1570 metai – VU bibliotekos įkūrimo metai 2010-ieji taps naujosios VU bibliotekos – Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro kūrimo pradžia. Du svarbūs įvykiai šiais metais paženklinti skaičiumi 440. Pagarba praeičiai, istorijai ir naujų iššūkių, idėjų laukimas ir įgyvendinimas.
„Naujasis Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras – drąsi idėja, laužanti nusistovėjusius stereotipus ir vaizdinius apie biblioteką. Jis statomas naujame tūkstantmetyje ir bus nauja, kitokia, ateities biblioteka. Ambicingas nacionalinis projektas kuriamas akademinės informacijos kaupimui ir sklaidai, bendravimui, dalijimuisi informacija, žiniomis ir abejonėmis, inovatyviems verslo ir technologijų sprendimams. Potyrių, atradimų ir įkvėpimo erdvė. Kapsulės įkasimo ceremonija – tai tarsi laiško ateities kartoms, šalies istorijai palikimas“, – kalbėjo VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.
Renginio metu kelią į naująją VU biblioteką – MKIC – parodys šventinis, papuoštas troleibusas. Po kapsulės įbetonavimo MKIC pastato pamatuose VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3) įvyks VU bibliotekos 440 metų sukakčiai skirtos parodos atidarymas. Parodoje „Quod thesaurus sapientiae potissime sit in libris“ (Būtent knygose slypi išminties lobynas) bus eksponuojami VU bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyriuose saugomi per ilgus metus surinkti rankraščiai ir knygos. Čia išvysite pačius įdomiausius ir vertingiausius XVI–XIX a. spaudinius. Didžioji dalis leidinių bus rodomi pirmą kartą. Taip pat bus eksponuojami įvairūs istoriniai dokumentai, įdomūs ir vertingi moksliniu ir meniniu požiūriais. Kai kurie puošniai iliuminuoti, dalis – su autentiškais parašais ir antspaudais.
VU biblioteka – seniausia ir turtingiausia šalies valstybinės reikšmės mokslinė biblioteka, reprezentuojanti universitetą ir visą šalį. Biblioteka išsiskiria ne tik savo istoriniu architektūriniu rūmų ansambliu, bet ir sukauptu rašto ir kultūros paveldo kiekiu, turinčiu reikšmę mokslui, švietimui, kultūrai. Šiuo metu elektroniniame kataloge įvestas 1 006 701 įrašas apie dokumentus, o iš viso dokumentų VU bibliotekos fonde – 5,4 mln. Saugoma beveik 430 tūkst. vnt. senų ir retų knygų, žemėlapių, atlasų, rankraščių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją