Klausytojų susirinko tiek, kad svečiai buvo priversti rinktis terasos vietą, iš kurios būtų geriau girdimi. Visiškoje tyloje nuskambėjo Amerikoje gyvenančios poetės V.Bogušaitės posmai, sueiliuoti po matytų riaušių. Pasak autorės, jos vyksta ne vien už Atlanto, todėl ir kelia nerimą. Kitų „Poezijos pavasario“ dalyvių skaitomos eilės irgi buvo šiltai sutiktos, palydėtos nuoširdžių plojimų. Tačiau didžiausią įspūdį publikai padarė televizijos ir radijo darbuotojas Juozas Šalkauskas.

„Keista sakyti „labą vakarą“, nes kasryt klausytojams palinkiu labo ryto. Rytoj, penkios minutės po penkių, aš jums pamerksiu kairę akį“, – pažadėjo vienas žinomiausių rytinių radijo ir televizijos laidų spaudos apžvalgininkas.

Skaitydamas iš Aukštaitijos krašto kilusio poeto Pauliaus Širvio eiles J.Šalkauskas pasitelkė melodeklamaciją – dainingą intonaciją. Tai ypač paveikė klausytojus. Susirinkusieji ištempė ausis išgirdę Prancūzijoje gyvenusios, Panevėžyje giminystės šaknų turinčios aktorės Karolinos Masiulytės-Paliulienės prancūzų kalba skaitomas Oskaro Milašiaus eiles.

„Senvagės“ kalbinta viena renginio organizatorių poetė Elvyra Pažemeckaitė sakė, kad poezijos skaitymai yra tarsi autoriaus sielos garso įrašas. Todėl negalima savų eilių skaityti atmestinai, nors ne visiems kūrėjams tai rūpi. Kai kurie jų suspėja pasirūpinti ir komerciniais reikalais, pareklamuoti išleistą naują knygą ar kompaktinę plokštelę.

Vos valandą G.Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje pasisvečiavę ir su publika pabendravę poetai sėdo į „siauruką“. O traukiniui nuriedėjus keliasdešimt kilometrų ir sustojus Surdegio stotelėje, Anykščių rajone, jie toliau tęsė skaitymus. Bet esant darganotam vakarui vis dėlto maloniausia buvo stotelės viduje – krosnyje, apimtos ugnies, smagiai pokšėjo malkos.

„Pasiklausyti eilių susirinko vietiniai žmonės. Skaitymai buvo žavūs“, – teigė E.Pažemeckaitė.

„Poezijos pavasario“ dalyviai – vertėjas ir poetas G.Jefremovas (kairėje), diktorius J.Šalkauskas, renginio organizatorė E.Pažemeckaitė Surdegio stotyje gurkšnojo arbatą ir bendravo su vietos gyventojais. A.Repšio nuotr.