„Metų pabaiga atėjo, laikas nuimti skaitymo derlių. Įrašas bus ilgas, vien perskaitytų knygų sąrašas užima apie 3 A4 formato puslapius, tai skaitykit atsakingai.

Šiemet dar intensyviau čiupau ir rijau knygas, nei pernai – perskaičiau 66, lygiai dvigubai daugiau, nei pernai. Tos 66 knygos užėmė 22982 puslapius (pernai – 11704 psl.), vidutiniškai vienoje knygoje buvo po 350 puslapių.

Tiesa, vienos buvo labai plonos arba išvis be puslapių (pavyzdžiui, R. Dimos „Gyvenimo stebėtojo memuarai“ yra tik elektroniniai, tai taip ir nesupratau apimties, perskaičiau per pusę skrydžio į Londoną, t.y. apie pusantros valandos su pertraukomis). Žinau, kad skaičiuoti puslapiais nėra tobulas būdas, bet simbolių tikrai nesiruošiu užsirašinėti – visgi, čia labiau apimties orientacijai, ko čia pristojot dabar.

Iš kur tiek laiko knygoms? 2015 metais daugokai keliavau, o kas gali būti geriau už knygą lėktuve? Miegas. Kadangi miegot lėktuvuose man nelabai sekasi, tai rinkausi skaitymą. Skaičiau ir oro uostuose, traukiniuose, traukinių stotyse, autobusuose ir daug kur. Tradiciškai namie didesnę sekmadienio dalį paskirdavau knygai, o ir šiaip prieš miegą prigriebdavau kokį tomelį.

Suskirsčiau knygas į kelias kategorijas, apie kurias prie kiekvienos parašiau atskirai po trumpą komentarą. Žinoma, kai kurios knygos tinka į kelias kategorijas, bet suskirsčiau jas visas savo nuožiūra, mano įrašas, ką noriu, tą vartoju.

Iškart paskelbiu ir savo metų geriausius ir blogiausius. Galit ir nesutikti, laisva šalis.

Metų knygų TOP3:

1. Lionel Shriver„Pasikalbėkime apie Keviną“. Rašiau jau apie ją atskirai – seniai jokia knyga nebuvo taip sukrėtusi. Gerai, kad skaitydamas ją nesilaukiau, nes būtų buvę dar baisiau.

2. Lev Tolstoj – „Ana Karenina“. Ne be reikalo klasika. Gerai, kad perskaičiau jau artėdamas link trisdešimties, paauglystėj ar ankstyvoj jaunystėj nemanau, kad būtų patikę.

3. Juozas Lukša – Daumantas – „Partizanai. Lietuvos partizano liudijimas šių dienų Lietuvos patriotui“. Kaip jau rašiau pernai, turiu spragų išsilavinime ir jas su malonumu bandau užkišti. Šita knyga buvo viena iš jų, nusipirkau pažiūrėjęs „Nematomą frontą“, pasidėjau į lentyną, skaitys ir mano atžalos. Neskaitys – priversiu, nėr čia ko vaikams nuolaidžiaut.

Metų nusivylimas: Rūta E. Šepetys – „Tarp pilkų debesų“. Nuliūdino. Turėjau daug lūkesčių dėl šitos knygos, bet perskaičiau ir ji nepasirodė niekuo ypatinga, o ir lietuviškas vertimas prastokas ir nenatūralus. Gerai tik tai, kad iš jos Vakarai sužinojo daugiau apie trėmimus Sovietų Sąjungoje, o jeigu dar ir filmą pastatys, tai knyga misiją bus atlikusi. Kaip meno kūrinys ji labai vidutiniškas.

Metų iniciatyva: Lietuvos mokslų akademijos iniciatyva išleistos ir nemokamai platinamos serijos „Mokslas visiems“ knygos. Dešimt knygų, visos lietuviškai, yra ir nemokamos elektroninės versijos. NEMOKAMOS, ĮDOMIOS ELEKTRONINĖS KNYGOS. JAUČIAT? Perskaičiau jau tris iš jų, skaitysiu ir likusias septynias. Visas jas rasite skyriuje „Mokslas ir gyvenimas“, o jeigu bus susidomėjusių, pakomentuokit, atsiųsiu nuorodą.

Metų vertimas: Ayaan Hirsi Ali parašyta knyga „Bedievė“, kurią į lietuvių kalbą vertė Liudmila Petkevičiūtė. Labai malonu skaityti, nors rašoma apie baisius dalykus, plius vietomis turėjau tikrintis kai kurių žodžių reikšmę, nes tik nujaučiau, ką tiksliai jie reiškia – bet į vertimą jie įsipaišė labai natūraliai ir tik nuspalvino tekstą. Pažiūrėkit patys – jau knygos pradžioje yra tokie žodžiai kaip nenuojėga, žosmės, olbijimas, poringės, čiusta (čia vardininkas), nepasėda, visetas. Toliau nustojau žymėtis.

O dabar – viskas papunkčiui.

Šiuolaikiniai lietuvių rašytojai. Pirk prekę lietuvišką. Supratau, kad kiek atitolau nuo lietuvių literatūros, tai bent truputį bandžiau ta kryptimi pasistūmėti. 2016 metais bandysiu skaityti lietuvių daugiau. Labiausiai patiko, be abejo, „Silva Rerum III“. Kodėl tik dabar? Tiesiog ilgai laikiau ant lentynos, nepradėtą skaityti, šalia kitų dviejų. Sąrašas:

1. Andrius B. Tapinas – „Maro diena

2. Regimantas Dima – „Gyvenimo stebėtojo memuarai“

4. Renata Šerelytė – „Kokono baladės“

5. Kristina Sabaliauskaitė – „Silva Rerum III“

6. Sigitas Parulskis – „Tamsa ir partneriai“

Klasika. Yra priežasčių, kodėl kai kurios knygos išlieka klasika, tampa cituojamos ir gausiai skaitomos. Aš tikrai ne visas jas esu skaitęs, dėl to kiekvienais metais bandau pričiupti kažką iš tos srities. Sąrašas:

7. Graham Green – „Tykusis amerikietis“

8. F. Scott Fitzgerald – „Didysis Getsbis“

9. Virginia Woolf – „Į švyturį“

10. Lev Tolstoj – „Ana Karenina (I knyga)“

11. Lev Tolstoj – „Ana Karenina (II knyga)“

12. Fiodoras Dostojevskis – „Idiotas“

13. Charles Dickens – „Didieji lūkesčiai“

14. Umberto Eco – „Rožės vardas“

Mokslas ir gyvenimas. Neslėpsiu, žmogus esu smalsus, dėl to suplojau katučių, kai pamačiau, kad Lietuvos mokslų akademija nemokamai platina visą vertingų mokslo popularinimo knygų seriją. Pirmos trys knygos iš šio ketverto kaip tik ir yra iš tos serijos. Labiausiai patiko „Pandoros sėkla: nenuspėta civilizacijos kaina“. Sąrašas:

15. Michael Nielsen – „Atradimai kitaip“

16. Spencer Wells – „Pandoros sėkla: nenuspėta civilizacijos kaina“

17. A. C. Grayling – „Reikšmingiausios idėjos : asmeninis vadovas gyvenantiems XXI amžiuje“
18. Henri Bergson – „Juokas. Studija apie komizmo reikšmę“

Mokslinė fantastika. Pasirodo, fantasy kaip stilius man labai patinka, net nežinojau, kol nepradėjau skaityti. Pridėjau čia ir mokslinę fantastiką, nors puikiai žinau ir visiems sakau, kad čia SKIRTINGI dalykai. Labiausiai iš šitų patiko „Vėjo vardo“ ciklas (pirmos trys pozicijos čia). Sąrašas:

19. Patrick Rothfuss – „Vėjo vardas“

20. Patrick Rothfuss – „Išminčiaus baimė. Pirma dalis“

21. Patrick Rothfuss – „Išminčiaus baimė. Antra dalis“

22. Stephen King – „Dvikova I“

23. Stephen King – „Dvikova II“

24. Andy Weir – „The Martian“

Futbolas. Ir toliau skaitau gausiai apie futbolą ir futbolininkus – futbolininkų biografijos ne visada yra įdomios, bet kartais pasitaiko ir perliukų, pavyzdžiui, šiemet toks perliukas buvo Denniso Bergkampo autobiografija (ačiū „Žalgirio“ treneriui Valdui Dambrauskui už rekomendaciją). Sąrašas:
25. Wilson Raj Perumal, Alessandro Righi, Emanuele Piano – „Kelong Kings: Confessions of the world's most prolific match-fixer“.

26. Declan Hill – „The Fix: Soccer and Organized Crime

27. Dennis Bergkamp – „Stillness and Speed: My Story“

28. Ferran Soriano – „Goal: The Ball Doesn't Go In By Chance: Management Ideas from the World of Football

29. Franklin Foer – „How Soccer Explains the World: An Unlikely Theory of Globalization

30. Jonathan Wilson – „Kick and Run: Memoir with Soccer Ball“

31. Simon Kuper – „The Football Men: Up Close with the Giants of the Modern Game“

32. James Bannon – „Running with the Firm: My Double Life as an Undercover Hooligan“

33. Nick Hornby – „Fever Pitch“

Kitos biografijos ir atsiminimai. Ne vien apie futbolo veikėjus skaitau, mėgstu ir kitokių įdomių žmonių atsiminimus, tai tokį sąrašą šiemet sudariau. Labai patiko F. Mercury ir K. Cobaino biografijos, dėmesio verta ir „Bedievė“, kurią tik šiandien baigiau skaityti, tai dar bandau suvirškinti. O Rogerio Coheno knyga yra pirmoji, kurioje prie padėkų esu paminėtas ir aš ir mano ego patenkintas. Sąrašas:

34. Lesley Ann Jones – „Mercury: An Intimate Biography of Freddie Mercury

35. Charles R. Cross – „Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain“

36. Bruno Sutkus – „Snaiperis. Snaiperio karo dienoraštis“

37. Juozas Lukša – Daumantas – „Partizanai. Lietuvos partizano liudijimas šių dienų Lietuvos patriotui“

38. Roger Cohen – „The Girl from Human Street: Ghosts of Memory in a Jewish Family

39. Elias Canetti – „Išgelbėtas liežuvis: vienos vaikystės istorija“

40. Ayaan Hirsi Ali – „Bedievė“

41. Martine Fokkens, Louise Fokkens – „Pasakojimai iš prostitutės kambario“

42. Borisas Jelcinas – „Išpažintis pasiūlyta tema“

Įdomioji publicistika (neįdomios neskaitau). Sudėjau čia ir istorinių knygų porą, ir apie narkotikus, ir apie tarpukario Lietuvą ir griūvančią Sovietų Sąjungą. Labiausiai iš šitų patiko Lawrence Wright išsami knyga apie scientologiją. Jeigu tingit skaityti visus 560 psl., yra išleistas neblogas filmas tuo pačiu pavadinimu. Sąrašas:

43. Alberto Angela – „Viena diena Senovės Romoje“

44. Alberto Angela – „Romos imperija. Kelionė paskui monetą“

45. Lawrence Wright – „Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief“

46. Magnus Linton – „Kokainas. Knyga apie tuos, kurie jį gamina“

47. Gediminas Kulikauskas – „Apelsinų kontrabanda ir kiti pasakojimai apie smetoninę Lietuvą“

48. David Remnick – „Lenin's Tomb: The Last Days of the Soviet Empire“

Trileriai ir detektyvai. Kartais norisi ir ko nors lengvo paskaityti, kokį detektyvą ar tilerį. Šiemet tokių buvo penki. Labiausiai patiko „Vaikas 44“ (taip, „Slaptąją kalbą“ esu skaitęs, perskaičiau visą šitą ciklą). Sąrašas:

49. Tom Rob Smith – „Vaikas 44“

50. Tom Rob Smith – „Agent 6“

51. David Lagencrantz – „The Girl in the Spider's Web“

52. Frederick Forsyth – „Karo šunys“

53. Frederick Forsyth – „Afganas“

Kas per??? Grynai taip, kaip skyriaus pavadinimas ir sako:

54. Kazys Paulauskas – „Kunigo Bronislovo kosminė odisėja“

55. Mindaugas Jonušas – „Pasaulis Minedo akimis“

Kita. Ne visos knygos tilpo į kitas kategorijas, tai surašau likusias čia. Iš dar neminėtų anksčiau ir aukščiau, dėmesio labai verta „Hitlerio kanarėlė“, ir, iš dalies, „Krizė“. Sąrašas:

56. J. D. Salinger – „Aukščiau gegnes, dailidės / Susipažinkite: Simoras“

57. Inga Liutkevičienė – „Deja Vu. Vilnius 1974-1990“

58. Christian Kracht – 1979

59. Rūta E. Šepetys – „Tarp pilkų debesų“

60. Bohumil Hrabal – „Pernelyg triukšminga vienatvė“

61. Lionel Shriver – „Pasikalbėkime apie Keviną“

62. Elias Canetti – „Apakimas“

63. Sandi Toksving – „Hitlerio kanarėlė“

64. Vincas Mykolaitis-Putinas – „Krizė“

65. Michailas Bulgakovas, Frydrichas Glauzeris, Filipas Kindredas Dikas – „Preparatas M“

66. Richard Brautigan – „Arbūzų cukruje“

Jeigu ko nors norite paklausti ar pasiūlyti – rašykit, gal prisigraibysiu kitiems metams skaitinių. Beje, šiuo metu skaitau Bill Bryson – „Short history of nearly everything“, o F. Dostojevskio „Nusikaltimas ir bausmė“ yra kita sąraše.

O šiaip tai – skaitykit, labai malonus ir įdomus užsiėmimas tai yra, kartu jis lavina fantaziją. Nors ką aš čia kalbu, jeigu iki šitos vietos perskaitėt, tai tikrai mėgstate tai daryti.“