Ji atidaroma gegužės 12 d., penktadienį, 16 val. ir bus rodoma visą vasarą - iki rugpjūčio 31 d.

Parodoje eksponuojamas 40 senųjų fotografijų rinkinys, 446 atvirukai ir 6 atvirukų ir fotografijų albumėliai. Tai – vertingiausioji 40 metų Henriko Grinevičiaus sukauptos kolekcijos dalis, kurioje per 900 vienetų retenybių (dabar šią kolekciją saugo surinkusiojo sūnus Tadas Grinevičius).

Fotografijose, atvirukuose - Palangos gamtinis ir urbanistinis landšaftas, pajūrio peizažai ir miestelio pastatai, kurių dalies jau nebėra, kiti pakeitę vaizdą, paskirtį. Ryškėja ir „tylioji“ ne sezono meto Palanga. Gatvėse - vežimaičiai ir būreliai gimnazistų, pasienio su Prūsija „zebra“ dažyta būdelė, pirmojo telegrafo stulpai, seni žibintai, Tiškevičiaus rūmai - dar be koplyčios, parkas ir jo pavėsinės apibrėžia ir patį laiką. 1921 m. Lietuvai grąžinta Palanga ir kurortas pagyvėjęs, gausu poilsiautojų ir pramogų. Kasmet iš čia įvairiais adresais šimtais išsiunčiami atvirukai taip pat skleidė unikalios gamtos vaizdus, ramybės nuotaiką.

Juose - Kurhauzo linksmybių vietos, Birutės kalno, tylių takų, paplūdimio, maudymosi kabinų, tilto „promenados“, vilų, gydyklų ir kitų, vis atsirandančių ar išnykstančių dalykų, vaizdai. Ankstyviausias H. Grinevičiaus kolekcijos atvirukas yra su 1899 m. įrašu. Tad laiko dvasia, istoriškumas, kartais ir estetinė atvirukų vertė, o taip pat ir unikalios fotografijos šiai parodai sukuria patrauklumą ir įdomumą.

Parodoje eksponuotos senosios fotografijos, kurtos dvejus metus, tad nesudėtinga nuspėti ir jų autorystę. Ji priskiriama pirmajai šio pajūrio miestelio fotografei Paulinai Mongirdaitei, gimusiai 1865 m. Raseinių apskrities bajorų šeimoje. Apsigyvenusi Palangoje Paulina 1890 m. įsteigė pirmąjį fotografijos paviljoną ir portretavo palangiškius, poilsiautojus, grafų Tiškevičių užsakymu fotografavo rūmus ir parkus, apylinkių vaizdus. Tuomet tai buvo retenybė – moteris su nemaža foto kamera.

Parenkant fotografijas ir atvirukus šiai parodai, atsekant jų autorystę ir tai, kokie objektai užfiksuoti, įtemptai pasidarbavo parodos kuratorė - fotografijos istorikė Margarita Matulytė. Šiame darbe jai talkino vyresn. muziejininkas istorikas Saulius Striuogaitis. Informacija apie parodą įdėta Lietuvos dailės muziejaus svetainėje www.ldm.lt, kurioje publikuojama ir virtuali parodos versija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją