A. Matzonas (Ákos Matzon) garsus vengrų menininkas, architektas, skulptorius, pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp kurių ir prestižinė Pollocko Krasnerio stipendija. Vengrijoje pripažintas ir žinomas menininkas pirmą kartą Baltijos šalyse pristatys savo tapybos kūrinių parodą.

Kuratorė, menotyrininkė Sonata Baliuckaitė teigia, kad modernistas A. Matzonas ir vienas ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos skulptorių R. Milkintas skirtingų kartų kūrėjai, tačiau juos abu sieja konstruktyvus mąstymas.

„A. Matzonas pagal išsilavinimą pirmiausia yra architektas, kaip pats sako, tapyboje perteikiantis architekto ir skulptoriaus matymą. Jo kūriniuose svarbi ne tik forma, bet ir griežtos struktūros, ritmai, o spalvos dažnai tik pagalbinė, tačiau irgi matematiškai ir logiškai apgalvota priemonė.

Tuo tarpu R. Milkintas architektūrą, jos struktūras išverčia į išorę, pateikia kaip objektą. Komponuodamas priešingas savybes turinčias medžiagas, akcentuodamas fizikines medžiagų savybes, sukuria joms intriguojančią padėtį. R. Milkinto skulptūrose spalva taip pat atlieka papildančią, tačiau labai svarbią funkciją, jo objektuose vyrauja natūrali šviesios medienos ir surūdijusio metalo spalva.

Tarp kūrėjų matau daugiau bendrų mąstymo ir požiūrio nei vizualinių sąsajų, o pagrindinis vardiklis, jungiantis šiuos menininkus, buvo architektūra“, – teigia bendrai parodai kūrėjus pakvietusi kuratorė S. Baliuckaitė.

Rimantas Milkintas. "Pjūvis" (2012)

Parodai pavadinimą „Kelias į Omegą...“ pasiūlęs A. Matzonas rėmėsi prancūzų filosofo P. Teilhard de Chardino pamąstymais apie aukščiausią asmeninės sąmonės pažinimą. Tuo tarpu R. Milkintas apie omegą mąsto, kaip apie nuorodą į kraštutinę ribą – pabaigą, kurią interpretuoja kaip dabartį reprezentuojančią medžiagą.

„O konstruktyviai mąstant, priešinga medžiaga – alfa, turėtų būti tai, kas nutiko Mirono laikais...“ – teigia R. Milkintas. Tapybos ir objektų parodoje „Kelias į Omegą“ bus eksponuojami dvimačiai ir trimačiai A. Matzono paveikslai ir R. Milkinto specialiai parodai sukurti didelio formato objektai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją