Rugsėjo 28 d. įvykus XVI-ojo tarptautinio meno festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu” uždarymui, Druskininkuose kultūros renginiai nesibaigė. Šį savaitgalį, spalio 5-7 d. vyksiančiam, XXIX-ajam „Poetinio Druskininkų rudens” festivaliui kurorte susirinko Lietuvos poetų bendruomenė ir svečiai iš užsienio, rašoma pranešime spaudai.

Visą vasarą trukę „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu” renginiai šiemet kurorto svečius kvietė ne tik prisiliesti prie M. K. Čiurlionio kūrybos, bet ir pažinti kitus iškilius Druskininkų kūrėjus. Festivalio programa buvo ypač gausi parodomis, svečių iš užsienio pasirodymais.

Pasak Lietuvos Muzikų rėmimo fondo projektų vadovės Genovaitės Šaltenienės, „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu” - išskirtinis savo trukme ir renginių įvairove festivalis.

„Tai ilgiausiai trunkantis festivalis Lietuvoje, kurio metu įvyksta daugiausia renginių. Festivalis šiemet tęsėsi beveik keturis mėnesius, o jo metu svečiai galėjo apsilankyti net 58 renginiuose: koncertuose, parodose, kituose susibūrimuose”, - sakė G. Šaltenienė. „Tokie įvairūs renginiai kaip Druskininkų garbės piliečio Adelberto Nedzelskio paroda, konferencija „Čiurlionio kelias”, kurioje dalyvavo ir tyrėjai iš užsienio, Justino Marcinkevičiaus dramos „Mindaugas“ sukūrimo 50-mečiui paminėti skirti skaitymai sukvietė į Druskininkus daugybę svečių, neabejingų kultūrai.”

Šiandien prasidėjęs festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo” - taip pat išsiskiria savo idėja ir dvasia. 2017-2018 m. Londono knygų mugės metu šiam festivaliui buvo suteiktas Europos festivalių ženklas - EFFE - dėl stiprios poetų, rašytojų ir literatūros mėgėjų bendruomenės, laisvos atmosferos, neformalių diskusijų ir skaitymų renginių.

Šis, praeitį menančioje Druskininkų kavinėje „Širdelė” bei kultūrinėse kurorto erdvėse rengiamas poezijos festivalis - tarptautinis. Jame įkvėpimo šiemet ieškos ir savo kūrybą pristatys menininkai iš JAV, Izraelio, Graikijos, Norvegijos ir kitų šalių. Į festivalį kasmet sugrįžta ir užsienyje gyvenantys lietuvių poetai - šiemet festivalyje svečiuosis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Tomas Venclova.

„Paprastai užsienio poetai, kurie atvyksta į festivalį, sako, jog jiems tai buvo visai kitokia patirtis, nei kituose festivaliuose - greičiausiai, ne tik dėl poezijos, bet ir dėl rudeniškos nuotaikos, Druskininkų gamtos, žmonių. Kausytojams tai proga išgirsti įvairiausių kalbų - pas mus yra buvę poetų beveik iš visų kontinentų - pamatyti skirtingų kultūrų, dalyvauti diskusijose”, - sakė viena iš festivalio organizatorių Rūta Elijošaitytė Kaikarė.

Tiek „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu”, tiek „Poetinis Druskininkų ruduo” prisideda prie jaunųjų meno mylėtojų švietimo. „Druskininkų vasaros su M. K. Čiurlioniu” metu vyksta moksleivių konkursai bei laureatų parodos, o šiandien prasidėjusios poezijos šventės dalyviai lanko Druskininkų mokyklas ir suteikia mokiniams progą pabendrauti su kūrėjais.

„Kasmet penktadienio ryte su poetais lankomės Druskininkų mokyklose, susitinkame su mokiniais. Dažnai matai, kad vaikams tai yra kitokia patirtis, jie yra smalsūs, sugalvoja įdomiausių klausimų. Stengiamės įtraukti ir vaikus į savo renginius - savo klausytoją, „Poetinio Druskininkų rudens” dalyvį, reikia užsiauginti”, - teigė R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Renginio metu taip pat pristatomas festivalio almanachas, kuriame sugula į anglų kalbą išversti lietuvių autorių eilėraščiai bei „Poetinio Druskininkų rudens” dalyvių iš užsienio kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)