Sostinės svečių menininkių Danielos Fromberg (Berlynas, Vokietija) ir Julijos Steinmann (Paryžius, Prancūzija) mobilus kūrinys „Keliaujantis bokštas“ pritrauks ne tik šachmatų mėgėjus. Tai ir skulptūra, ir performansas vienu metu. Menininkės sukonstruos statinį, užlipusios į jį apžvelgs Vilnių ir pasirinks naują vietą mobiliai skulptūrai – taip „Keliaujantis bokštas“ karučiu aplankys įvairias sostinės vietas. Pasak autorių, sukurti unikalios konstrukcijos sudedamą kilnojamą bokštą jas įkvėpė Gedimino pilies bokštas.

„Mūsų bokšto kelionė prasidės nuo Vilniaus geležinkelio stoties, tęsis pro Aušros Vartus, Gedimino pilį, užsuks į kitas vaizdingas Vilniaus kerteles, aplankys projekto „Menas netikėtose erdvėse“ dalyvius“, - sako viena iš „Keliaujančio bokšto“ autorių D. Fromberg.

Austrijos menininkė Anja Westerfroelke apleistame baseine kurs instaliaciją „Vietos politika“, kuria mėgins atskleisti moters rolę ir miesto gyvenime.

„Mano darbams labai svarbi vieta. Atvykusi į Vilnių, apsižvalgiusi, pabendravusi su žmonėmis, aptikau daug įdomių, originalių vietų, kuriose galima kurti“, - teigia Linco mieste, kuris kitąmet kartu su Vilniumi taps Europos kultūros sostinėmis, gyvenanti A. Westerfroelke.

Austrijos menininkę sudomino šalia Lukiškių esantys apleisti baseinėliai, kuriuose ji įrengs miesto biurą vaizduojančią instaliaciją: „Tokia mintis kilo bendraujant su jaunomis moterimis, kurios kalbėjo apie tai, jog joms mieste trūksta vietų, kur jaustųsi saugios“.

A. Westerfroelke iki šiol nėra tikra, koks bus galutinis performanso vaizdas – jo vyksmas daug kuo priklausys ir nuo susirinkusių žiūrovų.

Aurora Reinhard (Suomija) įrengs „Meno kioską“, kuriame bus pristatomi menininkės Vilniuje „atrasti“ daiktai bei netikėtos jų kombinacijos. „Vieni kioske pristatomi objektai jau pirkti tokie, kokius pamatysite, kiti – perdaryti, pakeisti. Didžioji jų dalis įsigyta Vilniuje, pavyzdžiui, Halės ar Gariūnų turguje“, - pasakoja A. Reinhard.

Projekte „Menas netikėtose erdvėse“ trupė „Orthographe“ iš Italijos kartu su Vilniaus tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos“ pristatys neįprastos stilistikos spektaklį „Bandymai skristi“. Kultūrinį dialogą bandys užmegzti lenkų roko grupės, Šveicarijos meno mokyklos studentai, kartu su kolegomis iš Lietuvos persirengsiantys kiškiais ir atliksiantys Ausų šokį, jungtinį projektą „Siena“ su Vilniaus menininkų komanda pristatysiantys Ciuricho (Šveicarija) kūrėjai.

Be užsienio menininkų, rugsėjo 19-21 d. vyksiančiame renginyje savo kūrybines idėjas realizuos beveik 30 profesionalių Lietuvos kūrėjų.

Skulptoriaus Donato Jankausko (Duonio) sukurtas populiaraus serialo „Sopranai“ personažo Tonio Soprano 3 metrų aukščio biustas lankytojus „priims“ skverelyje priešais Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejų. Dešiniajame sostinės krante, šalia Baltojo tilto stūksos R.Gritėno sukurta autentiško dydžio ir spalvos Puntuko akmens kopija.

Rugsėjo 20 d. nuo 20 iki 22 val. Geležinkelio stotyje visi norintys galės kvėpuoti gyvąja muzika – styginių kvartetas „Chordos“ parengė skambančių skulptūrų instaliaciją „Kvėpuojanti muzika“ styginių kvartetui ir gyvajai elektronikai.

Tekstilininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė pristatys instaliaciją „Rožėm klotas kelias“, leidžiančią naujai pažvelgti į automobilių puošybą. Siuvinėtomis gėlėmis išpuoštos mašinos ir jų detalės - ne tik autorinis tiuningo pasiūlymas moterų automobiliams, bet ir priminimas apie pavojus kelyje, kurių nebylūs liudininkai yra gėlių vainikai pakelėse.

R. Zdanavičiaus projekto „Iliuminatoriai“ dėka visi galės pasijusti tarsi uoste – Neries krantinė pavirs į gigantišką laivą, šalia kurio bus galima pasivaikščioti.

Režisierius Saulius Varnas kartu su choru „Jauna muzika“ atliks žiemos iškvietimo ritualus su apeigomis, giesmėmis ir sniegu. „Žiema, žiema, grįžk į kiemą“, visi ritualo dalyviai ir lankytojai galės sušukti Žemaitės skvere rugsėjo 21 d. 18 val.

Projekte „Menas netikėtose erdvėse“ dalyvaus ne tik profesionalūs menininkai, bet ir sostinės gyventojai – prie kūrybinės laisvės savaitgalio gali prisijungti kiekvienas vilnietis, savo asmeninę aplinką ar kitas miesto erdves nusprendęs paversti meno kūriniu. Pristatyti kūrybinius sumanymus projekto metu galima iki rugsėjo 15 d. užsiregistravus VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ svetainėje.

Įvairiose Vilniaus erdvėse vyksiančio renginio lankytojai bus „apginkluoti“ specialiais žemėlapiais, kuriuose bus pažymėtos visi menininkų ir vilniečių sukurti projektai. Todėl ieškoti meno netikėčiausiose sostinės vietose galės visi norintys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją