Anot V. Bareikio, žiūrovai gali tikėtis pustrečios valandos trukmės dviejų dalių spektaklio, gvildenančio aktualias homofobijos, LGBT temas.

„Žalgirių“ komandą įkūnija aktorės Daiva Rudokaitė, Elzė Gudavičiūtė, Eglė Grigaliūnaitė, Martyna Gedvilaitė, Inga Mikutavičiūtė, Neringa Nekrašiūtė, Giedrė Žaliauskaitė, Goda Petkutė ir Aistė Zabotkaitė. Visos spektaklio veikėjos labai skirtingos ir labai savitos kaip „Spice Girls“ merginos. „Viena kieta sportininkė, kita marozė, trečia fyfa“, – komandos nares apibūdino režisierius.

Vidas Bareikis

Aktorės ir įtemptai repetuoja, ir ne mažiau intensyviai treniruojasi. Režisierius truputį sunerimęs: „Per kelis mėnesius merginų meistriškumas išaugo labiau, nei to reikalauja jų vaidmuo. Pataiko ir baudas, ir tritaškius.“

Spektaklio scenografijos autorius latvių dailininkas Ugis Beržinis, pasak V. Bareikio, irgi gerokai pasistengė – įgyvendino jo svajonių scenografijos planą. „Dabar turime savo aikštelę. Prieš repeticiją ar po jos su techniniu personalu galime „sumesti kašį“ – tikra svajonė, o ne darbas“, – džiaugėsi režisierius.

Spektaklio "Žalgirės" repeticijos

Prakaito kvapo, būdingo uždaroms sporto patalpoms, teatro lankytojai gali nesibaiminti. Juk žaidžia merginos, kurios itin rūpinasi savo išvaizda. Tačiau dėl vieno dalyko režisierius lankytojus įspėja: galimybė parteryje pagauti kamuolį – labai tikėtina. „Per repeticiją bent kartą ar du jis išlekia į salę“, – sakė V. Bareikis.

Komandoje žaidžia labai skirtingos merginos – ir LGBT judėjimo narės, ir ištekėjusios moterys. Pjesė paliečia temas, įprastas dviejų draugių pokalbiams: santykiai, meilė, vaikai, vyrai, moterų teisės. Ir nelygybės kartėlis.

„Krepšinis Lietuvoje visų pirma asocijuojasi su vyrais. O požiūris į moterų krepšinį kaip tik ir atskleidžia tą nelygybę – gerai, žaiskite jūs ten, užsiiminėkite savo „hobiais“. Rimtai į tai nežiūrima“, – reiškė apmaudą V. Bareikis.

"Žalgirių" treniruotė

Komanda, iš pradžių patekusi į betikslę rutiną, staiga priima iššūkį – sudalyvauti pirmą kartą Aliaskoje rengiamame moterų mėgėjų pasaulio krepšinio čempionate. Per virtinę kuriozų merginos sugeba surinkti kelionei reikalingų pinigų, įgyti trenerės pasitikėjimą ir iškeliauja į Aliaską.
Įvyksta įtemptos varžybos ir galiausiai finale „Žalgirės“ įveikia pačią Ameriką!

„Merginos per šią kelionę labai pasikeičia, atranda save. Spektaklis kalba apie svajones, tikslus, kurie iš pažiūros atrodo fiktyvūs, vis dėlto pakeičia tavo gyvenimą“, – teigė režisierius.

Spektaklio "Žalgirės" repeticijos

Tad krepšinis čia tik forma, reikalinga pjesės siužeto slinkčiai. Kur kas svarbesnis dalykas yra aštuonios žavios, išskirtinės, kiekvienam atpažįstamos veikėjos, kurias žiūrovai tikrai pamils.

„Labai tikiuosi, kad šie personažai taps kultiniai“, – vylėsi spektaklio statytojas. Anot jo, G. Labanauskaitės-Dienos pjesė suteikia galimybę atsiskleisti itin ryškiems moterų vaidmenis.

„Pjesė man labai artima. Ir ne dėl to, kad būčiau įsitraukęs į moterų ir LGBT judėjimą. Homofobija, neapykanta mane iš tikro erzina, ir su ja norisi kovoti bent jau teatro priemonėmis. Kita vertus, pjesėje ta problematika nėra primygtinai keliama, akcentuojama. Čia veikia „žmonės kaip visi“ – ieškantys meilės, šilumos ir laimės“, – sakė V. Bareikis.

"Žalgirių" treniruotė

Vaidina ir pora vyrukų. Aktoriai Saulius Čiučelis ir Gintaras Bejeris įkūnijo aistringus krepšinio komentatorius. „Man regis, Lietuvos teatre tokie personažai pasirodys pirmą kartą“, – spėjo „Žalgirių“ statytojas.

Merginoms padeda Lietuvos moterų krepšinio lyga (LMKL). Aktorės ėjo stebėti rungtynių, taip pat treniravosi su Kauno „Sirenų“ komanda.

Pjesė „Aliaska“ atsirado dar 2011 metais. G. Labanauskaitė-Diena žaidė krepšinį merginų komandoje ir kūriniui pasitelkė aikštelės patirtis. 2016 metais režisieriui V. Bareikiui susidomėjus pjese, dramaturgė iš esmės perrašė tekstą, paversdama ją dviejų veiksmų komedija „Žalgirės“.

Spektaklio "Žalgirės" repeticijos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)