Šokyje - tradicijų atspindžiai

Festivalio atidarymo vakaras patikėtas Tchekpo šokio trupei. Kauno Nacionalinio dramos teatro scenoje išvysime pasirodymą „Trys lygiai“.

Iš Benino kilęs choreografas Tchekpo Dan Agbetou studijavo modernųjį džiazą ir Afrikos šokį Niujorke bei Paryžiuje. 1991 m. jis įkūrė Tchekpo šokio trupę, kuri netruko sulaukti sėkmės ir pripažinimo tarptautiniuose festivaliuose.

Tchekpo savo kūryboje jungia klasikinio baleto kalbą, modernųjį šokį su Afrikos ritualų elementais, etniniais šokiais, taip sukurdamas savitą stilių. Jo kūryboje sena ir nauja susijungia labai natūraliai, atrodytų, be jokių pastangų.

Pastatymams jis sąmoningai renkasi šokėjus iš skirtingų Afrikos šalių, idant turėtų galimybę įnešti į šokį kuo daugiau Afrikos spalvų, kurios skiriasi priklausomai nuo regionų ir etninių grupių.

Kelia egzistencinius klausimus

Šokio spektaklyje “Trys lygiai” choreografas gvildena sudėtingą kūno ir sielos santykį. Drauge su keturiais šokėjais iš Dramblio kaulo kranto, Senegalo, Nigerijos ir Kongo jis brėžia gyvenimo lanką nuo gimimo iki mirties, žvelgdamas į žmogaus gimimą, vystymąsi, savo ir kito kūno suvokimą, taip pat jo traktavimą skirtingose kultūrose.

Ar kūnas yra sielos veidrodis ar instrumentas? O gal kalėjimas? Kas yra žmogus? Kuo kiekvienas mūsų išsiskiria? Kas jį verčia jaustis silpnu ir pažeidžiamu? Šie verbaliniai klausimai transformuojami į šokio kalbą. Choreografas kuria jautrias ir jaudinančias scenas, naudodamas ir įtaigią įvaizdžių kalbą.

Tchekpo Dan Agbetou, festivalyje AURA'16 pristatė publikos dėmesį prikausčiusį spektaklį „Kylantis vėjas“. 2002 m. jis tapo žymiojo Bielefeldo šokio festivalio meno vadovu. Beje, 2006 m. šiame festivalyje dalyvavo ir „Aura“.

„Lašas iš niekur“ arba identiteto paieškos

Antrojoje atidarymo vakaro dalyje išvysime duetą: Michelį Kouakou ir Daudet Grazai, kilusius iš Dramblio Kaulo kranto. Turintys didžiulę darbo patirtį su žymiais choreografais ir skirtingose užsienio šalyse dirbę kūrėjai pristatys spektaklį „Lašas iš niekur“, kurio choreografiją kūrė M.Kouakou, „Daara Dance“ trupės įkūrėjas.

Prieš metus dienraštis „The New York Times“ po šio dueto pasirodymo rašė: „M.Kouakou choreografijoje girdėti Dramblio Kaulo kranto aidas.“ Šį sykį Lietuvos publika kartu su šokėjais bus kviečiama leistis į identiteto paieškas.

Ant ryžiais nusėtų scenos grindų vyksta dviejų vyrų susitikimas. Scenoje judantys du nuogi šokėjų kūnai visą spektaklį sujungti nematomais saitais, betarpiškas ryšys tarp šokėjų juntamas net tuomet, kai jie veikia atskirai.

„Artumas“ - vyro ir moters santykių skerspjūvis

Festivalio atidarymo vakarą užbaigs svečiai iš kaimyninės Lenkijos. „Zawirowania“ šokio teatras publikai parodys spektaklį „Artumas“. Tai šokio teatro ir slovakų choreografo Tomáš Nepšinský bendro kūrybinio darbo rezultatas.

Spektaklio išeities tašku tampa klausimas: „Ar santykis, kuriame esame su kitu žmogumi yra realus, objektyvus, tikras? Gal mes visgi esame santykyje su įvaizdžiu, kurį patys susikuriame, o ne su pačiu žmogumi?

Spektaklio herojus yra vyras, pasiklydęs savęs paieškose. Jis - sukurtas moterų, jų rankų, kūno judesių. Galiausiai jis paliekamas vienas su savo fiziškumu ir įspaustais jo norėjusių moterų pirštų antspaudais.

„Bet kaip moteris iš tikrųjų gali pažinti vyrą, jei kiekvienoje situacijoje ji pati kuria jį. Kur baigiasi jis – moters vizija, ir prasideda jis – tikrasis vyras? O gal po vaizduote daugiau nieko nėra?“ Šis klausimas paliekamas atviras. Į jį atsakyti turės patys žiūrovai.

Tarptautinis šokio festivalis AURA'23

Rugsėjo 18 d.

18:30 Nacionalinis Kauno dramos teatras (Laisvės al. 71), Didžioji salė
TCHEKPO ŠOKIO TRUPĖ (Beninas, Vokietija)
„...Trys lygiai“
60 min.

MICHEL KOUAKOU IR DAARA DANCE (Dramblio Kaulo Krantas)
„Lašas iš niekur“
30 min.

21:00 Nacionalinis Kauno dramos teatras (Laisvės al. 71), Rūtos salė
ZAWIROWANIA ŠOKIO TEATRAS (Lenkija)
„Artumas“
45 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją