Pirmoji - teatralizuotas šokio spektaklis „Baltijos sakmė“, kurio metu buvo pristatyta Lietuvos liaudies kultūros centro atkurto Kuršių genties archeologinio istorinio ir penkių Lietuvos regionų tautinio kostiumo kolekcija. Kostiumus pristatė Rasos Norvilienės vadovaujamas Neringos miesto liaudies šokių kolektyvas „Kalnapušė“.

Meninės kompozicijos režisierės Agnijos Šeiko sumanymu, kostiumo grožis ir išskirtinumas buvo perteiktas tautinius šokius jungiant su modernaus šokio elementais. Pristatytų kostiumų dizainerę Danutę Keturakienę sužavėjo korėjiečių publikos reakcija. Jos žodžiais, Europos šalyse tautinis kostiumas visad patraukia žmonių dėmesį, bet tokios emocingos reakcijos, kaip Yeosu vykstančioje pasaulinėje parodoje, dar neteko matyti.

Ko gero, po parodos nuotraukos su šokėjais apkeliaus visą pasaulį, juk parodoje dalyvauja daugiau nei šimto valstybių ir tarptautinių organizacijų atstovai. Po pasirodymo Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa tvirtino dar kartą įsitikinęs, kad tautinis kostiumas yra vienas iš svarbiausių ir patraukliausių valstybės simbolių.

Antrąją parodos lankytojus sužavėjusią programą parengė ir atliko „Aukso paukštės“ apdovanojimų laureatas – Neringos miesto liaudies šokių ansamblis „Kalnapušė“. Šių metų „Expo 2012“ parodos tema – „Gyvieji vandenynai ir pakrantės“, tad simboliška ir prasminga yra tai, kad būtent lietuviškojo pamario krašto atstovai nutiesė draugystės ir tarpusavio supratimo tiltą tarp dviejų tokių skirtingų didelio Eurazijos žemyno pakraščių. Neringiškių sušokti šokiai „Stintapūkis“ ir „Rusnietis“ pabrėžė mūsų pamario krašto tradicijas, o emocingi ir nuotaikingi prie paviljono surengti pasirodymai sutraukė ne tik gausų būrį žiūrovų, bet ir didžiausių Pietų Korėjos televizijos kanalų filmavimo komandas.

Pagrindinė šių metų Lietuvos paviljono tema – gintaras, tad prie paviljono įsikūrė kartu su neringiškiais atvykęs gintaro meistras Arvydas Marčius. Paviljono svečius ypač sudomino meistro demonstruojamas gintaro apdirbimas bei jo gaminami Juodkrantės lobio figūrėles atkartojantys amuletai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją