Styginių kvarteto „Mettis“ ir pianisto Gabrieliaus Aleknos koncertai Niujorko Kaufmano muzikos centro Merkino koncertų salėje ir Vašingtono nacionalinės dailės galerijoje tapo vienu paskutinių Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtų akordų. Anot G. Aleknos, ypač džiugu, jog Vašingtono nacionalinė dailės galerija įtraukė jų pasirodymą į nuolatinę savo koncertų seriją. „Tai rodo, kad ši prestižinė meno institucija gerai įvertino mus, kaip atlikėjus, ir mūsų pasiūlytą programą“, – po koncerto sakė G. Alekna.

Niujorke gyvenantis pianistas, garsiosios Džiulijardo muzikos mokyklos absolventas G. Alekna puikiai žinomas ne tik Lietuvos, bet ir Niujorko klasikinės muzikos gerbėjams. O štai styginių kvartetui „Mettis“ – Kostui Tumosai (smuikas), Bernardui Petrauskui (smuikas), Karoliui Rudokui (altas) ir Rokui Vaitkevičiui (violončelė) – šie koncertai buvo jų, kaip atlikėjų, premjera Jungtinėse Amerikos Valstijose. Keturių jaunų ambicingų atlikėjų kvartetas yra pripažintas vienu perspektyviausių kamerinės muzikos kolektyvų Lietuvoje, tad nenuostabu, jog pianistas G. Alekna pakvietė būtent juos prisijungti ir surengti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtus koncertus. Šie muzikantai pirmą kartą susibūrė pagroti vienoje scenoje.

„Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė man pasiūlė puikią idėją – bendradarbiauti su kvartetu „Mettis“, – apie šio naujo muzikų kolektyvo susibūrimą pasakojo G. Alekna. – Idėja man patiko, juoba kad buvau girdėjęs apie puikų šio jauno kvarteto įvertinimą. Susisiekiau su jais ir ėmėme organizuoti koncertinį turą. Esame dėkingi Lietuvos kultūros tarybai, Užsienio reikalų ministerijai, Kanados lietuvių bendruomenei, Lietuvos diplomatinėms atstovybėms Otavoje, Niujorke ir Vašingtone ir Lietuvos kultūros atašė Niujorke.“

G. Alekna pasakoja, jog per šiuos koncertus jie labai norėjo pristatyti lietuvišką muziką – tiek jos ištakas, tiek dabartį. „Džiaugiuosi, kad atradome Remigijaus Merkelio „MiKonst“ – vieną ryškiausių tokiai instrumentų sudėčiai (fortepijoniniam kvintetui) parašytų kūrinių, kuris įsiminė ir daugeliui mūsų koncertų klausytojų. Įtraukti šį kūrinį į programą pasiūlė muzikologas Linas Paulauskis, tad perklausęs daugiau lietuviškų kūrinių šiai instrumentų sudėčiai, ir aš nutariau pasirinkti R. Merkelio kūrinį, – apie koncerto programos sudarymą pasakojo G. Alekna. – Kūrinys „MiKonst“ yra savotiška aliuzija į Čiurlionį, tad šis kūrinys puikiai derėjo prie Mikalojaus Konstantino Čiurlionio styginių kvarteto, kuriuo pradėjome savo koncertą. Na, o Čiurlionį ir Merkelį puikiai papildo „Mettis“ atliekamas amerikiečio Philipo Glasso kvartetas styginiams ir romantizmo aukso fondo Roberto Schumanno fortepijoninis kvintetas. Manau, jog mūsų pasirinkta programa organiška, subalansuota ir efektinga, puikiai pristatė ir išskirtinę lietuvių kompozitorių kūrybą, ir atlikėjų meistriškumą.“

Kaip rašoma spaudos pranešime, kvarteto „Mettis“ ir G. Aleknos koncertų klausytojus ypatingai sudomino lietuvių kompozitorių muzika. Atlikėjai sulaukė ne vieno susižavėjimo šūksnio.

Kitą rytą po koncerto Niujorke, Lietuvos generalinį konsulatą pasiekė žinomo klasikinės muzikos vadybininko Johno Gingricho padėkos laiškas. „Nebuvau girdėjęs Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos ir mane tiesiog užbūrė nuostabus styginių kvarteto grojimas. Tokiuose koncertuose ne tik patiri malonumą, bet ir mokaisi. Esu jums dėkingas, jog pristatė mums šiuos penkis nuostabius muzikantus,“ – rašė Jh. Gingrichas.

Apie atlikėjus

Pianistas Gabrielius Alekna studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas prof. Liuciją Drąsutienę. 1996 m. jis buvo pakviestas tęsti mokslų Džiuljardo mokykloje Niujorke. 2006 m. jam suteiktas šios mokyklos muzikos menų daktaro laipsnis. G. Alekna yra keturiolikos konkursų laureatas, paminėtini L. van Beethoveno (Viena), Hilton Head (JAV), Marios Canals (Ispanija), M. K. Čiurlionio tarptautiniai konkursai. Koncertavo su Vienos radijo, Baltarusijos valstybiniu, Džiuljardo bei Naujojo Amsterdamo (abu Niujorko) simfoniniais orkestrais. Visus Vytauto Bacevičiaus „Žodžius“, išleistus britų kompanijos „Toccata Classics“, G. Alekna įrašė bendradarbiaudamas su dukart „Grammy“ apdovanota prodiusere Juditha Sherman bei triskart „Grammy“ apdovanojimui nominuota pianiste Ursula Oppens.

Nuo 2011 m. rudens G. Alekna dirba vizituojančiu Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos docentu.

Styginių kvartetas „Mettis“ susibūrė 2011 metais Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje (LMTA), profesoriaus Augustino Vasiliausko kvarteto klasėje. Visi nariai – Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) bei Rokas Vaitkevičius (violončelė) – yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, nuolat koncertuojantys solo, kamerinių ansamblių bei orkestrų sudėtyje, taip pat dalyvaujantys įvairiuose muzikiniuose projektuose, meistriškumo kursuose. Tai yra vieni aktyviausių jaunosios kartos Lietuvos muzikinio gyvenimo atstovų. Nuo pat pirmųjų pasirodymų scenoje jaunas ir ambicingas kvartetas buvo pripažintas vienu perspektyviausiųjų LMTA kolektyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI