Pirmiausia dėl to, kad parodų rengėjams suteikia ypatingą lankstumą ir nereikalauja didelių laiko bei finansinių įsipareigojimų, o meno mylėtojams dovanoja netikėtumo džiaugsmą.

Iki spalio 21-osios paslaptingiausio ukrainiečių menininko darbus Vilniuje eksponuosianti Eva Bakienė, turinti nemažai pop-up parodų patirties užsienyje, vardina ir daugiau pop-up galerijos privalumų.

„Pristatant ir parduodant meno kūrinius, svarbus tiesioginis ryšys su meno gerbėjais, potencialiais klientais, tai galimybė formuoti požiūrį, skonį ir tuo pačiu gauti neįkainojamą grįžtamąjį ryšį. Taip plečiamas kontaktų tinklas. Viso to negaučiau, jei pasirinkčiau į Lietuvą atvežamą parodą eksponuoti jau egzistuojančioje galerijoje (o tokią galimybę patikrinau ne vieną). Laikina galerija organizatoriams suteikia laisvę. Meno rinkoje atsiranda vis daugiau poreikio veikti projektų pagrindu, tokiais atvejais laikinos galerijos užtikrina ir mažesnius, adekvačius projekto kaštus“, - sako Ukrainos tapybą Lietuvoje ir Europoje pristatanti Eva Bakienė.

Pop-up formatas leidžia patalpas pritaikyti prie kūrinių

Meno kūriniams parinkti atitinkamą eksponavimo erdvę, kad kūriniai ir galerijos patalpos „susikalbėtų“.

„Ukrainietiškuoju Sauka“ vadinamas I.Gubskis – itin paslaptinga asmenybė, pasižymi stipria energija, jo paveiksluose gausu praėjusių amžių reminiscencijų, todėl jie tarsi prašosi senamiesčio patalpų sienų. Nors patalpų savininkai pirmenybę teikia ilgalaikei nuomai, vis tik kai trumpalaikės nuomos tikslas yra meno galerija – jiems tai atrodo patrauklus, geras tikslas“, - dalinasi E.Bakienė.

Per metus jau tris pop-up parodas Vilniaus senamiestyje surengęs jaunas konceptualus menininkas Eigirdas Scinskas pritaria, kad trumpalaikės parodos sėkmę didele dalimi lemia pasirinkta vieta, o patalpų nuoma pop-up galerijai – iššūkis.

„Dėl trumpalaikės patalpų nuomos pop-up parodai svarbu prisikasti iki pačių patalpų savininkų, nes skelbimus dedantys patalpų vadybininkai nesuinteresuoti trumpa nuoma. Todėl reikia pačius savininkus sudominti savo menu, papasakoti sugalvotą koncepciją, kad jiems patiktų tavo idėja, o tada jau galima susimokėti nuomos pinigus ir rengti parodą“, - pasakoja E.Scinskas.

Pop-up parodoje menininkas – „kaip ant padėklo“

„Pop-up parodos duoda daug patirties. Parodų metu išgirstu visokių nuomonių apie meną, vienos man įdomios, kitos – ne, bet vis tiek tai patirtis; išplečiu pažinčių ratą, pasiekiu didesnę informacijos sklaidą, užsiauginu klientą, kuris vėliau pradeda pirkti. Palyginus su paveikslais, kabančiais tradicinėse galerijose tarp daugybės kitų paveikslų, pop-up parodoje menininkas yra vienas, matomas, kaip ant padėklo ir taip žymiai geriau pristatyti save“, - dalinasi E.Scinskas.

Jis pabrėžia, kad „pop-up“ parodai surengti ir joje pačiam būti visą parodos gyvavimo laiką reikia turėti aukštą energijos lygį.

Daugiau meno – daugiau žmonių!

Jungtinės Karalystės nacionalinio transliuotojo BBC atlikta apklausa papildo lietuvių jau išvardintus pop-up galerijų privalumus: tai – nemokamas įėjimas ir neformali, neįpareigojanti aplinka, maloni erdvė ketinantiems įsigyti meno kūrinių, dažnai ne vien elitiniam meno gerbėjų ratui prieinamos meno kūrinių kainos.

Anglų kalboje netgi yra prigijęs „pop-up“ galerijų šūkis: Daugiau meno – daugiau žmonių (More art to more people)!

Internetinių meno galerijų savininkai aiškina, kad laikinos galerijos patalpų atidarymas pamalonina konkretaus meno fanus – sudaro galimybę jiems meno kūrinius apžiūrėti gyvai, o taip pat pritraukia naujų lankytojų.

Nekilnojamojo turto ekspertai sako, kad laikinų parodų įkūrimas naudingas ne tik meno atstovams, bet ir patalpų savininkams, nes didina patalpų vertę, tampa tarsi patalpų CV įrašu.

Meno pop-up gimė Niujorke, kaip moderni, ekspresyvi, trumpalaikė paroda, pritraukianti miesto meno mylėtojus į netradicinę erdvę, kaip modernus, šiuolaikiškas ir kosmopolitiškas požiūris į meną. Tokios parodos pritraukia ne tik miesto meno mylėtojus, svečius, bet ir pasaulinio lygio meno kolekcininkus.

Igorio Gubskio paveikslų paroda „Arlekinų visuomenė“ Vilniuje, pop-up galerijoje Subačiaus g. 6, veiks iki spalio 21 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)