Vido Bareikio laiškas, paviešintas socialiniame tinkle: „Nuogumo, masturbacijos, Saukos kambario, studentų egzamino ir gandų situaciją norėčiau pakomentuoti šitaip: 2005m. baigiau M. K. Čiurlionio menų mokyklą, kurioje man visada buvo „kalama“, kad „jūs patys ir esate ši mokykla, jūs patys ir formuojate jos aplinką, jūs patys ir kuriate joje esančią atmosferą bei jūs patys ateityje ir būsite vėliavnešiai tos vietos, kuri jums tiek davė“.

Davė sunkiai, kartais per ašaras, kartais per norą viską mesti ir pabėgti, bet galiausiai davė visą tai, ką turi dabar. Metai mokykloje buvo puikūs. Vėliau, 2009 m., baigiau LMTA, kurioje man buvo „kalama“, kad „jūs patys ir esate ši akademija, jūs patys ir formuojate jos aplinką, jūs patys ir kuriate joje esančią atmosferą bei jūs patys ateityje ir būsite vėliavnešiai tos vietos kuri jums tiek davė“.

Davė pirmiausia mūsų kurso vadovo G. Varno dėka, kuris parodė, kaip reikia būti sąžiningu ir davus pažadą ketverius metus savo laiką paaukoti grupei žmonių – taip ir elgtis, parodė, kaip būnant „parke“, kuriame gal ir ne visi kampai yra tvarkingi ir atspindintys tavo „švaraus parko“ įsivaizdavimą, bet būnant ten, tu gali ir privalai teritoriją aplink savo suoliuką susitvarkyti ir taip parodyti pavyzdį kitiems. Metai akademijoje buvo puikūs.

Dar vėliau, 2012 m., baigiau Maskvos Meyerholdo teatro institutą (prie MCHAT), kuriame man buvo kalama, kad „jūs patys ir esate šis institutas, jūs patys ir formuojate jo aplinką, jūs patys ir kuriate joje esančią atmosferą bei jūs patys ateityje ir būsite vėliavnešiai tos vietos, kuri jums tiek davė“.

Davė pirmiausia kurso vadovo V. A. Ryžakovo dėka, kuris parodė, kaip svarbu neišskirti kurse esančių žmonių, kiekvienam suteikti deramas aplinkybes ir sąlygas tobūlėti, parodė kaip teatre, kuris dažnai matomas kaip „autoritarinė teritorija“, galima gyventi humaniškai ir sutelkti visą savo laisvą laiką į savęs kaip žmogaus, individo tobulinimą.

2015 m. priėmiau sprendimą būsimuosius savo ketverius metus susieti su grupe jaunų žmonių ir jiems perduoti tiek visas ankščiau suminėtas patirtis, tiek apeiti problemas, kurias išgyvenome besimokydami patys ir galiausiai stovėti po savo alma mater LMTA vėliava ir įrodyti, kad tai yra geriausia vieta jauniesiems meno entuziastams siekiant savo svajonių bei tikslų...

O toliau kviečiu visus prisijungti prie šios grupės „SAUKOS KAMBARYS“ ir labai džiaugiuosi, kad ten mane pratęs ir papildys mano mokiniai, būsimieji scenos meno profesionalai – LAIMINGI LMTA 1-ojo KURSO STUDENTAI. VB“.

Po tokio LMTA dėstytojo Vido Bareikio pareiškimo, veinas po kito ėmė prabilti ir studentai, kurie tikino, kad moters feisbuke paviešintas įrašas apie žeminančius dalykus, vykstančius LMTA, ne tik neatitinka realybės, bet ir žeidžia juos kaip kūrėjus.

Skandalą įplieskė moters laiškas, kuriame ji ragino melstis už LMTA studentus

Feisbuke paplitęs įrašas, įplieskęs skandalingą diskusiją: „Prašau stiprios maldos už Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmakursius studentus, jų šeimas, dėstytoją/ režisierių Vidą Bareikį, nes vyksta baisūs dalykai, – taip feisbuke pradedamas moters įrašas. – Ketvirtadienį įvyko jų egzaminas, specialybės atsiskaitymas pagal Š. Saukos paveikslus, kurio metu studentai vaidino nuogi, buvo tyčiojamasi iš jų kūnų, vieni kitus žemino pačiais baisiausiais ir šlykščiausiais žodžiais, kokiais tik galima iškeikti kūno dalis. Vaikinai atvirai masturbavosi, šlapinosi vieni kitiems į burnas, buvo raginamos žaginimo scenos ir kiti baisūs dalykai.

Melskimės, kad šitai būtų kažko naujo pradžia, kad tėvai, dėstytojai ir visi, kurie turi galią, priešintųsi, kad tai nebūtų priimta kaip originali meno forma. Kadangi patys studentai greičiausiai yra įbauginti ir mano, kad tai yra auka dėl meno, bet meno tame nerasta, o tik jaunų, jautrių ir patiklių žmonių išnaudojimas. Melskimės, dalinkimės.“

Tiesa, moteris, paviešinusi šį įrašą vienoje grupėje, netrukus jį pašalino. DELFI ji tikino, kad apie tai atvirai kalbėti labai sunku, todėl sulaukusi didžiulės reakcijos suprato, kad visas šis atvirumas gali turėti neigiamų padarinių.

Visą straipsnį, kuriame savo nuomonę išsako ir LMTA dekanė Elona Bajorinienė, skaitykite čia!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)