompozitoriaus Juliaus Andrejevo „Estampą“, kuris, pasak atlikėjo, yra gausią spalvų, charakterių ir atlikimo technikų paletę savyje talpinantis šedevras, tapęs vienu ryškiausių XX a. pabaigos lietuviškų fortepijoninių opusų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją