Idėja surinkti gražiausius lietuviškus kūrinius smuikui, violončelei bei fortepijonui kilo Austrijoje gyvenantiems D. Dėdinskaitei ir G. Pyšniakui, jie į projektą kartu pasikvietė Vokietijoje gyvenantį G. Januševičių. „Lietuviška klasikinė muzika nėra tokia žinoma pasauliniu mastu, bet tai nėra jos grožio ar kokybės rodiklis, – teigia atlikėjai. – Mūsų muzikos istorija liudija daugiau nei šimtą metų kūrybinės energijos, talento ir muzikinio palaiminimo. Neretai lietuvių kompozitorių kūriniai atlikėjų programose tampa nuostabiais atradimais publikai, nieko iki tol nežinojusiai apie mūsų kūrėjus. Kurdami šią programą taip pat buvome ne vieną kartą itin maloniai nustebinti.“

Atlikėjų teigimu, atrastų „lobių“ būtų pakakę bent keturioms kompaktinėms plokštelėms, dėja, reikėjo apsiriboti tik viena, tad daugeliui šį kartą į albumą netilpusių kūrinių didžiosios scenos dar teks palaukti. „Lange į Lietuvą“ klausytojai išgirs fortepijoniniam trio aranžuotus tris Mikalojaus Konstantino Čiurlionio preliudus (aranžuotės autorė Nailia Galiamova), Zitos Bružaitės „Sonetą IV“, Stasio Vainiūno fortepijoninį trio, Aleksandro Kačanausko „Prie Nemunėlio“ bei dvi premjeras – naują Anatolijaus Šenderovo „Giesmės ir Šokio“ versiją bei specialiai projektui Loretos Narvilaitės sukurtą minimalistinį opusą „Pamatyk jūrą tolumoje“. Vytauto Barkausko „Partita“, Vytauto Paltanavičiaus „Rapsodija“ bei keturi Balio Dvariono „Žiemos eskizai“ pristatys kiekvieną trio narį soliniuose amplua.

Gauti kvietimus koncertuoti trio nariams nebuvo itin sudėtinga – visi trys atlikėjai yra pasaulyje žinomi Lietuvos kultūros ambasadoriai. D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniak pastaraisiais metais koncertavo tokiose prestižinėse salėse, kaip Amsterdamo „Concertgebouw“, Vienos „Musikverein“ ar Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje. Lietuvoje ir užsienyje jie taip pat garsėja savo muzikiniais projektais, ryškiausias kurių – LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės globotas Nacionalinis forumas „Ars Lituanica“, skirtas jauniesiems Lietuvos smuikininkams ir violončelininkams. Jo metu jaunieji atlikėjai gali laimėti vertingus modernius instrumentus bei koncertinius kvietimus. G. Januševičius daugiau nei dešimtmetį Lietuvą garsina tokiuose prestižiniuose festivaliuose, kaip F. Šopeno festivalis Duszniki-Zdroj mieste Lenkijoje, Dresdeno „Musikfestspiele“, Viurcburgo „Mozartfest“, Bezansono muzikos festivalyje Prancūzijoje. Jis pasirodė su daugiau nei trimis dešimtimis okestrų, o pastaraisiais metais garsėja savo meistriškumo pamokomis, kurias veda Japonijoje, Kinijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rumunijoje, Izraelyje, Moldovoje, Latvijoje bei Lietuvoje.

Nepaisant aktyvių koncertinių grafikų, trio atlikėjai teigia, kad „Langas į Lietuvą“ yra svarbiausias šių metų projektas. „Turime galimybę atstovauti savo šalį, grodami tą muziką, su kuria užaugome ir kurios taip pasiilgstame, gyvendami svetur, – teigia vienuolika metų Vokietijoje gyvenantis pianistas G. Januševičius. – Sulaukęs kvietimo, nedvejodamas sutikau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)