H. Berliozas „Requiem“ nuo pat pradžių buvo sumanęs milžiniškai atlikėjų sudėčiai – 500 ar 600 muzikantų. Kūrinį trečiadienio vakarą atliks didžiulės muzikantų pajėgos, jungiančios du – Lietuvos nacionalinį simfoninį ir Lietuvos kariuomenės orkestrus, Kauno valstybinį ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro chorus.

Solistas – tenoras Gustavo Porta iš Italijos, kviečiamas dainuoti įvairiuose pasaulio operos teatruose. Diriguos prancūzų maestro Cyrilas Diederichas, kurį Lietuvos publika pastarąjį kartą matė praėjusį rudenį operos „Manon“ premjeroje LNOBT.

„Requiem“ H. Berliozas sukūrė 1837 metais, sulaukęs prašymo parašyti muziką 1830-ųjų revoliucijos aukų atminimui. Savo sesei jis rašė: „Pirmosiomis dienomis ši mirusiųjų prozos poezija taip svaigino mane, kad visai neliko vietos jokiam šviesos spinduliui“.

„Requiem“ H. Berliozas laikė geriausiu savo kūriniu. Dramatiška muzikos paskirtis, veikiau katastrofos, o ne palaimingos ramybės nuojauta, nervingo jaudulio ir ryškių kontrastų prisodrintas skambesys lėmė tai, kad H. Berliozo kompozicija labai skiriasi nuo santūrių ir lyriškų pirmtakų – Wolfgango Amadeus Mozarto ir Giuseppe Verdi „Requiem“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)