Dvylika muzikinių siurprizų Šv. Kotrynos bažnyčioje ir vienas prašmatnus momentas Šešuolėlių dvare aprėpia neįtikėtinai margaspalvę ir įvairiažanrę paletę: netgi aplankydami visus festivalio koncertus, tarp jų nerasite dviejų panašių akimirkų.

Gruodžio 6 d. „Aqua-Delia" prikels muzikinį pasaulį, paslėptą nuo mūsų už didžiulės laiko ir erdvės distancijos... Tai - senovinės bulgarų giesmės, unikalus pasaulio kultūrinis paveldas, kuriame skleidžiasi savita tautos dvasia ir glūdi pamatiniai jos pasaulėjautos ženklai. Gerbiamas ir vertinamas tarptautinėje erdvėje kolektyvas, laikomas nuostabiausiu autentiško bulgarų ortodoksinio giedojimo puoselėtoju, Lietuvoje lankysis pirmą kartą - taigi, „Kristupo Kalėdų" lankytojų laukia kažkas negirdėta ir nepaprasta.

Gruodžio 11 d. pasaulis švenčia Tango dieną, tad Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas su dainininke Ieva Prudnikovaite ir akordeonininku Martynu Levickiu paženklintas aistringojo šokio ritmu: ilgesingi senieji argentinietiški tango, Paryžiaus salonų elegantiški tango ir tango Astoro Piazzollos bei jo pasekėjų kūryboje. Sunku patikėti, bet visa ši įvairovė telpa po vienu magiškuoju burtažodžiu "tango"...

Gruodžio 14 d. Šv. Kotrynos bažnyčios erdvė taps nedideliu teatru. Šį kartą po jos skliautais, kur jau pastatyta ne viena kamerinė opera, išvysime roko operos "Nuoma" premjerą. Tai yra "Tony" laureato Jonathono Larsono miuziklas, pasižymintis efektinga muzika bei įtemptu siužetu, įkvėptas Džakomo Pučinio operos "Bohema".

Veiksmas perkeliamas į šiuolaikinį Niujorką, veikėjų charakteriai švelniai pakeisti ir suaktualinti - po didžiulio ažiotažo, sukelto "Bohemos" pastatymų Lietuvoje, išgirsti ir pamatyti Johathono Larsono rok-operą yra mažų mažiausiai smalsu. Pagrindinius vaidmenis atlieka Vaidotas Baumila ir Ingrida Žiliūtė, o pastatymo režisierė - Ramunė Kudzmanaitė. Tikėtina, jog išvysime įspūdingą reginį ir jaudinančią muzikinę dramą.

Gruodžio 18 d. žada švelnumo ir gražių melodijų sklidiną vakarą, kurį būtina patirti bent jau dėl nuostabių atlikėjų: gitaros virtuozas Martynas Kuliavas sukvietė į savo grupę "Ingenious" dainininkes Kristiną Žaldokaitę, Girmantę Vaitkutę, Moniką Cikanavičiūtę ir Elzę Mateikaitę, klavišininką Paulių Zdanavičių, kolegą gitaristą Eduardą Armoną, bosininką Domą Žostautą ir būgnininką Andrių Kairį - taigi, supynė gražų jaunųjų džiazo ir gospel žvaigždžių vainiką.

O kadangi jaunieji talentai pasirodys drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, reikia manyti, įkvėptas tokio galingo puikių muzikantų sambūrio muzikavimas jau prižadins tikrąją kalėdinių stebuklų dvasią...

Gruodžio 20 d. kviečia į du visiškai skirtingus, bet vienodai nuostabius dainuojamos muzikos vakarus: išsirinkite, kurio širdis geidžia labiau arba nesikuklindami aplankykite abu. Koncertas, vyksiantis 16 val. labiausiai sužavės profesionalaus chorinio giedojimo mėgėjus bei unikalaus aukšto vyriško balso kontratenoro vertintojus -kontratenoras Charlesas Humphriesas, kartu su savo suburtu choru „Kontrabande".

Nors šie artistai neturi nieko bendra su nelegalia "kontrabanda", kontratenoro skambesys yra retesnis ir prabangesnis nei bet kuris uždraustas importas...

Tą patį vakarą 19 val. toje pačioje scenoje skambės jau visiškai kitoks projektas: Neda Malūnavičiūtė, Kostas Smoriginas ir Olegas Ditkovskis savo balsais, fleita ir gitaromis seks naujas nepaprastas istorijas. Juos vienija bendra meilė muzikai, o "trikampio" motyvas teikia tai meilei tam tikros intrigos...

Gruodžio 27-oji - viena iš "Kristupo Kalėdų" kulminacijų: 13 val. "Teatriuko" aktoriai su puikiais muzikantais paruošė žaismingą ir linksmą savo spektaklių - dainelių programą visai šeimai. "Darysime greičiausią pasaulyje mankštą, klausysimės tylos, pasakojimo apie Išvirkštuką. Aplankysime Nuobodžiaujantį berniuką, bandysime pavyti Laiką ir atsakyti į svarbiausią klausimą - Kas užvis geriausia?..." - pasakoja "Teatriuko" artistai. Galbūt, šiame koncerte bus ne tik smagu, bet aplankys ir nostalgiškos nuotaikos, o Jūsų vaikams tai pavirs nepamirštama Kalėdų dovana.

Operos primadonos Irenos Milkevičiūtės talento gerbėjai laukiami 16 val. - specialiai šia proga drauge su Gražina Ručyte-Landsbergiene ji parengė kamerinei erdvei skirtą programą iš gražiausiųjų klasikos šedevrų. Mėgstantieji šį žanrą gali būti tikri, jog atras šiame pasirodyme patį tobuliausią įmanomą išpildymą...

Vienintelis "Kristupo Kalėdų" solo rečitalis įvyks gruodžio 27 d. 18 val. Rovshanas Mamedkulievas yra vienas tų nepaprastų virtuozų, kurių talentas atsiskleidžia labai anksti, kurie, atrodytų, vienu pirštu skina prestižinių konkursų laurus, ir instrumentas jo rankose atrodo lyg natūralus ir vienintelis jo balsas. Tikriausia, jeigu iš Mamedkulievo būtų atimta kalbos dovana arba jis atsidurtų šalyje, kur niekas nežinotų jo išmoktų kalbų, jis būtų suprastas, prabildamas gitaros garsais.

O šio vakaro-maratono pabaigoje 20:30 val. į sceną užlips "Acco-Team", penkių akordeonininkų komanda, kurios puiki ansamblinė pajauta ir spalvingas repertuaras jau pelnė simpatijų ne vien Lietuvoje, bet ir už jos ribų (kvintetas apdovanotas Grand Prix "Piarnu and Valgre" konkurse Estijoje). Savo profesionaliais ir skoningais pasirodymais Martynas Levickis, Aurimas Goris, Simona Šukytė, Evaldas Jonikas ir Rolandas Erniulis atkakliai griauna įsigalėjusius mitus, jog akordeonas tėra vestuvių atributas. Šie gabūs jaunuoliai sugeba ir pralinksminti, ir apstulbinti...

Gruodžio 28 d. ateina laikas iškylai. Netiesa, kad iškylautojams geriausias metas - vasara. Žiema turi savo džiaugsmų, ir Lietuvos dvaruose būtent žiemą būta išskirtinių pasilinksminimų. Šešuolėlių dvare Jūsų laukia jaukus improvizuotas istorinis pobūvis: 16 val. Baltijos gitarų kvartetas sukvies visus susirinkusius į skirtingų epochų šokių gitarai sūkurį, o po to gerbiami svečiai kviečiami pasimėgauti "Gurman`s" arbata. Argi jaukus vakaras viename gražiausių pilnai restauruotų Lietuvos dvarų nėra puikus pretekstas aristokratiškai iškylai?

Gruodžio 29 d. skirta meilei: 18 val. į Šv. Kotrynos bažnyčios sceną žengs aktorė Larisa Kalpokaitė, paruošusi programą „Man norisi mylėti", o 20:30 - ansamblis "4tango" su Ieva Prudnikovaite pristatys savo "Meilės istoriją tango rimtu".

„Mes visada žiūrime į žvaigždes, norime sužinoti, kas gi ten, toli nuo mūsų? To, kas yra čia pat, mes nematome. Mums tai įprasta ir suprantama. Ir tik tada, kai netenkame savo kasdienių dalykų, pajuntame prarają, kurią sunku užpildyti, kuri yra tiesiog neįveikiama. Manau, tada ir gimsta romansas - ypatinga kalba išreiškiantis mūsų atradimus, būtį, praradimus. Tada mes bandome išlaikyti pusiausvyrą, eidami peilio ašmenimis, bet neatsisakydami savo svajonės. Taip ir atsirado mano džiaugsmas, mano istorijos, mano romansai. Noriu tai atiduoti Jums su pagarba ir meile" - sako Larisa Kalpokaitė.

Aistrų, veriančio skausmo, palaimingų atodūsių ir begalinio ilgesio kupini tango, atliekami šių atlikėjų, ilgainiui tapo vienu populiariausių Šv. Kotrynos bažnyčios erdvėje skambėjusių projektų. Ar dėl to kaltas gundantis Ievos Prudnikovaitės mezzo-sopranas, ar Kristinos Žebrauskaitės akordeono linijų išraiškingumas, pianisto Felikso Zakrevskio improvizacijos, matinis Birutės Bagdonienės alto garsas ir paslankus Donato Bagursko kontraboso žingsniavimas? Kaip bebūtų, šie atlikėjai turi paruošę žiemos švenčių proga šį bei tą naujo ir intriguojančio...

Gruodžio 30 d. pasiruoškite šventinėms linksmybėms: Romualdas Lukošius ir Rimantas Jurkonis yra pasirengę apipilti Jus šmaikščiomis ir netikėtomis muzikinėmis dovanomis. Svaigūs viražai tarp skirtingų epochų, šuoliai iš sonatų į daineles, iš šokių į simfonijas paliks abejingą tik visiškai humoro jausmo neturintį... Niekam dar neteko išvysti susiraukusį veidą grojant virtuoziškam išdaigininkų duetui.

Gruodžio 31 d. profesorius Donatas Katkus ir jo vadovaujamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ruošia kažką ypatinga... Bus buriama iš šampano burbuliukų, ant Šv. Kotrynos bažnyčios stogo nusileis ateiviai, galima bus laimėti loterijoje sėkmės receptą visam gyvenimui - žodžiu, koncerte vyks kažkas visiškai netikėta ir, žinoma, skambės daug nuostabios šventinės muzikos... Stebuklų valandą galima pasirinkti: 17 val. arba 20 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją