Dovana Klaipėdos miestui

„Klaipėdos miestas tarptautiniam operos ir simfoninės muzikos festivaliui „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ yra suteikęs reprezentacinio miesto festivalio statusą. Todėl šiais metais tradicinė muzikos ir teatro šventė – reveransas 760-ąjį jubiliejų pasitinkančiai Klaipėdai“, – sakė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis šiais metais startuos simboliškai. Liepos 12 d., 18.02 val. uostamiesčio aikštėje prie paminklo „Arka“ Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro trupė surengs XV tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ atidarymą. Daugiau kaip mėnesį truksianti muzikos ir teatro kelionė po gražiausias pajūrio vietoves prasidės jau kitą dieną – liepos 13-ąją.

„In Theatre“ – apie Baltijos kaimynų ypatumus

Liepos 13-17 dienomis festivalis keliaus į Bitėnus, Drevernos prieplauką, Klaipėdą, Juodkrantę ir Palangą, žiūrovus kviesdamas į nemokamus teatralizuotus koncertus „In Theatre“: tarptautinį teatrą – jungtines Pietų Baltijos regiono kultūrines dirbtuves.

Keletą metų ieškotas kūrybinis sprendimas, kaip skirtingų tautų meninę patirtį sujungti vienoje teatro scenoje, gimė Lenkijos Elblongo A. Sewruk teatro direktoriui M. Siedleriui. „Norėjau sukurti tokį projektą, kuriame kaimyninės šalys galėtų parodyti viena kitai nors dalį savo muzikinės kultūros“, – sakė „In Theatre“ iniciatorius. Penkiolika atlikėjų iš Lenkijos, Švedijos ir Lietuvos keletą mėnesių rinkosi į jungtines kultūrines dirbtuves, kurioje buvo siekiama kiekvienos šalies istoriją, kultūrą, kalbą ir kitus nacionalinius ypatumus perteikti atliekant šių kraštų dainas.

Anot projekto koordinatorės Rūtos Varnaitės, tarptautinio teatro „In Theatre“ dalyviams pavyko sukurti žaismingą pasirodymą apie tris Baltijos šalis. „Jame bus meilės ir pavydo istorijų, kabareto spindesio, lengvos ironijos ir tiesiog puikios muzikos“ – pasakojo R. Varnaitė.

Prapliups išskirtinių renginių lietus

Liepos 21 d., šeštadienį, 20 val. festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ persikels į Palangos gintaro muziejų. Čia pajūrio poilsiautojus ir Palangos miesto svečius į instrumentinės muzikos koncertą pakvies duetas – atlikėja iš JAV Ayke Agus, meistriškai atliekanti smuiko ir fortepijono improvizacijas, bei talentingasis smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekker.

Dviejų dalių koncerte festivalio svečiai atliks W. A. Mozart, J. Brahms, M. Ravel kūrinius smuikui ir fortepijonui, J. Heifetz-G. Gershwin ištraukas smuikui ir fortepijonui iš operos „Porgis ir Besė“ bei M. Švėgždos von Bekker solo smuikui „Luminaris pulsus“.

Ieškančių dvasios ramybės, laiko apmąstymams ir peno sielai, festivalio metu laukia sakralinis renginys – liepos 22 d., sekmadienį, 15 val. vyks Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios konsekravimo ceremonija ir kompozitoriaus Alvido Remesos kūrinių koncertas. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, choras, solistai Rita Petrauskaitė (sopranas) ir Artūras Kozlovskis (bosas) atliks Alvido Remesos Šv. Mišias, skirtas M. K. Čiurlionio 130-osioms gimimo metinėms paminėti, bei VI „Prisikėlimo“ simfoniją.

Festivalyje – operos naktys su Liudu Mikalausku

Girulių bendruomenės namuose-bibliotekoje liepos 25 d., 18.00 val. festivalio lankytojai turės galimybę dar kartą išvysti publikos pamėgtą 1 dalies vodevilį „Sveikas, Čarli!“, skirtą garsaus XX a. komiko ir kino legendos Čarlio Čaplino kūrybai.

Klasikinės muzikos gerbėjų XV tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ metu laukia tikra operos šventė. 220-ųjų gimimo metinių proga nusilenkdamas garsiajam operos meistrui G. Rossini, festivalis pakvies į kompozitoriaus komišką operą „Sevilijos kirpėjas“. Dviems dienoms palikusi savo nuolatinius namus, Klaipėdos muzikinio teatro sceną, liepos 26 d., 19 val. opera skambės Juodkrantės L. Rėzos lauko estradoje, o liepos 27 d., 21 val. – Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje. Don Bazilijaus vaidmenį joje atliks charizmatiškasis bosas Liudas Mikalauskas.

Baleto kūrybinės dirbtuvės vyks „ORE“

Liepos 28, 29 ir 31 dienomis nuo 10 val. iki 21 val. uostamiesčio orą kaitins ir klaipėdiečius bei miesto svečius į susitikimus kvies Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, jau antrą vasarą atviras kūrybines dirbtuves rengianti tiesiog „ore“.

Danės upės pašonėje, miesto aikštėje prie paminklo „Arka“, muzikinio teatro šokėjai praeiviams demonstruos skirtingų šokio technikų, sceninių kostiumų bei grimo subtilybes ir bendraus su visais, kurie neabejingi šokio menui. Mažųjų baleto trupės gerbėjų laukia valandėlės skirtos jiems: šokėjai atliks ištraukas iš B. Pavlovskio baleto vaikams „Snieguolė ir septyni nykštukai“ ir kitų muzikinių spektaklių.

Šeštadienio ir sekmadienio vakarus prie „Arkos“ paminklo susirinkusi publika galės praleisti stebėdama įspūdingiausius muzikinio teatro baleto trupės numerius – ištraukas iš šokio spektaklių „Sveikas, Čarli!“, „Meilės uostas“, „Prarastos sielos“, „Kruvinos vestuvės“ ir kitų choreografinių kūrinių.

Didžioji festivalio kulminacija – rugpjūtį

Festivalio „Muzikinis rugpjūris pajūryje“ ilgametės tradicijos nesikeis ir šiemet – didžiausia vakarų Lietuvos regiono muzikos ir teatro šventė įspūdingiausius renginius ir festivalio premjerą žiūrovams padovanos rugpjūtį.

Rugpjūčio 4 d., 19.00 val. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistė Dalia Kužmarskytė (mecosopranas) pakvies į savo solinį koncertą „Moterų dainos“. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje atlikėja pristatys genialių, tačiau nepelnytai pamirštų XVIII–XX a. pradžios Europos moterų kompozitorių sukurtus vokalinius kūrinius. Lietuvoje jie skambės – pirmąkart.
Rugpjūčio 10 d., 21 val. Klaipėdos „Arkos“ paminklas vėl atgis muzikos garsų apsuptyje. Gražiausius J. Cage, M. Clementi ir C. Vine kūrinius čia atliks jauna, talentinga pianistė – Marija Kalvelytė.

Na o šeštadienį, rugpjūčio 11 d. visų, išsiilgusių tikro, gero rusiško romanso, sodraus jausmo ir trupinėlio lengvos satyros lauks festivalio tradicija tapęs „Muzikuojantis keltas“. Teatralizuotas koncertas „Romansų vakaras“ drauge su Klaipėdos muzikinio teatro solistais žiūrovus perkels į vieną iš A. Čechovo pjesių, kur skambant rusiškiems romansams ir gurkšnojant arbatą persipina žmonių likimai. Koncerte skambės P. Tchaikovsky, A. Rubinstein, J. Brahms, M. Glinka, N. Listov, S. Rachmaninov, N. Rimsky-Korsakov bei kitų kompozitorių romansai.

Muzikinio teatro scenoje – „Velnio nuotakos“ premjera

Rugjūčio 17 ir 18 dienomis XV tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugjūtis pajūryje“ žiūrovams pristatys ilgai lauktą nacionalinę premjerą. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje atgims legendinis Viačeslavo Ganelino miuziklas „Velnio nuotaka“.

Režisierius Kęstutis Jakštas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro vyriausiasis dirigentas Dainius Pavilionis, Judita Butkytė, Jeronimas Milius, Deividas Norvilas ir kiti atlikėjai žada: šį kartą „Velnio nuotaka“ bus ypatinga – tai pirmasis miuziklo pastatymas profesionalaus teatro scenoje. Todėl premjeroje publika išgirs ne tik puikią šio žanro muziką, bet ir pamatys daug naujų dramaturginių „Velnio nuotakos“ pusių: scenoje bus daug šokio, veiksmo, puikaus vokalo.

Žiūrovui ši miuziklo interpretacija sieks parodyti „lietuvių liaudies kodą“. „Tai, kaip mes mokame linksmintis, pasijuokti iš savęs ir iš kitų, ironizuoti, aistringai mylėti ir nekęsti, kovoti už savo laimę net ir tada, kai mūšis pralaimėtas, žodžiu – pilnakraujiškai gyventi ir tikėti. Ir jeigu žiūrovas spektaklyje atpažins save ar savo artimą – tikslas bus pasiektas“, – sakė miuziklo inscenizacijos autorius ir režisierius Kęstutis Jakštas.

Paskutinieji festivalio akordai nuskambės „Operissimo“

Rugpjūčio 25 dieną, 17 val. M. Oginskio dvare, Plungėje, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras bei choras, Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro „Žvėjų rūmai“ mišrus choras „Cantare“ ir latvių choras „Laiks“ atliks pasaulinio garso britų kompozitoriaus Karl Jenkins kūrinį – „Stabat Mater“.

Simboliškai – gražiausiomis operų arijomis – nuaidės paskutinieji XV tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ akordai. Rugpjūčio 26 d., 17 val. parke, šalia Klaipėdos koncertų salės festivalio uždarymą skelbs operos ir simfoninės muzikos koncertas „Operissimo“. Klasikinės muzikos gerbėjams puikiai žinomų kūrinių ištraukas atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, choras ir teatro solistai – V. Balsytė (sopranas), J. Butkytė (sopranas), D. Kužmarskytė (mecosopranas), R. Petrauskaitė (sopranas), L. Ramelienė (sopranas), A. Kozlovskis (bosas), T. Pavilionis (tenoras), M. Rojus (baritonas), V. Tarasovas (tenoras). Skambės gražiausios G. Bizet, G. Rossini, G. Puccini, P. Tchaikovsky, G. Verdi ir kitų kompozitorių operų arijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją