Organizatoriai teigia, kad sostinės architektūra slepia begalę įdomių ir intriguojančių istorijų, apie kurias sužinoti ir jas išgirsti neįmanoma vien dėl to, kad dalis pastatų yra neprieinami arba tik iš dalies prieinami žmonėms. O tik lankantis pastatuose, architektūrą patiriant tiesiogiai, galima ją suprasti ir žavėtis ja.

„Vertinu šį atviros architektūros savaitgalį kaip labai gerą idėją. Noriu palinkėti, kad ji dar labiau populiarėtų, apie ją sužinotų dar daugiau vilniečių, o miestas kuo galės, tuo prisidės prie šios įdomios ir gražios iniciatyvos“, – sako Remigijus Šimašius, Vilniaus miesto meras.

Pernai kvietę į 30 architektūros objektų, šiemet renginio organizatoriai atvers 20 praėjusiais metais didžiulio susidomėjimo sulaukusių ir 20 naujų pastatų. Apie jų istoriją, savitą architektūrą ir išskirtinį interjerą pasakos ne tik architektai, bet ir dabartiniai pastatų gyventojai, juose dirbantys vilniečiai.

Kaip sako Vita Soltonaitė, architektė ir viena iš „Open House Vilnius“ organizatorių, visame pasaulyje populiarūs atviros architektūros renginiai – tai išskirtinė galimybė pažinti mus supančią aplinką, pažvelgti į ją naujomis akimis, kitu kampu.

„Daugelį Vilniaus pastatų kasdien praeiname net nesusimąstydami, kas juos projektavo, kas dedasi už jų sienų, ką slepia tos palėpės, langinės. Į dalį pastatų paprastą dieną mes neturime galimybės net užeiti. O juk už sienų slepiasi išskirtiniai interjerai, architektūriniai sprendimai. Pavyzdžiui, pernai viena lankytoja, užėjusi į Žemės ūkio ekonomikos institutą ir skaičiavimo centrą ir pamačiusi 240 kv. m. piešinius ant sienų, aiktelėjo – „mes važiuojame į Italiją žiūrėti sieninės tapybos kaip kažko nuostabaus, nors patys turime tokį lobį“. Štai tokį atradimo džiaugsmą ir norime dovanoti vilniečiams“, – pasakoja V. Soltonaitė.

Pasak jos, „Open House Vilnius“ šiemet sieks supažindinti miestiečius su modernia architektūra, „priartinti“ ją prie žmonių ir leisti patiems susiformuoti nuomonę apie pastatus, kuriuos mato kasdien.

Pernai daug dėmesio skyrę sovietinio modernizmo epochos ir naujausiai architektūrai, šiemet organizatoriai neapsiriboja istoriniais laikotarpiais ir kviečia atrasti tiek modernizmo, tiek šiuolaikinę, tiek XIX a. pab. ir XX a. pr. architektūrą. Kaip teigia Victoria Thornton, „Open House“ idėjos sumanytoja ir siela: „Kur kas svarbiaus pastatų kokybė nei jų amžius“.

Lankytojai galės įkelti koją į Čekijos ambasadą Žvėryne, Lietuvos kooperatyvų sąjungos rūmus Gedimino prospekte, Viliešių rūmus, kuriuose šiuo metu įsikūręs Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas, taip pat pasigrožėti „Pixelmator“ interjerais su gyvu sodu viduje, industriniu „Vinted“ biuro interjeru.

Iš viso bus atviri 40 sostinės pastatų – nuo senamiesčio iki pat Valakampių. Organizatorių teigimu, dauguma pastatų bus atviri jų lankymo valandomis, o į kai kuriuos dėl saugumo reikalavimų reikės užsiregistruoti iš anksto.

Antrasis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ vyks balandžio 23-24 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)