Parodos atidarymas prasidėjo menotyrininkės prof. Ramintos Jurėnaitės paskaita apie realistinę dailę. Paskui lankytojai pasklido po rūmų menes, jau visai kitaip žvelgdami į Juškų drobes.

Savo šalies neatsižada

Grafų Umiastovskių tradicijas gaivinantis Vilniaus klubas į XVIII šimtmečio aplinką pasikvietė autorius, kurie nuolat ir kiekvienas savaip grįžta prie lietuviškumo temos.

Paroda apžvalginė, menininkai rodo įvairiu laiku nutapytus darbus. A. Juškaitei artima socialinė tematika. Į jos paveikslus dažnai užklysta bastūnai, gatvės muzikantai. P. Juškos klasikinio realizmo darbuose vaizduojamos istorinės, patriotinės temos, religinės kankinystės scenos. O. Juškienės estetika dar kitokia, ji tapo Lietuvos laukus, obelis, pievų gėles.

Menininkai dažnai ir daug keliauja, apsistoja kūrybinėse rezidencijose kitose šalyse. Onutė prisipažino su vyru ne kartą svarsčiusi apie emigraciją – ją pasirinko daugelis pažįstamųjų. Visgi to daryti nežada, savo šalies neatsižada – trijų vaikų tėvai šiuo klausimu vieningi.

„Esame nutarę, kad visada po tokių kelionių grįžtame namo. Lietuva – mūsų namai ir mes čia norime būti“, – parodos temą pagrindė O. Juškienė.

Parodoje – darbai prizininkai

Tapytoja A. Juškaitė parodoje demonstruoja septynis paveikslus. Sako mėgstanti tapyti žmones, portretus, figūras, tačiau į parodą atgabeno gamtos motyvų.

„Atrinkau tai, kas susiję su gamta, laukais, žeme. Galbūt tai poetų žemininkų kartos įtaka. Dalį darbų tapiau Kupiškyje, kur praleidau vaikystę. Tai mūsų močiutės gimtinė. Kupiškio apylinkių peizažas man labai artimas, žinau jį mintinai. Tad grįžimas namo reiškia ir grįžimą prie pamėgtų įvaizdžių. Negaliu nuo jų atitrūkti“, – sakė Agnė.

Grįžimas namo parodoje turi ir kitą prasmę. 2000 metais P. Juška ir A. Juškaitė dalyvavo Vilniaus klubo rengtame Jaunojo tapytojo konkurse. Povilo drobė „Obelis“ ir Agnės „Stadionas“ tada pelnė prizus. Beveik po 18 metų jau subrendę menininkai grįžo į jiems dosnius namus – meno galerija virtusį klubą. Apdovanoti kūriniai taip pat rodomi parodoje.

Dinastija

Pauliaus ir Onutės Juškų šeimoje svarbi ir muzikinė tradicija. Per ją ir dailę pamažu driekiasi menininkų dinastijos gija.

Onutės tėvas Jonas Plipavičius jaunystėje pūtė klarnetą, tačiau profesionaliu muziku netapo. Onutė irgi mėgino mokytis muzikos, tačiau patraukė į dailę.

Nacionalinėje M. K. Čiurlionio meno mokykloje mokosi vyriausias Pauliaus ir Onutės sūnus Nojus, jaunesnės dukros groja obojumi ir smuiku. Pauliaus mama Danutė Juškienė – architektė.

Visi trys parodos autoriai yra baigę mokslus Vilniaus dailės akademijoje (VDA), Monumentaliosios tapybos katedroje.

P. Juška yra menų licencijatas, dėsto VDA Piešimo katedroje, dalyvavo daugiau kaip 40 parodų. P. Juškos darbų yra įsigijęs modernaus meno muziejus MO.

Onutė ir Agnė dalyvavo daugiau kaip 30 parodų. Juškų tapybos darbai yra nukeliavę į privačias kolekcijas Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda „Sugrįžimai namo“ veiks iki kovo 31 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)