Šiuo metu LNDT yra rodomi keturi Jono Vaitkaus sukurti spektakliai: „Stepančikovo dvaras“, „Fundamentalistai“, „Visuomenės priešas“ ir „Atžalynas“, iš viso nuo 1989-ųjų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre J. Vaitkus yra pastatęs beveik dvidešimt spektaklių. Sausio 15 dienos susitikime su režisieriumi dalyvaus su juo dirbantys aktoriai Arūnas Sakalauskas, Dalia Michelevičiūtė, Džiugas Siaurusaitis, Rasa Samuolytė, jaunosios aktorių kartos atstovas Petras Kuneika, kiti dabartiniai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros I kurso studentai, taip pat režisieriai, Jono Vaitkaus mokiniai, Oskaras Koršunovas, Agnius Jankevičius ir Tadas Montrimas. Susitikimą moderuos teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Artimiausiais mėnesiais numatyti kūrybiniai vakarai, skirti režisieriams Oskarui Koršunovui ir Gintarui Varnui. Visi susitikimai su teatro kūrėjais nemokami. Renginių laikotarpiu prie Didžiosios salės veiks parodos, skirtos minėtų režisierių kūrybai. Paroda, skirta režisieriui Jonui Vaitkui, jau atidaryta. Joje galima pamatyti nuotraukas iš pirmųjų režisieriaus spektaklių Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, iš dabartinių darbų, taip pat spektaklių programėles, kostiumų eskizus ir kita.

Apie J. Vaitkų:

Režisierius Jonas Vaitkus (g. 1944), sukūręs daugiau kaip devyniasdešimt spektaklių, kiekvienu nauju darbu turtina ne tik savo teatro įvaizdį, bet ir aktoriaus meno, scenografijos, teatro muzikos sritis.

Jonas Vaitkus 1969–1974 m. studijavo Leningrado valstybiniame teatro, muzikos ir kinematografijos institute (dabar – Sankt Peterburgo valstybinė teatro akademija), 1974–1975 m. dirbo Šiaulių dramos teatro vyriausiuoju režisieriumi, 1975–1978 m. – Kauno valstybinio akademinio dramos teatro režisieriumi, o 1980–1988 m. – šio teatro vyriausiuoju režisieriumi. 1988 m. atvykęs į Vilnių, Vaitkus iki 1995 m. buvo Lietuvos valstybinio akademinio (dabar – nacionalinio) dramos teatro meno vadovu, o nuo 2008 m. vadovauja Lietuvos rusų dramos teatrui.

Vaitkus priklauso tradicijai, kurios pradininkai yra Konstantinas Stanislavskis, Vsevolodas Mejerholdas, Bertoldas Brechtas. Kurdamas eksperimentinio pobūdžio spektaklius, jis siekia ne tik išplėsti teatro ribas, bet, remdamasis klasikinio teatro pagrindais, naudodamas klasikinės teatro mokyklos metodus, kuo giliau prasiskverbti į kuriamo spektaklio turinį.

Daugiausia spektaklių Vaitkus sukūrė Kauno ir Vilniaus scenose, taip pat dirbo Šiauliuose, Klaipėdoje, keletą spektaklių pastatė užsienyje – Bostono, Stokholmo, Sankt Peterburgo, Kopenhagos, Oslo, Tokijo teatruose.

Vaitkaus spektakliai stilistiškai labai skirtingi, režisūrinius sumanymus jis įprasmina rinkdamasis pačią įvairiausią dramaturgiją. Visi jo spektakliai pasižymi raiškia koncepcija ir išradingomis formomis, nemažiau svarbi vieta tenka ir aktoriniams darbams. Tai byloja Vaitkaus režisūros modelių – politinio, socialinio, poetinio – įvairovę.

Vaitkus – aktyvus meninės traukos centras. Nuo pat kūrybinės veiklos pradžios jis mokėdavo teatru užkrėsti daugelį žmonių, jo dėka teatre vaidinti pradėjo žinomas Lietuvos kino aktorius Juozas Budraitis. Dirbant Kauno teatre jam buvo leista surinkti aktorių kursą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Nuo 1981-ųjų Vaitkus paruošė septynis aktorių kursus.

Vaitkus yra ir dramos režisūros specialybės Lietuvoje iniciatorius, parengęs du (1988–1993; 1999–2003 m.) režisierių kursus. Pirmojo režisierių kurso diplomantai Oskaras Koršunovas, Gintaras Varnas sėkmingai dirba Lietuvos teatruose. Pastaruoju metu nemažai kuria ir antrosios Vaitkaus režisierių laidos absolventai Agnius Jankevičius ir Albertas Vidžiūnas. Visi Vaitkaus mokiniai jau tapo savo mokytojo partneriais ir varžovais, be jų kūrybos neįmanoma įsivaizduoti šiuolaikinės Lietuvos teatro panoramos.

Nuo 1991 m. Vaitkus kaip pedagogas dirba ir užsienyje – yra buvęs Emersono koledžo (Masačūsetsas, JAV) Atlikėjų meno fakulteto vizituojančiu vaidybos dėstytoju. Nuo 1992 m. su pertraukomis dėsto Skandinavijoje, yra Oslo (Norvegija) valstybinės aukštosios teatro mokyklos (Staten Teater Högskole) vizituojantis vaidybos dėstytojas (1992–2002), taip pat dėsto Helsinkio (Suomija) valstybinėje aukštojoje teatro mokykloje (2000), Kopenhagos (Danija) nacionalinėje teatro mokykloje (2005) ir Krokuvos (Lenkija) teatro akademijoje (2005).

Jonui Vaitkui visais laikas rūpėjo išugdyti menininką asmenybę. Tai ryšku žvelgiant ne tik į mokinių režisierių darbus, bet ir į aktorių vaidybą – dauguma jo paruoštų aktorių pasižymi puikia fizine forma, geba dainuoti, šokti, groti įvairiais muzikos instrumentais, linkę į aktyvų savo ir kuriamo personažo dialogą. Tad teatro pedagogikos srityje Joną Vaitkų taip pat galima laikyti reformatoriumi. Kartu su Eimuntu Nekrošiumi jie išplėtė aktorinės mokyklos sampratą ir visam Lietuvos teatrui atvėrė galimybes žengti į naujojo teatro erdvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją