Kaip solistas koncertuojantis žymiose užsienio ir Lietuvos scenose K. Uinskas pastarąjį pusmetį jau antrą kartą pasirodys duete su kitu atlikėju. Ar pabodo groti solo, o gal keičia kryptį nusprendėme pasiteirauti pianisto.

Ne, krypties tikrai nekeičiu. Taip jau sutapo, kad šiais metais gavau įdomių pasiūlymų groti su nuostabiais muzikantais vienoje scenoje. Vasario mėn. pasirodėme fortepijoniniame duete su pianistu Evgenijumi Bozhanovu, o dabar kovo gale laukia kamerinės muzikos koncertai su smuikininku Nikita Boriso-Glebskiu. Taigi soliniai pasirodymai Lietuvoje atsidėjo dėl labai svarbių priežasčių, bet tik laikinai. Nauja solinė programa jau bręsta mano mintyse.

 – Kas yra sunkiau, groti solo, su orkestru, ar atlikti kamerinę muziką su kitu partneriu?

 – Pianistas Grigorijus Sokolovas, paklaustas, ar sunku groti fortepijonu atsakė, “groti fortepijonu yra lengva, tačiau gerai groti fortepijonu yra sunku. Tokio dalyko kaip lenvas kurinys neegzistuoja”. Aš pritariu šiai nuomonei, ją galima butų pritaikyti ir skirtingoms muzikavimo formoms. Kiekviena jų, ar tai būtų kamerinė muzika su kitu partneriu, ar solinis pasirodymas, turi savo specifiką ir iššūkius. Viena svarbiausių sąlygų grojant su kitu partneriu yra girdėjimas ne tik savo partijos, bet visų pirma girdėjimas kito solisto. Tarsi klausa turi sumiksuoti fortepijono partijos skambėjimą ir kito solisto partiją, ar tai būtų smuikas ar kitas instrumentas, į vieną visumą.

 – O koks amplua Jums pačiam labiau patinka?

 – Visos patirtys labai įdomios. Praėjusiame sezone daug koncertavau su solinėmis programomis, vėliau turėjau intensyvią solinės plokštelės įrašų sesiją, tad man pačiam sveika kurį laiką pailsėti nuo solinės programos ir pasisemti kitokios muzikavimo patirties. Be to, mano mėgiamiausias instrumentas po fortepijono yra smuikas. Aš domiuosi smuiko atlikimo menu, turiu savo mėgstamiausius smuikininkus. Labiausiai man patinka istoriniai smuikininkai, romantinės mokyklos atstovai pavyzdžiui Josef Hassid, Cristian Ferras, Fritz Kreisler, Jacques Thibaud. Smuikas yra instumentas, galintis suvirpinti žmogaus sielą, aišku jeigu šiuo instrumentu groja meistras. Nikita Boriso-Glebskis yra tas smuikininkas, kuris sugeba atskleisti smuiko muzikos grožį visomis jo spalvomis, todėl su juo muzikuoti man yra didelis džiaugsmas ir malonumas.

 – Kaip manote, ko publikai įdomiau klausytis, vieno solisto, kamerinės muzikos, o gal orkestro?

 – Manau, kad bet kokia koncerto forma publikai yra įdomi, jeigu atlikėjai pateikia klausytojui aukščiausio lygio muzikos atlikimą.

 – Kur susipažinote su smuikininku N. Boriso-Glebskiu?

 – Vilniuje, prieš keletą metų, kuomet jis čia viešėjo su savo pasirodymu su orkestru. Turėjome bendrą pažįstamą dirigentą, kuris tą kartą grojo kartu, susipažinome pas mane namuose vakarienės metu. Iškart sutapo mūsų biolaukai. Prie viso to Nikita vienas geriausių smuikininkų pasaulyje, tad vieną dieną, kai gavau kvietimą koncertuoti iš Brazilijos, pagalvojau apie Nikitą. Pasiūliau jam suburti duetą ir parengti programą. Mums labai gerai sekėsi groti kartu, todėl šitas bendradarbiavimas jau tęsiasi kelerius metus. Nikita prieš pradėdamas groti smuiku, mokėsi skambinti, tad pianistui tikras malonumas su juo groti, nes jis labai gerai jaučia šį instrumentą.

 – Visai neseniai koncertavote Lietuvoje, dabar vėl laukia pasirodymai pagrindinėse mūsų šalies salėse. Ar įdomu klausytis to paties atlikėjo?

 – Jeigu atlikėjas įdomus, tada tikrai taip. Vieno koncerto metu, parodai tik mažą dalį savęs. Kaskart atskleidi vis kitą savo pusę. O šiuo atveju skiriasi dar ir programa, ir mano scenos partneris. Kažkaip užsienio šalyse šis klausimas beveik nekyla. Pavyzdžiui Nikita Briuselyje, ar Sankt Peterburge pasirodo bent po kelis kartus per sezoną. Užsienyje požiūris atvirkščias: kuo labiau pažįsta atlikėją, tuo labiau nori jo klausytis ir gilintis į jo kūrybą.

 – Prieš savaitę klausėme N. Boriso-Glebskio, o dabar teiraujamės Jūsų. Kokia būtų Jūsų žinutė Lietuvos klausytojams belaukiant Jūsų abiejų koncertų?

 – Nepraleisti progos ateiti ir mūsų pasiklausyti. Apie save nekalbėsiu, bet Nikita puikus smuikininkas. Tad ateiti ir jį išgirsti čia Lietuvoje, unikali galimybė ir net sakyčiau privilegija. Programą, kurią šiuose koncertuose pristatysime, jau girdėjo įvairių šalių publika, man malonu bus ją atlikti ir Lietuvoje. Labai visų lauksime koncerte.

Koncertai Lietuvoje:

Kovo 21 d. – Klaipėdos koncertų salė;
Kovo 25 d. – Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilniuje;
Kovo 26 d. – Kauno filharmonija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)