Albumu muzikantai atiduoda duoklę  nepelnytai pamirštam, bet šiandien iš naujo atrandamam XX a. žydų tautybės kompozitoriui, kuris gimė Lenkijoje, o vėliau gyveno Rusijoje. „Kremerata Baltica”  įrašė M. Weinbergo rinktinius kamerinius kūrinius drauge  su solistais - G.Kremeriu, altininku Daniilu Grišinu, violončelininke Giedre Dirvanauskaite, pianistu Daniilu Trifonovu ir kontrabosininku Danieliu Rubinu.

Nuo nacių ir Stalino režimo stipriai nukentėjęs M. Weinbergas ilgą laiką buvo nežinomas platesnei auditorijai, nors jo gyvenimo metais rusų muzikos sluoksniai kompozitoriaus kūrybą vertino. Šiandien M.Weinbergas jau įvardijamas kaip vienas iškiliausių sovietmečio kompozitorių greta artimo jo bičiulio Dmitrijaus Šostakovičiaus bei Sergejaus Prokofjevo.

Tai ir G. Kremerio bei orkestro „Kremerata Baltica“ nuopelnas. Pastaraisiais metais šie muzikantai dažnai grojo kompozitoriaus kūrinius, jau ne vieną atliko ir Vilniuje. „M. Weinbergo muzika yra išradinga, gili ir labai asmeniška”, - mano G.Kremeris.

Būdamas legendinio smuikininko Davido Oistracho studentas jis girdėjo M.Weinbergą, akompanuojantį mokytojui fortepijonu  D.Šostakovičiaus Smuiko sonatą. Tačiau kompozitoriaus muzika  maestro susidomėjo neseniai.

 „Esu laimingas, kad galiu dalytis atradimų aistra su jaunosios kartos atlikėjais. Ši patirtis mane praturtina,  leidžia pamiršti mūsų amžiaus skirtumą, skatina siekti svajonių”, - neseniai kalbėjo maestro apie savo įkurtą orkestrą „Kremerata Baltica“ JAV žiniasklaidai.

Pradėjęs savo kelią 1997 metais Vilniuje, šis kolektyvas jau yra pelnęs „Grammy“ (2001 m.)  už W.A.Mozartui skirtą albumą, taip pat „Echo Klassik“ apdovanojimą (2003 m.) kaip muzikos scenos viltis bei prestižinį  japonų „Praemium Imperiale“ (2009 m.) už kūrybinę veiklą.

Be šio orkestro šiandien neįmanoma įsivaizduoti klasikinės muzikos pasaulio. Jis unikaliomis programomis ir atradimais į komercijos vis labiau užvaldomą muzikos verslą įliejo naujo kraujo.

„Mano didžiausias lūkestis – niekada nepasiduoti rutinai. Muzika mums – nuotykis ir nuoširdžiausios emocijos, o ne tik tobulos natos“, - sakė „Kremerata Baltica“ įkūrėjas legendinis smuikininkas G.Kremeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją