Jais tapo aktoriai Regimantas Adomaitis ir Nelė Savičenko, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, architektas Rolandas Palekas, fotomenininkas Algirdas Šeškus bei rašytojas ir literatūros kritikas Eimutis Valentinas Sventickas.

R.Adomaitis apdovanotas už legendinius vaidmenis teatre ir kine, N.Savičenko - už iškilius moterų vaidmenis, už ištikimybę teatro menui. J.G.Kanovičiui apdovanojimas skirtas už humanistinių vertybių sklaidą literatūroje, už istorinės atminties jautrumą, R.Palekui - už miesto ir gamtos darną architektūroje. A.Šeškus laureatu paskelbtas už originalią šiuolaikinės fotografijos socialumo ir estetikos jungtį.

Premijų komisijos pirmininkas Leonidas Donskis prisipažino apgailestaujantis, kad šiemet premija nebuvo skirta muzikos pasaulio atstovams ir išreiškė viltį, jog „ši klaida bus ištaisyta kitais metais“.
„Sutarėme, kad kalbama apie premiją, kuri negali būti teikiama vien tik talentingiems, iškiliems meno ir kultūros veikėjams. Ji yra teikiama žmonėms, be kurių neįsivaizduojame dabartinės Lietuvos“, - sakė L.Donskis.

„Tai yra žmonės, kurie tampa ypatingai matomais pavyzdžiais visiems, drįsiu pasakyti, mūsų valstybės stabilumo garantu, nes kultūra yra valstybės pagrindas“, - sakė premijų paskelbimo ceremonijoje dalyvavęs kultūros ministras Šarūnas Birutis.

L.Donskis taip pat pasiūlė apsvarstyti Kultūros ministerijoje idėją įsteigti Didžiojo magistro premiją, kuri greta nacionalinių premijų galėtų būti teikiama iškiliems meno pedagogams.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną. Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip viena premija gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

Premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžių - šiuo metu tai sudaro 104 tūkst. litų. Kultūros ir meno premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga.

Kultūros ir meno premija kūrėjams gali būti skiriama tik vieną kartą. Premijos skiriamos nuo 1989 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)