Asociacija LATGA praėjusią savaitę Kultūros ministerijai pateikė autorinio atlyginimo paskirstymo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose 2016 m. ataskaitą. Remiantis jos duomenimis, tradiciškai buvo sudaryti populiariausių autorių ir knygų dešimtukai.

Pasak Asociacijos LATGA Kūrinių panaudos ir reprografinio atgaminimo poskyrio vadovės Jurgos Bražiūnienės, populiariausių lietuvių ir užsienio grožinės ir mokslinės / dalykinės literatūros autorių bei vertėjų, o taip pat knygų dailininkų ir iliustruotojų dešimtukai sudaryti remiantis 64 bibliotekų, kuriose įdiegta Lietuvos integrali bibliotekų informacinė sistema (LIBIS), pateiktais duomenimis.

Augina auditoriją patys

„Reikėtų pabrėžti, kad šie duomenys veikiausiai neatspindi bendrų skaitymo tendencijų – juk nemaža dalis žmonių knygas perka knygynuose. Tačiau drąsiai galime teigti, kad bent jau bibliotekose labiausiai graibstomos vaikams skirtos knygos, nes populiariausiųjų rašytojų sąraše be jau minėtų V. Račicko ir L. Žutautės dar galima rasti Vytautą V. Landsbergį bei Selemoną Paltanavičių, kurie taip pat daugiausiai rašo vaikams.

LIBIS duomenimis, visų šių autorių knygos bendrai sudėjus pernai buvo paimtos apie 70 tūkst. kartų, vien V.Račicko knygos paimtos daugiau nei 23 tūkst. kartų. Likusiųjų 6 dešimtuko autorių kūriniai bendrai sudėjus paimti 65 tūkst. kartų“, – LIBIS duomenis apibendrina J. Bražiūnienė.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovės Viktorijos Pukėnaitės nestebina toks didelis tiek V. Račicko, tiek L.Žutautės kūrinių populiarumas viešosiose bibliotekose.

„Dalis V. Račicko kūrinių yra įtraukta į mokyklų privalomosios literatūros sąrašus. Be to, šis autorius labai aktyviai dirba su savo auditorija – važinėja po visą Lietuvą į susitikimus su moksleiviais, juose pristato savo kūrybą. Vieną ryškiausių pastarojo metų vaikų literatūros personažų sukūrusi L.Žutautė eina kitu keliu – užsiima masine rinkodara. Jos Kakė Makė – jau ne tik personažas, bet ir gerai atpažįstamas prekės ženklas“, – aiškina ji.

Asociacijos LATGA specialistė J. Bražiūnienė akcentuoja, kad populiariausiųjų rašytojų dešimtuke, lyginant su 2015-aisiais, pasikeitimų nedaug: be jau minėtų L. Žutautės ir S. Paltanavičiaus, dešimtuke galima rasti vos porą naujų pavardžių – R. Vanagaitę (10 vieta) ir Jolitą Herlyn (7 vieta). Šie keturi autoriai iš dešimtuko išstūmė Vytautą Ažušilį, Renatą Šerelytę, Jurgą Ivanauskaitę ir Kristiną Sabaliauskaitę.

Populiariausia – R.Vanagaitės „Ne bobų vasara“

Užtat lietuvių autorių grožinės literatūros populiariausiųjų knygų sąrašas pasikeitė kardinaliai. Jo viršūnėje galima rasti Rūtos Vanagaitės knygą „Ne bobų vasara“ (2015-ųjų dešimtuke ji užėmė 4-ąją vietą). Beje, 2016-ųjų dešimtuke 6-oje vietoje jau yra ir R. Vanagaitės „Mūsiškiai“. Antrąją vietą dešimtuke užima Jurgio Kunčino romanas „Tūla“. Toliau rikiuojasi L. Žutautės knygos – 3-ioje vietoje – „Kakė Makė ir pavogtas laikas“, 4-oje – „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“.

Mokslinės ir dalykinės literatūros autorių sąraše lyderiauja Lietuvos literatūros tyrinėtoja Viktorija Daujotytė, antroje vietoje – psichologijos mokslų daktarė Junona Silvija Almonaitienė, trečioje – jos kolegė Rosita Lekavičienė.

Populiariausiųjų mokslinių ir dalykinių knygų sąrašo viršūnėje – „Raidos psichologija“ (1 vieta, autorė Rita Žukauskienė), „Marketingas“ (2 vieta, autoriai: Vytautas Pranulis, Arvydas Pajuodis, Regina Virvilaitė, Sigitas Urbonavičius), „Bendravimo psichologija šiuolaikiškai“ (3 vieta, autoriai: Zita Vasiliauskaitė, R. Lekavičienė, J. S. Almonaitienė).

Užsienio autorių grožinės literatūros populiariausių knygų dešimtuko viršūnėje puikuojasi amerikiečių rašytojos Tessos Gerritsen knyga „Numirti dar kartą“ (vertėjas Jonas Čeponis), antroje – kitos JAV rašytojos Diane Chamberlain „Nutraukta tyla“ (vertėja Regina Šeškuvienė), trečioje – britų rašytojos Santos Montefiore romanas „Senojo švyturio paslaptis“ (vertėjos Aušra Kaziukonienė ir Viktorija Uzėlaitė).

Populiariausia užsienio grožinės literatūros vertėja – Danguolė Žalytė, populiariausia dailininkė – Deimantė Rybakovienė, tarp iliustruotojų – L. Žutautė.

Autoriams – 8,4 proc. daugiau nei pernai

Autoriai, kurie registruoja savo kūrinius Asociacijos LATGA duomenų bazėje ir kurių kūriniai bent sykį buvo paimti bibliotekose, dalyvauja kompensacinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose paskirstyme.

Asociacija LATGA jau 14-ąjį kartą laimėjo Kultūros ministerijos konkursą dėl autorinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose paskirstymo autoriams. 2017 metų balandį mėn. pasirašius sutartį su Kultūros ministerija už knygų panaudą bibliotekose 2016 metais, autoriams paskirstyta 222 839 Eur, t. y. 17, 207 Eur (beveik 8,4 proc.) daugiau nei praėjusiais metais (2015 m. autoriams paskirstytas kompensacinis atlyginimas sudarė 205632 Eur). Iš jų Lietuvos autoriams paskirstyta 220 396,61 Eur (2015 m. – 204 677), užsienio autoriams – 2442,39 Eur (2015 m. – 954,88 Eur).

2016 metų kompensacinio atlyginimo už knygų panaudą paskirstyme dalyvavo 1469 Lietuvos autoriai ir 388 užsienio autoriai (19 jų atstovauja Airijos kolektyvinio administravimo bendrija (The Irish Copyright Licensing Agency), 369 – Didžiosios Britanijos kolektyvinio administravimo bendrija (ALCS).

Kompensacinis atlyginimas buvo paskirstytas 1542 autoriams. 314 autorių knygos nebuvo paimtos skaityti nė vieno karto. Kompensacinio atlyginimo paskirstyme dalyvavo 1250 knygų tekstų autoriai, 450 vertėjai, 120 iliustruotojai ir 36 knygos dailininkų. Per 2016 metus užregistruoti 483 nauji autoriai.

2016 m. kompensacinis atlyginimas paskirstytas taip: knygų tekstų autoriams – 76 084,13 Eur (2015 m. 65 407,24 Eur), vertėjams – 124 460,58 Eur (2015 m. – 120 523,35 Eur), iliustruotojams ir knygų dailininkams – 22 143,82 Eur (2015 m. – 19563,87 Eur), meno albumų autoriams – 150,47 Eur (2015 m. – 137,54 Eur.).

Tam, kad gautų kompensacinį atlyginimą už savo kūrinių panaudą bibliotekose, knygų autoriams ir bendraautoriams LATGA nariais tapti nebūtina, pakanka tiesiog užpildyti atitinkamas paraiškos formas, kurias galima rasti www.latga.lt. Visi autoriai, gaunantys atlyginimą už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose, taip pat dalyvauja kompensacinio atlyginimo už kūrinių reprografinį atgaminimą paskirstyme. Atlyginimas paskirstomas kartą per metus.

2016 METŲ POPULIARIAUSIŲ AUTORIŲ DEŠIMTUKAI

GROŽINĖS LITERATŪROS AUTORIAI

1. Vytautas Račickas
2. Lina Žutautė
3. Romualdas Granauskas
4. Irena Buivydaitė-Kupčinskienė
5. Vytautas V. Landsbergis
6. Elena De Strozzi
7. Jolita Herlyn
8. Algimantas Čekuolis
9. Selemonas Paltanavičius
10. Rūta Vanagaitė

POPULIARIAUSIOS LIETUVIŲ AUTORIŲ GROŽINĖS LITERATŪROS KNYGOS

1. Rūta Vanagaitė „Ne bobų vasara“
2. Jurgis Kunčinas „Tūla“
3. Lina Žutautė „Kakė Makė ir pavogtas laikas“
4. Lina Žutautė „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“
5. Rebeka Una „Atjunk“
6. Rūta Vanagaitė „Mūsiškiai“
7. Jolita Herlyn „Svaigulys“
8. Nijolė Narmontaitė „Aktoriai, režisieriai ir studentai“
9. Romualdas Granauskas „Gyvenimas po klevu“
10. Aldona Ruseckaitė „Žemaitės paslaptis“

MOKSLINĖS LITERATŪROS AUTORIAI

1. Viktorija Daujotytė
2. Junona Silvija Almonaitienė
3. Rosita Lekavičienė
4. Dalia Antinienė
5. Vitalija Bagdžiūnienė
6. Filomena Taunytė-Paškonienė
7. Algimantas Sakalas
8. Arvydas Pajuodis
9. Vytautas Pranulis
10. Rita Žukauskienė

POPULIARIAUSIOS LIETUVIŲ AUTORIŲ MOKSLINĖS, DALYKINĖS LITERATŪROS KNYGOS

1. Rita Žukauskienė „Raidos psichologija“
2. Vytautas Pranulis, Arvydas Pajuodis, Regina Virvilaitė, Sigitas Urbonavičius „Marketingas“
3. Zita Vasiliauskaitė, Rosita Lekavičienė, Junona Silvija Almonaitienė, Dalia Antinienė „Bendravimo psichologija šiuolaikiškai“
4. Filomena Taunytė-Paškonienė „7 nuodėmės ir 12 ligų“
5. Algimantas Sakalas „Personalo vadyba“
6. Alfonsas Laurinavičius ir Roma Jusienė „Psichologija“ ir Filomena Taunytė-Paškonienė „ 9/10 laimės“
7. Autorių kolektyvas „Baudžiamoji teisė. Specialioji dalis“
8. Zigmas Vitkus „Lietuvos istorija“
9. Visvaldas Legkauskas „Socialinė psichologija“
10. Filomena Taunytė-Paškonienė „Laimingas senelių gyvenimas“

POPULIARIAUSIOS UŽSIENIO AUTORIŲ GROŽINĖS LITERATŪROS KNYGOS

1. Tess Gerritsen „Numirti dar kartą“ (Vertėjas Jonas Čeponis)
2. Diane Chamberlain „Nutraukta tyla“ (Vertėja Regina Šeškuvienė)
3. Santa Montefiore „Senojo švyturio paslaptis“ (Vertėjos Aušra Kaziukonienė ir Viktorija Uzėlaitė)
4. Jojo Moyes „Šokanti su žirgais“ (Vertėjas Ugnius Keturakis)
5. Mary Higgins Clark „Naktis – mano metas“ (Vertėjas Vytautas Petrukaitis)
6. Lisa Gardner „Pragaišties liepsnose“ (Vertėja Agnė Šeibokaitė)
7. Laurent Gounelle „Dievas visada keliauja incognito“ (Vertėja Lina Perkauskytė)
8. Santa Montefiore „Prarastos meilės jūra“ (Vertėja Ramunė Vaskelaitė)
9. Diane Chamberlain „Slapti gyvenimai“ (Vertėja Regina Šeškuvienė)
10. Harlan Coben „Ilgiuosi tavęs“ (Vertėja Rasa Stašytė)

UŽSIENIO GROŽINĖS LITERATŪROS VERTĖJAI

1. Danguolė Žalytė
2. Teodoras Četrauskas
3. ViktorijaUzėlaitė-Kirilova
4. Zita Marys
5. Jonas Čeponis
6. Jurgis Gimberis
7. Simona Kaziukonytė
8. Vytautas Petrukaitis
9. Regina Šeškuvienė
10. Bronius Bružas

GROŽINĖS LITERATŪROS KNYGŲ DAILININKAI

1. Deimantė Rybakovienė
2. Agnius Tarabilda
3. Zigmantas Butautis
4. Asta Puikienė
5. Judita Židžiūnienė
6. Asta Rastauskienė
7. Jokūbas Jacovskis
8. Andrius Morkeliūnas
9. Kotryna Šeibokaitė
10. Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė

GROŽINĖS LITERATŪROS KNYGŲ ILIUSTRUOTOJAI

1. Lina Žutautė
2. Alfreda Steponavičienė
3. Kęstutis Kasparavičius
4. Sigutė Ach
5. Romas Orantas
6. Lina Eitmantytė-Valužienė
7. Irmina Dūdėnienė
8. Vladimiras Beresniovas
9. Aušra Čapskytė-Šarauskienė
10. Ilja Bereznickas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)