M. K. Čiurlionis ir E. Griegas – du kompozitoriai romantikai, nacionalinės mokyklos pradininkai, nepaprastai mylėję savo tėvynę, žavėjęsi liaudies dainomis ir kūrę sakralinę muziką, savitos asmenybės ir genialūs menininkai. Šias ir kitas paraleles klausytojams žada atskleisti jungtinis lietuvių ir norvegų choras.

Skambės abiejų chorų atliekamos M. K.Čiurlionio harmonizuotos lietuvių liaudies dainos, E. Griego norvegų liaudies dainų intonacijomis grįstos psalmės, taip pat abiejų kompozitorių sukurtos religinės giesmės. Vilniaus koncerte prie dviejų chorų prisijungs ir Vilniaus Universiteto choras „Virgo“, kuris atliks M. K. Čiurlionio moterų balsams harmonizuotas lietuvių liaudies dainas.

„Visuomet norisi suvokti, apibendrinti, įprasminti muziką, kurią atliekame. Pažvelgti į ją plačiau, pajusti kontekstą, epochos, laikmečio tendencijas. Todėl buvo įdomu sugretinti šių dviejų kompozitorių muziką ir paieškoti paralelių“, – apie bendradarbiavimo projekto ištakas pasakojo choro „Pro musica“ meno vadovė ir vyriausioji dirigentė Rasa Gelgotienė.

Sumanęs būtent tokiu būdu pažinti M. K.Čiurlionio muziką ir susipažinti su E. Griego kūryba, Vilniaus Universiteto choras surado partnerius Osle, kur šių metų birželio mėnesį kartu repetavo ir su pasisekimu atliko dabar Lietuvoje skambėsiančią kūrybinių paralelių programą.

Gilias tradicijas puoselėjantis Oslo universiteto mišrus choras „Akademisk Korforening“ įkurtas 1930 m. Jame dainuoja studentai, buvę studentai ir universiteto darbuotojai. Per 60 narių skaičiuojančio kolektyvo repertuaras platus: nuo didžiųjų oratorijų su solistais ir orkestru iki a cappella liaudies muzikos, dainų, madrigalų ir spiričiuelių.

2004 m. chorui vadovauti pradėjo Gjermund Bjørklund. Jis yra Norvegijos muzikos akademijos absolventas, baigęs choro ir orkestro dirigavimą. G. Bjørklund nuo 1985 m. dirba Skedsmo bažnyčios kantoriumi, dažnai akompanuoja vargonais ir rengia solinius koncertus. Jis taip pat dėsto Norvegijos muzikos akademijoje ir Lillestrøm vidurinėje mokykloje. Dirigentas vadovauja ne tik „Akademisk Korforening“, bet ir „Nittedal Bygdekor“ bei „Skedsmo“ chorams.

2004 m. susikūręs choras „Pro musica“ nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos stilius ir orientuojasi į didelės apimties chorinės klasikos šedevrų ar originalių tematinių programų atlikimą. Choras nuolat koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje: šių metų sausį Brėmene (Vokietija) atliko G. Verdi „Requiem“, o spalio pradžioje – Kopenhagos (Danija) katedroje. 2009 m. minint Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą penkerių metų sukaktį, kolektyvas kartu su prof. V. Landsbergiu Briuselio karališkoje konservatorijoje surengė M. K. Čiurlionio kūrybos koncertą ir išleido šiai programai skirtas garso bei vaizdo kompaktines plokšteles.

Šie koncertai yra „Norvegijos dienų“ dalis, o Vilniuje vyksiantis koncertas priklauso VU Kultūros centro organizuojamam koncertų ciklui „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Šie abu koncertai taip pat skiriami Lietuvos ir Norvegijos diplomatinių santykių atkūrimo 20-mečiui paminėti.

Bilietus galima įsigyti prieš koncertą Vilniuje. Įėjimas į koncertą Kaune su muziejaus bilietu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją