"Prospekto" ir Vilniaus fotografijos galerijose rengiamoje ekspozicijoje Lietuvos fotomenininkai pasakoja apie savo kolegas. Jų nuotraukose netrūksta šmaikštumo, mąslumo ir taiklaus pastabumo, atskleidžiančio įvairių kartų fotografų įdomias asmenybės puses. Į kvietimą dalyvauti šioje parodoje atsiliepė daugiau kaip 65 autoriai, atrankai pristatę beveik 500 nuotraukų.

Vilniaus fotografijos galerijoje, netoli Rotušės, žiūrovai galės susipažinti su klasikiniais darbais, išlaikiusiais laiko egzaminą ir jau įsitvirtinusiais Lietuvos fotografijos istorijoje. Čia eksponuojami Vito Luckaus, Virgilijaus Šontos, Romualdo Požerskio, Aleksandro Macijausko, Antano Sutkaus, Algimanto Bareišio, Vitalijaus Butyrino ir kitų žymių fotografų kūriniai iš 7-9 praėjusio amžiaus dešimtmečių.

"Prospekto" galerijoje pristatomos gerokai naujesnės nuotraukos, sukurtos įvairių kartų fotografų. Čia didesnė ir žanrų įvairovė - žiūrovai galės susipažinti su dokumentinėmis fotografijomis, portretais, reportažo darbais. Šioje ekspozicijoje atspindėtas ir Fotomenininkų sąjungos metraštis.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos suvažiavimas šaukiamas ketvirtadienį. Į Vilniaus mokytojų namus susirinkę Lietuvos fotografijos meno kūrėjai, be kitų svarbių klausimų, svarstys naujus sąjungos įstatus, suderintus su įsigaliojusiais Asociacijų ir Meno kūrėjų organizacijų įstatymais.

Suvažiavime bus renkamas ir naujas organizacijos pirmininkas. Į Lietuvos fotomenininkų sąjungos vadovo postą kandidatuoja du pretendentai - dabartinis sąjungos pirmininkas Antanas Sutkus ir žinomas jaunesnės kartos fotografas Saulius Paukštys.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmtakė - Lietuvos fotografijos meno draugija buvo įkurta 1969 metais ir tapo viena iš svarbiausių organizacijų, koordinuojančių fotografijos meno raidą Lietuvoje. Po dviejų dešimtmečių veiklos draugijos pagrindu 1989 metais buvo įsteigta Lietuvos fotomenininkų sąjunga, šiuo metu vienijanti per 300 profesionalių fotografų.

7-ojo dešimtmečio pabaigoje įkūrus Lietuvos fotomeno draugiją, pradėtos rengti teminės, istorinės, kolektyvinės, personalinės, retrospektyvinės, žanrinės ir kitokios parodos. Lietuvos fotografijos parodos pradėjo keliauti į užsienį. Aktyvi parodinė veikla Lietuvoje ir užsienyje iki šios dienos tebėra viena svarbiausių šios organizacijos užduočių.

Plėsdama savo veiklą, Fotografijos meno draugija 1971 m. įsteigė skyrius Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje. 1973 m. duris atvėrė Vilniaus fotografijos galerija, 1979 m. parodinę veiklą pradėjo Kauno fotografijos galerija. 2000 m. Fotomenininkų sąjunga atidarė "Prospekto" galeriją Vilniuje.

Nuo 1973 m. fotografijos meno kūrėjų organizacija rengia kasmetinį fotografijos seminarą Nidoje. Jo dalyviai fotografuoja, aptaria savo darbus, klausosi įvairių paskaitų, dalyvauja kino filmų peržiūrose.

Viena iš prioritetinių Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklos krypčių - leidyba. Kasmet yra parengiamas ir išleidžiamas metraštis "Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien", kas pusmetį leidžiamas žurnalas "Fotografija", rengiami parodų katalogai, monografijos, albumai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją