Iš viso į 7 metines stipendijas, kurių kiekviena siekia 3444 Eur (neatskaičius mokesčių), pretendavo 92 jaunieji menininkai nuo 18 iki 35 metų amžiaus.

Geriausius iš geriausių atrinko Asociacijos LATGA taryba, vadovaujama kompozitoriaus Teisučio Makačino. Antrą kartą rengiamą konkursą pagal Autorių ir gretutinių teisių kūrybinės veiklos programą iš dalies finansuoja Kultūros ministerija.

„Stengiamės skirti stipendijas tiems menininkams, kurių idėjos originaliausios. Vis dėlto fantazija turi būti pamatuota. Šiemet vienas jaunas menininkas siūlėsi įgyvendinti projektą, primenantį pasakos siužetą – nežinia kur paslėpti nežinia ką. Deja, jam stipendijos skirti negalėjome – būtų pernelyg sudėtinga įvertinti jo darbo rezultatus“, – šypsodamasis įspūdžiais iš konkurso atrankos dalijosi jaunųjų menininkų idėjas kartu su kitais tarybos nariais vertinęs LATGA Tarybos prezidentas T. Makačinas.

Nuo vaidybinių filmų iki performansų

Pasak T. Makačino, visi darbai, kuriuos įgyvendinti su Kultūros ministerijos pagalba jauniesiems menininkams padės LATGA, verti išvysti dienos šviesą.

Audiovizualinių menų stipendiją laimėjęs Karolis Kaupinis, kuris daugeliui lietuvių pažįstamas iš televizijos ekranų, LATGA skirtus pinigus panaudos pilno metro vaidybinio filmo „Corcovado Borealis“ kūrimui. Pasak laisvalaikiu filmus kuriančio žurnalisto, juostoje bus siekiama atpasakoti tikrus Lietuvos istorijos įvykius, maišant juos išgalvotais dalykais, – panašiai, kaip tai daroma W. G. Sebaldo knygoje „Austerlitz“. Pagrindinio personažo prototipas – Kazys Pakštas, svajojęs apie atsarginės Lietuvos idėją bei Stasys Lozoraitis – diplomatas, ilgus metus atstovavęs valstybę, kuri de facto neegzistavo.
Žinomo dailininko Šarūno Saukos sūnus Mykolas rašo romaną, kuris, anot jo, bus skirtas jauniems miesto kultūros žmonėms. Jo teigimu, iš tradicinės lietuviškos prozos kūrinys išsiskirs tuo, kad jame bus nedaug lyrizmo, meditacijų, melancholijos: romanas turėtų būti gyvas ir aštrus, ironiškas ir kritiškas.

Dailės stipendiją laimėjusi jauna juvelyrė Kotryna Vaitekūnaitė-Jonušienė, savo juvelyrikos kūriniuose nagrinėjanti žmogaus ir papuošalo santykį su kūnu, įsitikinusi, kad stipendija suteiks jai galimybę užsiimti menine veikla neribojant kūrybinės laisvės, kadangi dirbant su metalais ir kuriant juvelyrinius dirbinius reikalingi specifiniai darbo įrankiai ir medžiagos (ji dirba su sidabru, auksu, emaliu, variu, akmenimis ir kitomis medžiagomis).

Fotografas Paulius Peleckis kuria nuotraukų ciklą apie menininkus, kurie nusprendė pakeisti gyvenamąją vietą ir iš miesto persikėlė į kaimą. Šiuo projektu jis sieks parodyti, jog kaime gyvena ne tik asocialūs asmenys.

Dramos srities stipendiją laimėjusi Eglė Kižaitė kuria pjesę „Stebuklų šalis – Alisoms“ Lewiso Carollo pasakos „Alisa stebuklų šalyje“ motyvais, kurioje stengsis atskleisti perėjimo iš paauglystės į suaugusių pasaulį problemas.

Su daugybe žinomų pop ir džiazo muzikantų grojęs boso gitaristas Domantas Aleksa LATGA stipendiją panaudos solinio albumo išleidimui. Įrašinėdamas muzikos kūrinius atlikėjas ketina bendradarbiauti ir su Lietuvos menininkais, ir su muzikantais iš užsienio.

Tik šiemet įsteigtą tarpdisciplininių menų srities stipendiją laimėjusi menininkė Monika Dirsytė sakė, kad būsimasis jos performansas, kuriame dalyvaus net 15 žmonių, pasakos apie žmogaus teisę būti savimi, išsaugoti savo unikalumą.

„Asociacijos LATGA skirta stipendija man yra labai aukštas įvertinimas ir stipri motyvacija man kaip menininkei. Man svarbus ne tik kūrybos procesas, bet ir rezultatas. Mano tikslas yra pasiekti žiūrovų širdis, protą ir sielą bei paneigti Lietuvoje dar dažnai gyvuojantį stereotipą, kad šiuolaikinis menas yra niekai. Jaučiu, kad savo darbais keičiu šį požiūrį. „ArtVilnius15“ mugėje žiūrovai geriausiu darbu išrinko mano performansą „Aš tavo saulė“. Vadinasi, judu teisinga kryptimi“, – sakė menininkė.

Stipendija leido kurti

2015-aisiais LATGA Jaunojo menininko stipendiją laimėjusi komiksų kūrėja Ula Šimulynaitė viena pirmųjų Asociacijai pristatė savo darbo rezultatus. Ji kuravo šv. Jono gatvės galerijoje 2015-ųjų gruodį rengtą tarptautinę parodą „Baltijos iliustracija. Komiksai“, o taip pat praėjusių metų pabaigoje išleido savo komiksų knygą „Vilniaus miesto legendos“.

„Mintį sukurti komiksų rinktinę Vilniaus legendų tema audžiau jau keletą metų. Domiuosi istorija, tad vaikštinėdama dažnai pagalvodavau apie Vilnių, man buvo įdomu, kaip jis atrodė prieš kelis šimtmečius. Prisiminiau legendas, kurias žinojau, ėmiau ieškoti naujų. Paprastai keliomis iliustracijomis sunku nupiešti viską, o štai komiksas atrodė labai tinkamas žanras, sugebantis atskleisti visas detales, kurios man atrodo svarbios. Komikso žanras Lietuvoje kol kas nėra ypatingai paplitęs, piešiančių nėra daug, leidyklos bijo rizikuoti, o darbas užima siaubingai daug laiko… Todėl labai džiaugiuosi, kad LATGA tarybos nariai balsavo už mane. Galėjau laisviau atsikvėpti nuo smulkių darbų ir kibti į piešimą, rašymą, dizainą. Dirbau kiaurus metus, kasdien, nuo ryto iki vakaro. Jei ne LATGA stipendija, būčiau negalėjusi sau to leisti“, – teigė U.Šimulynaitė.

„Labai tikiuosi, kad ir šiemetiniai stipendijų laimėtojai taip pat sėkmingai įgyvendins projektus ir ilgainiui ras savo vietą modernioje meno rinkoje“, – sakė LATGA tarybos narys T. Makačinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)