Vienas iškiliausių džiazo kūrėjų dabar turi oficialias pareigas ir kabinetą. Tačiau net ir sėdėdamas prie darbo stalo jis nesiliauja „džiazuoti”: „Visą gyvenimą nieko nedirbau – tik grojau. O dabar prasidėjo kažkas naujo ir įdomaus. Gavau pasiūlymą sėstis prie stalo po 55-erių metų. Ir, kas keisčiausia, man tai patinka“.

Naujasis „Trimito“ meno vadovas nelinkęs skubėti ar imtis didelių perversmų: “Šiems metams orkestras jau parengė programą, kurios ir laikysimės. Bet ateityje kai kas keisis“, - paslaptingai šypsosi P. Vyšniauskas.

Žymusis muzikas tikisi, kad ateityje „Trimitas“ grįš prie kūrinių, labiau tinkamų pučiamųjų orkestrui. „Toks orkestras neturėtų būti kažkam akomponuojantis kolektyvas – jis pats turi atlikti solisto vaidmenį. Manau, kad ateityje ir judėsime šia kryptimi“, - mintimis dalinasi meno vadovas ir priduria, kad norisi kažką padaryti ne sau, bet orkestrui - būtent jam perduoti savo sukauptą patirtį.

P. Vyšniausko atėjimas į “Trimitą” jau atnešė tam tikrų permainų – prieš kelias dienas „Trimitas“ išsirinko orkestro meno tarybos atstovus, kuriais tapo Nacionalinės premijos laureatras dirigentas Modestas Pitrėnas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Pučiamųjų katedros vedėjas docentas Robertas Beinaris, trys orkestro artistai V. Pocius, J. Černius ir V. Stanaitis bei Kultūros ministerijos atstovė Irena Didžiulienė. Meno taryba reguliariai rinksis ir svarstys muzikinių krypčių, repertuarų klausimus, kurs trejų metų strateginius planus, numatys ir formuos orkestro viziją.

Jau šeštą dešimtmetį neprarandantis originalaus muzikinio veido ir tik jam būdingo universalumo “Trimitas” kol kas ir toliau atlieka šiuolaikinę ir klasikinę pučiamųjų, liaudies, estradinę, džiazo su šou elementais ir sakralinę muziką. Tad orkestro gerbėjai jo klausytis galės ir miesto šventėse, ir klasikinės muzikos salėse, ir bažnyčiose.

„Trimitas“ turi savo sultingą biografiją ir Valstybinio orkestro statusą, kuris kartais pamirštamas”, - sako P. Vyšniauskas. Tad labai džiugu, kad orkestro muzikantai gali didžiuotis savo rankose laikydami 55-metų kolektyvo istoriją apimančią knygą „Trimitas: nuo parko orkestro – į muzikos aukštumas“, kurią inicijavo vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis. Smagu, kad ši knyga, kurioje sugulė ne tik garsių Lietuvos muzikų pasisakymai, bet ir istorinės orkestro nuotraukos, vasario 24 dieną bus pristatyta Lietuvos publikai tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Jos lankytojams orkestras dovanos ir nedidelį koncertą.

Šių svarbių orkestrui įvykių šurmulyje nelieka pamiršta ir dar viena, jau dabar malonų jaudulį kelianti žinia: kovo 21-ąją Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje įvyks „Trimito“ ir garsaus Australijos džiazo virtuozo Jameso Morrisono koncertas. Pasaulyje vieno garsiausių trimitininko J. Morrisono atliekamos muzikos klausėsi Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, JAV prezidentai George‘as H.W. Bushas ir Billas Clintonas.

1997-aisiais už indėlį į gimtosios šalies meną muzikantas buvo apdovanotas Australijos ordinu, o 2000-aisiais savo kurtą kompoziciją atliko per Sidnėjaus Olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

Kai J. Morrisono klausia, ką dar šiame gyvenime liko nuveikti, tipinis Jameso atsakymas būna toks: „Kad aš dar tik pradėjau daryti apšilimą!” Tad belieka tikėtis, jog po tokio gero ir kokybiško apšilimo Jameso Morrisono ir „Trimito“ bendras pasirodymas Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje bus tikrai karštas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)