Lapkričio 19-21 dienomis prozai populiarinti skirtame festivalyje dalyvaus rašytojai iš Lietuvos, Šveicarijos, Austrijos ir Italijos. Jų kūriniai bus skaitomi Šiaulių dailės galerijoje, Šiaulių filharmonijoje ir kavinėje "Pegasas".

Kaip Eltai sakė festivalio organizacinio komiteto pirmininkas, Šiauliuose gyvenantis šveicarų vertėjas Markas (Markus) Roduneris, prozos skaitymai labai populiarūs Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje. Tuo buvo galima įsitikinti 2002 metų Frankfurto knygų mugėje, kai lietuvių rašytojų Jurgos Ivanauskaitės, Renatos Šerelytės skaitomų kūrinių atėjo pasiklausyti keli šimtai žmonių.

"Lietuvos ir užsienio autorių prozos kūrinius ir jų ištraukas Šiauliuose skaitys profesionalūs skaitovai, skambės geras džiazas - visa tai turėtų pritraukti kuo daugiau publikos, kad prozos skaitymai Lietuvoje taptų tokia pat populiarūs kaip ir poezijos festivaliai. Kol kas Lietuvoje nėra prozos skaitymų tradicijos, todėl reikia pamažu jaukintis klausytojus", - sakė M. Roduneris, jau apie dešimt metų gyvenantis Lietuvoje ir į vokiečių kalbą verčiantis lietuvių rašytojų kūrybą.

Skaitymų autoriai - skirtingų kartų ir rašymo stilių. Ištraukas iš savo naujausių, dar neišleistų romanų skaitys Sigitas Parulskis ir Markas Zingeris, prozininkas Mykolas Sluckis paskaitys apsakymą "Keleivis" iš neseniai išleisto rinkinio, Juozas Erlickas vartys anksčiau išleistą ir jau klasika tapusią "Knygą". Bus progos pasiklausyti ir tokių retai savo kūrybą skaitančių autorių kaip Jolita Skablauskaitė, Laura Sintija Černiauskaitė, Birutė Jonuškaitė, Herkus Kunčius.

Lietuvių skaitymus festivalyje papuoš svečiai - austrų rašytojai Barbara Frischmuth ir Aloisas Hotschnig, šveicarai Danielis Zahno, Rose-Marie Pagnard ir Dumenic Andry bei vokiškai rašanti Rut Bernardi iš Italijos.

Renginį remia Lietuvos Respublikos Kultūros ir sporto rėmimo fondas, Šveicarijos kultūros paramos fondas "Pro Helvetia", Austrijos ambasada Vilniuje ir Šiaulių miesto savivaldybė.

"Europos literatūros dienas Šiauliuose" numatoma surengti ir kitąmet, kviečiant rašytojus iš Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją