Anglimi nupieštas nuogos moters portretas, žinomas „Monna Vanna“ pavadinimu, anksčiau buvo priskirtas vien Leonardo da Vinci dirbtuvei.

Vis dėlto specialistai teigia radę pakankamai įrodymų, kad genijus – ir „Monos Lizos“, ir „Monnos Vannos“ autorius, rašo BBC.

Po Paryžiaus Luvre atliktų testų, muziejininkai priėjo išvadą, kad eskizą ar bent kai kurias jo vietas reikėtų priskirti L. da Vinci autorystei.

Dėmesio pastaruoju metu sulaukęs piešinys nuo 1862 metų buvo saugomas į šiaurę nuo Prancūzijos sostinės esančios Šantiji pilies „Musee Conde“ Renesanso meno dirbinių kolekcijoje.

Leonardo da Vinci (1452–1519 m.) buvo vienas žymiausių Italijos Renesanso dailininkų. Jo nutapyta „Mona Liza“ (arba „Džokonda“) iki pat šių dienų yra laikomas vienu iš žymiausių ir vertingiausių pasaulio meno kūrinių.

Manoma, kad paveikslas buvo nutapytas audinių pirklio, Florencijos didiko Francesco del Giocondo užsakymu, ir tai yra jo žmonos, Lisos Gherardini, portretas.

Pasak muziejininko Mathieu Deldicque‘o, piešinys ypač stebina veido išraiška ir rankų pavaizdavimu.

„Tai, aišku, nėra tiksli kopija. Bet, veikiausiai, matome tai, prie ko, kurdamas „Moną Lizą“, L. da Vinci darbavosi savo gyvenimo pabaigoje, – sakė jis. – Beveik nekyla abejonių, kad tai parengiamasis aliejiniais dažais tapyto paveikslo eskizas.“

Luvro meno dirbinių konservavimo specialistas Bruno Mottin‘as patvirtino, kad piešinio kūrimo laikotarpis – XVI a. pradžia – sutampa su L. da Vinci gyvenimo metais.

Vis dėlto B. Mottin‘as atkreipė dėmesį, kad piešinio viršuje, šalia moters galvos daryti štrichai veikiausiai atlikti dešiniarankio žmogaus, o L. da Vinci juk piešė kairiąją ranka.

„Vertinti turime labai atsakingai. Tyrimas tikrai šiek tiek užtruks. Analizuoti šį piešinį ypač sudėtinga, nes jis labai trapus“, – sakė B. Mottin‘as.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)