Rugsėjo 21 d. pavakarę Vilniaus centrą užplūs išdykę ilgaausiai – po sostinės senamiestį pasklis beveik 100 šviečiančiomis kiškių ausimis pasipuošusių menų studentų. Po dviejų valandų pasivaikščiojimo visi „kiškiai“ susirinks Konstantino Sirvydo skvere, kur atliks nuotaikingą „Ausų šokį“ pagal minimalistinius DJ Nostra ritmus.

„Kiškis yra bene labiausiai išdykęs gyvūnas lietuvių kultūroje bei folklore, juo žavisi ir vaikai, ir suaugusieji. Kiškio prototipą performansui pasirinkome ir dėl kai kurių jo panašumų į lietuvius: zuikiai – nors ir ne drąsuoliai, bet landūs. Net ir troleibusais nemokamai važinėti įsigudrina“, – juokavo „100 kiškių mieste“ projekto koordinatorė I. Gabytė.

Performansą „100 kiškių mieste“ surengs spalvinga internacionalinė jaunų kūrėjų grupė – Vilniaus dailės akademijai atstovaujančios I. Gabytė, Akvilė Lingytė, Elena Šimulynaitė, Indrė Ancevičiūtė, Julija Kariakina, Simona Račaitė ir Ciuricho meno universiteto (Zürcher Hochschule der Künste, Šveicarija) studentai. Ši autorių grupė susikūrė pernai Vilniuje ir Ciuriche vykusiose jungtinėse jaunųjų menininkų kūrybinėse dirbtuvėse.

„Mūsų grupės margumas lemia ir idėjų spalvingumą. Tikimės, jog kartu su užsieniečiais kolegomis sumąstytas nuotaikingas kiškių performansas pralinksmins ar pašokdins ne vieną meno netikėtose vietose ieškotoją“ – pasakojo I. Gabytė.

Rugsėjo 19-21 d. Vilniuje vyksiančiame projekte „Menas netikėtose erdvėse“ dalyvaus ne tik profesionalūs menininkai, bet ir sostinės gyventojai – prie kūrybinės laisvės savaitgalio gali prisijungti kiekvienas vilnietis, savo asmeninę aplinką ar kitas miesto erdves nusprendęs paversti meno kūriniu. Pristatyti kūrybinius sumanymus projekto metu galima iki rugsėjo 15 d. užsiregistravus VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ svetainėje.

Iš profesionalių menininkų rugsėjo 19-21 d. vyksiančiame renginyje savo kūrybines idėjas realizuos per 30 kūrėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Skulptoriaus Donato Jankausko (Duonio) sukurtas populiaraus serialo „Sopranai“ personažo Tonio Soprano 3 metrų aukščio biustas lankytojus „priims“ skverelyje priešais Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų. Dešiniajame sostinės krante, šalia Baltojo tilto stūksos R.Gritėno sukurta autentiško dydžio ir spalvos Puntuko akmens kopija.

Rugsėjo 20 d. nuo 20 iki 22 val. Geležinkelio stotyje visi norintys galės kvėpuoti gyvąja muzika – styginių kvartetas „Chordos“ parengė skambančių skulptūrų instaliaciją „Kvėpuojanti muzika“ styginių kvartetui ir gyvajai elektronikai.

Tekstilininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė sukūrė instaliaciją „Rožėm klotas kelias“, kuri leidžia naujai pažvelgti į automobilių puošybą. Siuvinėtomis gėlėmis išpuoštos mašinos ir jų detalės yra ne tik autorinis tiuningo pasiūlymas moterų automobiliams, bet ir priminimas apie kelyje tykančius pavojus, kurių nebylūs liudininkai yra gėlių vainikai pakelėse.

R. Zdanavičiaus projekto „Iliuminatoriai“ dėka visi galės pasijusti tarsi uoste – Neries krantinė pavirs į gigantišką laivą, šalia kurio bus galima pasivaikščioti.

Austrų menininkės A. Westerfroelke instaliacija „Vietos politika“ apleistame baseine bandys suprasti ir parodyti moters vaidmenį bei vietą miesto gyvenime. Ją bus galima išvysti rugsėjo 19-21 dienomis nuo 18 iki 20 val.

Režisierius Saulius Varnas kartu su choru „Jauna muzika“ pamėgins „apeiti“ ne visų mėgstamą rudenį ir atlikti žiemos iškvietimo ritualus su apeigomis, giesmėmis ir sniegu. „Žiema, žiema, grįžk į kiemą“, visi ritualo dalyviai ir lankytojai galės sušukti Žemaitės skvere rugsėjo 21 d. 18 val.

Įvairiose Vilniaus erdvėse vyksiančio renginio lankytojai bus „apginkluoti“ specialiais žemėlapiais, kuriuose bus pažymėtos visi menininkų ir vilniečių sukurti projektai. Todėl ieškoti meno netikėčiausiose sostinės vietose galės visi norintys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją