Projekto sumanytojai Lietuvos dokumentikos grandas Audrius Stonys kartu su jaunosios kartos dirigentu Ričardu Šumila kviečia dabar, šiame laike, prisiminti ir mėgautis senais gerais lietuviškais filmais, orkestrui gyvai atliekant jų muziką, išryškintą ir iškeltą, kad žmonės patirtų kino pilnatvę.

Režisierius A. Stonys, atrinkęs bei sumontavęs lietuvių kino aukso fondą į vieną ištisinį filmą, pristatomą „Muzika kaip kinas“, sako, kad tai filmai, kurie mums leido susikurti asmeninę istoriją, kurie tapo ištisos kartos sielos dalimi, formavo žmones ir juos darė geresnius.

Šiuo metu žiūrėti seną lietuvišką kiną bei klausytis gyvos jo muzikos kelia malonų pasitenkinimą, nes nardina į nostalgiją ir romantiką, jungia laikus ir kartas. Dirigentas ir projekto sumanytojas R. Šumila sako, kad „Muzika kaip kinas“ žadina pasididžiavimą lietuvių kultūra ir verčia permąstyti, kokie dideli ištisi kultūros lobynai gali būti užmiršti ir neišvysti dienos šviesos: „Tikiuosi, kad daugelis patirs atradimo džiaugsmą, kaip ir mes, kūrėjai kiekvieną kartą patiriame, liesdamiesi prie šios muzikos ir jos kūrėjų“, – teigia dirigentas.

Projektas "Muzika kaip kinas"

Vienas iš projekto kompozitorių, kurių muzika skamba „Muzika kaip kinas“, Algimantas Apanavičius sako, kad lietuviška filmų muzika, egzistuojanti kažkur pogrindyje, čia bus ištraukta į dienos šviesą, tad klausytojai tikrai patirs didelį malonumą susipažindami su praeitimi ir dabartimi.

Jau paskutinį ir vienintelį kartą bus rengiami šie kino ir muzikos vakarai Vilniuje ir Kaune, kuriuose lietuvių kino aukso fondas atsiskleis taip pilnai, kaip niekada iki šiol – tai bus gyva. Daugelis kino muzikos takelių apskritai suskambės pirmą kartą gyvai. Tai – V. Ganelino muzika iš kino „Gražuolė“ ir „Mano vaikystės ruduo“, A. Bražinsko muzika iš „Paskutinė atostogų diena“, A. Apanavičiaus muzika iš „Niekas nenorėjo mirti“, V. Barkausko muzika iš filmo „Jausmai“. Ne išimtis ir G. Puskunigio muzika iš filmo „Avinėlio vartai“, už kurią kūrėjas buvo apdovanotas Sidabrine Gerve kaip geriausias metų kompozitorius.

Režisierius A. Stonys teigia, kad kartais atrodo, jog menas nieko nedaro ir nekeičia, tačiau tokie filmai, kaip „Gražuolė“, „Vasara baigėsi rudenį“, „Jausmai“ turi tą stebuklingą savybę keisti žmones ir daryti labai pozityvią įtaką jų sielos gyvenimui. Norisi, kad jie būtų parodyti. Vaizdai yra atpažįstami, bet žmonės išgirdę gyvai orkestro atliekamą kino muziką patirs didžiulį atradimą.

Lapkričio 17 d. VDU didžiojoje salėje ir 20 d. Vilniuje LDK Valdovų rūmuose grieš Jaunimo simfoninis orkestras, vadovaujamas jaunosios kartos dirigento, Auksinio Kryžiaus laimėtojo R. Šumilos, muzikalumu garsėjantis kamerinis choras „Aidija“ (meno vadovas R. Gražinis), dažnas tarptautinių konkursų laureatas, žinomų džiazo muzikantų grupė bei fantastiški solistai – viena iškiliausių Lietuvos jaunųjų dainininkių Monika Liu, saksofono virtuozas Petras Vyšniauskas, akordeonistas Nerijus Bakula, operos solistai Šarūnas Šapalas bei Lina Dambrauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją